Ontluchtingsnippel maken in oude radiator

Rocus

  • #1


Ik woon in een appartementen complex met 8 woningen en een CV installatie (in de kelder). Het warme water wordt middels 5 vertikale kolommen naar boven gebracht (4 verdiepingen) met aftakkingen naar de verschillende radiatoren. Bij een aantal radiatoren is zeer duidelijk lucht en water te horen. Er zijn boven die radiatoren (op een andere verdieping) ontluchtingsmogelijkheden maar daarmee krijg je kennelijk niet alle lucht weg. De oude stalen radiatoren (jaren 60) hebben geen ontluchtings nippels. Er is wel eens ontlucht op de wartels maar daar is soms lekkage bij ontstaan.

Mijn vraag is nu: is het mogelijk/haalbaar in de radiatoren waar kennelijk lucht in blijft staan, ontluchtingsnippels te monteren. Vlak na de radiator kraan is een horizontale buis (diameter 4/5 cm, lengte 10 cm) die de drie evenwijdige radiator platen verbindt. Mijn idee is daar voorzichting een gat (aan de bovenkant) in te boren, het boorgat wat te vlakken en draad in het boorgat te tappen. En vervolgens daarin het nippel te plaatsen met natuurlijk afdicht lint/plastik. Het gaat natuurlijk om staal van een niet zeer goede kwaliteit van daar de voorzichtigheid die ik noem. Ook het tappen dient natuurlijk met 3 tappen en volgens de regels (een stukje erin, een stukje er uit, ad infinitum (niet helemaal)) te gebeuren.

Is dit door een hobbyist (met veel oldtimer sleutel ervaring) of voor een ouderwetse ijzer vakman te realiseren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zou geen lucht in moeten zitten want de leiding loopt naar boven.
 

Rocus

  • #3
Ja dat is zo maar ik constateer dat er in de radiator geluiden van water en lucht zijn (alsof je een fles in een waterbak leeg giet) en tegelijkertijd uit de daarboven gelegen radiator water uit het ontluchtingsnippel komt. Die bovenste radiator heeft een automatisch ontluchtingsysteem (waar soms ook hoorbaar lucht uit ontsnapt) en een nippel beneden aan de radiator (merkwaardig dat het onderaan zit; een leegloop kraantje?). Die bovenste radiator is een moderne radiator met nippels. Tussen de vertikale kolom pijp is een stuk leiding van ongeveer 2 meter horizontaal (naar de oude radiator op de foto). Die pijp loopt horizontaal en zou dus de lucht uit de radiator naar boven moeten leiden (maar dat lijkt niet te gebeuren).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Leg eens een waterpas op de radiator, grote kans dat het hoogste punt aan de rechterkant zit.
 

Rocus

  • #5
Ik zal er naar kijken maar ze lijken vrij horizontaal.

Blijft de vraag over het tappen van draad in de radiator voor een ontluchtingsnippel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou daar geen draad in tappen, de wand is daar m.i. te dun voor.
 

NilsK

  • #7
Bij ons in de flat hebben we precies hetzelfde probleem.

Omdat de heetwatertoevoerleiding aan de bovenkant de radiator ingaat, is er als je de knop opendraait zoveel druk van het instromende water dat de lucht via die weg niet kan ontsnappen naar de bovenste verdieping (waar ze wel ontluchtingskraantjes hebben). Vermoedelijk zou het helpen om de waterpomp tijdelijk uit te zetten, maar dat is nogal een gedoe omdat het blokverwarming is.

Als alternatief voor het tappen van een schroefdraad in materiaal dat misschien niet stevig genoeg is - zou het niet mogelijk zijn om bij de bouwmarkt van die kraantjes te halen, er moertjes bij te zoeken die op de schroefdraad passen, vervolgens de plek op de radiator waar de kraan moet komen lakvrij te maken, het moertje op die plek rondom vast te lassen op het radiatorlichaam, daarna in het midden een gaatje te boren en tot slot de ontluchtingskraan erin te schroeven, evt. met wat teflontape voor de dichting?

Klinkt ook niet geheel zonder risico, maar lijkt me wel veiliger dan "gewoon" een schroefdraad tappen.

NB: je moet waarschijnlijk ook nog erg uitkijken dat er geen ijzerfragmentjes in de watercircuit en vervolgens in de pomp terecht komen, of zitten daar sowieso filters tussen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Kan zeker wel een ontlucht kraantje van 1/8" in getapt worden, zeker als dat met beleid gebeurt.

Maar inderdaad normaal is het niet geheel dat er lucht in de radiator blijft staan.

Kan die wel aan de andere zijde ontlucht worden?
Zo ja aan die kant de radiator wat hoger houden met het ontluchten.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu