Zoldervloer EN schuin dak isoleren

knoxville

  • #1
Ik ben momenteel bezig met een renovatie woning en heb op de hele eerste verdieping alle plafonds verwijderd. Nu sta ik voor de keuze om de zolder te isoleren en/of de tussenvloer naar de zolder.

De zolder gebruik ik enkel voor opslag en voor een warmtepomp unit. De subsidie is momenteel €30 voor schuin dak isolatie en de kostprijs van bijvoorbeeld PUR €28....:super: ... De keuze om het schuine dak sowieso aan te pakken is dan ook vrij snel gemaakt.

Maar nu toch alles open ligt twijfel ik of ik niet verstandig is om voor een relatief lage investering van ongeveer (45m2) €400,- de tussenvloer ook nog te isoleren met bijv. Glaswol Naturoll 037 Rd:4.55. Dan heb ik inderdaad dubbele isolatie.. Is dit onzin of een slimme keus? Waarom zou ik de zolder ook mee opwarmen is mijn gedachte.

Een isolatie adviseur zei dat het onzin is en dat hij enkel zou adviseren om het schuine zolder dak met PUR te isoleren... volgens hem was het argument " dan hangt de ketel buiten je buitenste schil, nutteloos dus"

Op een Belgische website vertellen ze dat het juist wel een extra buffer geeft.
"Dit is ongetwijfeld de meest interessante oplossing wanneer de zolder ook gebruikt zal worden. Het is wel de meest arbeidsintensieve en duurste piste.

Het voordeel van deze aanpak is dat de warmte die op de onderliggende verdieping wordt opgewekt of verspreid, niet via de zoldervloer naar de bovenliggende verdieping verloren gaat. Vaak zullen de ruimtes op de zolder ingericht zijn als slaapkamer en daar is verwarming overbodig. Zeker wanneer de dakvlakken geïsoleerd zijn. Het idee werkt ook omgekeerd. Op warme dagen werkt de zolder als buffer en zullen de onderliggende ruimtes minder snel opwarmen via het dak."
Bron : Moet ik de zoldervloer of het hellend dak isoleren?

Ik ben benieuwd naar jullie mening.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik geef de voorkeur aan het isoleren van het dak.

Het isoleren van een vloer doe je vooral vanwege de akoestiek. Warmteisolatie is hooguit een bonus. Wil je het toch optimaliseren, dan moet het luik/deur naar zolder ook geisoleerd worden. En de zolder moet dan geventileerd worden met buitenlucht.

Pur is niet het beste isolatiemateriaal voor een dak. Kies bij voorkeur een biobased isolatiemateriaal. Dan heb je optimaal profijt van de isolatiewaarde, geluidsdemping en faseverschuiving.

Controleer eerst de kierdichting op zolder. Veel voorkomende lekken zitten bij de aansluiting muurplaat, nok en zijmuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu