Opklampen zoldervloer

GeertenW

  • #1
Goedenavond,

Ik ben twee weken geleden begonnen met het verbouwen van een huis van ruim 50 jaar oud. Een van de verbouwingen is het (laten) bouwen van een dakopbouw. Omdat de huidige zoldervloer niet stevig genoeg is wil ik deze gaan opklampen. De balken zijn nu 6 meter lang verdeeld over 2 en 4 meter. Tussenin staat een dragende muur waar de balken op rusten. De maatvoering van de bestaande balken: 30x150. h.o.h 650mm. Deze balken wil ik opklampen met aan beide zijden een lat van 20x150 mm.

De vraag die ik hierover heb:
- Moet ik de klampen ook in de muren laten rusten of is het bevestigen tussen de muren ook goed?
- Hoe kan ik de klampen het beste bevestigen aan de bestaande balken?

Bij voorbaad dank!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Als het mogelijk is zou ik persoonlijk er balken naast leggen.
Naast de bestaande 3 maal 150 een 38 maal 184 maken.
Dus gaten in de muur naast de bestaande.
dit aan de 2 meter kant.
Aan de 4 meterkant, balken 38 maal 184 om de 40 cm zetten.
Dit alleen als het om de hoogte kan.
want als de balk nu 3 maal 150 is om de 65 cm.
word het dan 7 maal 150 om de 65.
Dit is dan nog niet sterkgenoeg om op te leven.
 

GeertenW

  • #3
Bedankt voor je reactie Rene. Ik heb een constructieberekening (niet voor m'n eigen huis gemaakt maar wel een identieke woning en dus ook een identieke constructie) waarin aangegeven wordt dat opklampen met 20x150 voldoende stevigheid geeft. Bovenop de balken komt een dubbele laag underlayment, dit zorgt ook nog voor een hoop stevigheid.

De vraag blijft dus hoe ik het opklampen het beste kan uitvoeren.
 

Bouwstakker

  • #4
Ik zou er zeker voor kiezen om de klampen in de muur op te leggen. en opnieuw aanmetselen. je kunt de klampen bevestigen met spijkers. (schroeven breken namelijk sneller) ik zou er ook nog constructie houtlijm tussen spuiten(zijn er ook in kit kokers te verkrijgen, werkt super handig) ik zou alleen aan 1 zijde opdikken met 4cm hoef je niet aan allebei de zijden naast de balk je muur open te breken. en de klampen dan met een houtdraadbout m6 of m8 vastzetten. sc6
 

GeertenW

  • #5
Bouwstakker, ook bedankt voor je antwoord. Maakt het constuctietechnisch niet uit of je 2 maal 20x150 gebruikt of 1 maal 40x150?

Opleggen dus, betekend aardig wat werk maar 't moet natuurlijk wel stevig worden.
 

Millew

  • #6
Of je legt toch nieuwe balken 40x150 mm tussen de bestaande balken in en bevestigt ze aan de muren met balkdragers.
Dat is wat betreft het draagvermogen van de balklaag hetzelfde als opklampen van bestaande balken met 2 planken 20x150 mm.
Het is veel minder werk en de vloerdelen/platen worden dan h.o.h. 325 mm ondersteund en dus tussen de balken in minder doorbuigen.
 

GeertenW

  • #7
Millew, jou optie is inderdaad veel minder werk en het klinkt inderdaad aannamelijk dat de draagkracht gelijk blijft als bij het opklampen.

Ik moet ook nog een nieuwe trapgat maken. Dit komt in het stuk waar de balken 2 meter zijn. kan ik hiervoor tussen de bestaande balken een raveel plaatsen en de bevestiging hiervan met raveeldragers uitvoeren? Is een raveel van 40x150 sterk genoeg om de zolderetage te dragen?
 

Millew

  • #8
Ik vergat er bij te vertellen dat je t.p.v. de tussenmuur de nieuwe balken wel door moet laten lopen, net als de bestaande, om het constructief te optimaliseren.

Eventueel kan je dat ook als volgt oplossen:



Anders zal je aan de lange kant iets dikkere balken, b.v. 60x150 mm moeten toepassen.

De raveelconstructie kan met 40x150 mm balken.

Zoals Rene al eerder opmerkte, blijft het een licht belastbare vloer en voldoet net aan de minimum eis voor zoldervloeren, zijnde 70 kg/m2 nuttige vloerbelasting.
 

GeertenW

  • #9
Millew, bedankt. Omdat het veel makkelijker is om de twee balken apart te houden (dus ook op de tussenmuur) met raveeldragers te werken ga ik er voor nu maar even vanuit dat ik met 60x150 ga werken. Op de balken komt dat een dubbele vloer van twee lagen underlayment. Moet volgens mij dan een stevige vloer worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu