Keuzestress bij vloeropbouw aanbouw en vloerverwarming gehele verdieping!

L.vanBeek97

  • #1
Dag Forumleden,

Wat zouden jullie doen?

Huis 1990 met;
- Éen zijde buren (2 onder 1 kap)
- Andere zijde niet geïsoleerde garage
- 40m2 benedenverdieping
- Strokenfundering, met ononderbroken binnenmuur vanaf fundering, ook niet met foamglas of dergelijks
- Betonnen systeemvloer 1e verdieping
- Vloer op zand: Folie, 50mm EPS, 80mm beton, 30mm dekvloer (Rc > 1,3)
- Spouwmuur met 60mm mineraalwol (Rc > 2)

Nu willen wij de benedenverdieping over de volledige breedte uitbouwen met 20m2 oppervlak (5 breed, 4 diep) en de volledige benedenverdieping voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. De aanbouw wordt uiteraard volgens het bouwbesluit gebouwd en geïsoleerd (of beter).

Het idee is nu om een geïsoleerde vorstrand te storten met een vloeropbouw van 130 a 150mm (ntb) EPS, 100 a 120 (ntb) betonvloer met randisolatie (gecombineerd met vorstrand) en 50 a 60mm (ntb) dekvloer.

Is de benedenverdieping dan geschikt om overal vloerverwarming in te frezen? Eventueel met een kleinere h.o.h. afstand van de buizen in de aanbouw aangezien die een goede vloerisolatie krijgt en deze warmte zich in de benedenverdieping verspreid.

Doordat de isolatie onder de betonvloer komt warmt de ruimte langzamer op doordat de vloerverwarming ook de massa in de vloer opwarmt. Deze verwarming zou je in een goed geïsoleerd huis op de gewenste temperatuur laten staan, ook ‘s nachts. Doordat 2/3 van de vloer niet goed is geïsoleerd ben ik bang dat er bij lang verwarmen ook te lang veel warmte verloren gaat. Misschien is het dus beter om de isolatie op de betonvloer te plaatsen? Snellere opwarmtijd waardoor hij ‘s nachts op een lagere temperatuur kan en er dan dus minder verloren gaat onder de minder geïsoleerde vloer.

De huidige betonvloer verwijderen en juist opbouwen is de allerlaatste optie. De dekvloer van 3cm kan er eventueel wel af (ivm nokkenplaat) en deze kan eventueel wel verhoogd worden tot 5cm aangezien alleen het kozijn van de voordeur blijft staan.

Wat zouden jullie doen als ook de volledige vloer uitbreken jullie allerlaatste optie was?

M.v.g,

Luuk
 
Laatst bewerkt:

L.vanBeek97

  • #2
Met nokkenplaat bedoel ik de gefreesde platen voor een droogbouw vloer met vulmassa*. Ik zie wel dat alleen de platen voor dit systeem maar een R waarde van max. 0,5 hebben en zo’n 40 a 50,- per m2 kosten. Dit komt dus neer op 3000,- voor alleen de platen, excl. de vulmassa. Dit is wel vele malen duurder dan alleen infrezen en of die R = 0,3 a 0,5 zoveel doet… Maar i.c.m. met de isolatie boven de betonvloer (in de aanbouw) is dit wel misschien wel goed/efficiënt voor snelle opwarming en weinig warmteverlies. Iemand ervaring mee?

Momenteel denk ik aan de optie voor overal infrezen, isolatie boven betonvloer in aanbouw en een slimme oplossing voor meer verwarmen in de uitbouw van de woonkamer zodat die warmte zich verspreid (kortere leidingen, kleinere h.o.h. leidingen, etc.). Is dit wat? Of denken jullie dat je dan vooral plaatselijk (1/3 van woonkamer) snel en veel verwarmd en het aan de andere kant een stuk kouder is?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu