Opbouw vloer - cementdekvloer zonder betonplaat?

JWklushuis

  • #1
Wij gaan onze jaren 30 woning aan de achterzijde uitbouwen.
Tegelijk met de uitbouw willen we vloerverwarming aanleggen, in aanbouw + begane grond bestaande huis.
In het bestaande huis ligt nog een houten vloer op houten balken, het plan is om deze eruit te halen en de kruipruimte volledig dicht te storten.
Uiteraard willen we dan ook meteen een isolatielaag aanbrengen.

Nu hebben we met onze aannemer voor de uitbouw besproken om meteen de vloer naar binnen door te trekken.
Zij stellen echter een opbouw voor waarbij in het bestaande huis geen betonplaat wordt gestort, maar enkel zand+isolatie (8cm)+dekvloer (8-11cm).
Bij de aanbouw wordt uiteraard wel beton gestort.

De opbouw in het bestaande huis zoals voorgesteld door de aannemer:
1674336550401.png


Online vinden wij echter veelal deze opbouw:

1674336522862.png


In een deel van het huis (gang en keuken) ligt al ongeisoleerd beton, dit zal er sowieso volledig uit moeten.
De kruipruimte (onder de houten vloer van woonkamer + eetkamer) is zo'n 40cm diep en op de bodem hiervan ligt iets betonachtigs (onduidelijk waarom? samenstelling? hoe dik, etc.)

Als ik online rond ga zoeken vind ik vele mogelijkheden, nadelen en voordelen en ik zie door de bomen het bos niet meer.
Ik hoor graag wat jullie denken, alvast bedankt!

1674336020904.png 1674336179985.png
 

Charel

  • #2
Ik zou zeker ook geen betonplaat voorzien, je kan die dikte beter gebruiken om extra isolatie toe te voegen. Vermits je plaats genoeg hebt zou ik 12 cm al als minimum aanzien. Zelf heb ik 24 cm voorzien voor een passiefwoning.
Zelfs voor de aanbouw zou ik overwegen om dat zonder betonplaat te doen tenzij het concept zo is dat de wanden hierop moeten steunen.
Dus: nivelleren en aandammen van de ondergrond eventueel met toevoeging van zand, een folie als vochtkering, drukvaste isolatieplaten, vloerverwarming in licht gewapende chape en vloerafwerking.
 

JWklushuis

  • #3
Charel schreef:
Ik zou zeker ook geen betonplaat voorzien, je kan die dikte beter gebruiken om extra isolatie toe te voegen. Vermits je plaats genoeg hebt zou ik 12 cm al als minimum aanzien. Zelf heb ik 24 cm voorzien voor een passiefwoning.
Zelfs voor de aanbouw zou ik overwegen om dat zonder betonplaat te doen tenzij het concept zo is dat de wanden hierop moeten steunen.
Dus: nivelleren en aandammen van de ondergrond eventueel met toevoeging van zand, een folie als vochtkering, drukvaste isolatieplaten, vloerverwarming in licht gewapende chape en vloerafwerking
Voor de aanbouw is het sowieso nodig, de wanden steunen hier inderdaad op.
Is er zonder betonplaat geen risico op scheuren van de chape dan? Of is dat risico verwaarloosbaar door lichte wapening in de chape te leggen? Ik lees op sommige plaatsen dat de chape beslist niet als constructieve vloer gezien mag worden en op andere plaatsen juist weer dat dit wel kan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Iemand gaat het ooit zeer jammer vinden dat er geen kruipruimte meer is. Wat mij betreft zou een kruipruimte verplicht mogen zijn, ook in de aanbouw.

Niet alleen naar dikte van de isolatie kijken, als ik snel kijk is die Eurofloor PIR en ik gok dat de 24cm van Charel iets van EPS is.
Als er nu een kruipruimte is, dan zou ik geen zand gaan inbrengen, maar die vullen met EPS.
 

Charel

  • #5
Hier is dat 24 m pur.
Maar in dit geval zou je inderdaad de afweging kunnen maken om ipv met pir, met drukvaste eps of xps te werken, die kan je wellicht voor dezelfde prijs dan dikker voorzien, je hebt toch plaats genoeg en zo moet je dan minder of geen zand toevoegen.
 

JWklushuis

  • #6
De vraag welke isolatie te gebruiken en hoe dik is momenteel niet van belang, RD waarde van de huidige isolatie die de aannemer wil gebruiken is 4,20. Dat lijkt me heel netjes voor een jaren 30 woning.

Maar het gaat me dus vooral om de opbouw van de vloer en of dit gebruikelijk is zonder betonplaat en wat de eventuele nadelen/voordelen hiervan zijn.
 

Charel

  • #7
Inderdaad, netjes voor een woning van de jaren 30. Maar we zijn nu 2023 met totaal andere inzichten, met totaal andere kostprijzen voor energie, zowel economisch als ecologisch. Als dus 8 cm isolatie voor een nieuwe woning te weinig is, dan geldt dat evenzeer voor een te renoveren woning.
Hoe stevig of hoe drukvast de ondergrond ook is, uiteindelijk ligt de chappe op isolatieplaten en is het de de mate van drukvastheid van die isolatie die uitmaakt of die chappe zal barsten of niet. Een betonplaat onder die isolatie maakt daarbij geen enkel verschil.
 

JWklushuis

  • #8
Bedankt voor de tips Charel!
Ik begrijp inderdaad dat de isolatieplaten sowieso drukvast moeten zijn, echter als de ondergrond daaronder verzakt dan geeft dat alsnog problemen natuurlijk. Die kans leek me met een betonplaat aanzienlijk kleiner, maar misschien is dat dus overdreven?

Nog andere personen hier die feedback kunnen geven?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
is het acht zandgrond waar je woont?
geen palen onder de gebouwen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zou de aannemer even een prijs laten maken voor beide varianten dan weet je ook waar je over praat.
een betonvloer is kwaliteitief beter

80mm isolatie is erg mager
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik zie op de website dat de eurofloor een isolatiewaarde heeft die in principe net voldoet (rd 3,6), maar hij is er ook in 100 mm dik, dan zou ik die laatste nemen.
Toen ik hier zelf voor het laatst mee te maken had een paar jaar terug hebben we oplossing 2 gekozen, volgens onze aannemer het meest gangbaar bij onze bodemgesteldheid (zand op leem). Hebben omdat we ruimte genoeg hadden gewoon een dikker pak eps genomen trouwens, is goedkoper.
Ik zou je aannemer vragen of er nog een andere reden is om voor oplossing 1 te kiezen behalve de prijs...
 

JWklushuis

  • #12
Edwinnn schreef:
Ik zie op de website dat de eurofloor een isolatiewaarde heeft die in principe net voldoet (rd 3,6), maar hij is er ook in 100 mm dik, dan zou ik die laatste nemen.
Toen ik hier zelf voor het laatst mee te maken had een paar jaar terug hebben we oplossing 2 gekozen, volgens onze aannemer het meest gangbaar bij onze bodemgesteldheid (zand op leem).
Bedankt voor je reactie Edwin. Volgens de offerte zou het RD 4,2 moeten zijn, misschien ander type eurofloor?

Met optie 2 bedoel je dus de variant mét beton onderin?
Volgens de gemeente bestaat de grond onder ons huis uit dekzand
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik keek op de website van r....cell, dacht dat je die bedoelde.
Ja met beton onderin, hier is het ook dekzand (op leem).
 

JWklushuis

  • #14
Heeft iemand ervaring met een dergelijke vloeropbouw op een zandondergrond?
Is een betonplaat dan ook nog steeds aan te bevelen?
 

Yuumai

  • #15
Wat is het uiteindelijk geworden?

Ik ben ook bezig met een plan voor een nieuwe vloer. Huidige vloer is op zand dus het idee van EPS daarop zonder beton zoals Charel het beschrijft zou goed mogelijk zijn maar je ziet dat men standaard toch eerst beton aanbrengt. Dus heb nog wat twijfels.
 

Russel

  • #16
Hallo JWklushuis,

Ik zit met een soortgelijke vraag.
Ben je er nog uitgekomen? Waar heb je nog voor gekozen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu