Ongeverfd hout met open nerf verven

ChrisTwente

  • #1
Hallo Klussers,

Ik heb op zolder een dakkapel met relatief nieuwe kozijnen. Echter heeft de vorige bewoner deze niet goed in de verf gezet en het gehele kozijn is nu vrijwel verfloos. Het hardhout voelt niet rot of zacht aan maar wel staan de nerven van het hout wat open. Het hout is nu grijsbruin uitgeslagen door de zon en regen.

Ik vraag me nu af hoe ik het beste te werk kan gaan. Er is een grote kans dat er nog vocht in het kozijn zit maar het kozijn is totaal niet rot en dus lijkt vervangen met zonde. Ik wil het dus lakken maar waarschijnlijk moet ik een bepaalde soort grondlaag gebruiken?

Ik las ergens iets over Thix, EPS en HV grondlakken maar zou iemand met kunnen adviseren hoe te werk te gaan hierbij?

Bedankt alvast
 

Exiled

  • #2
Grondig schoonmaken/ontvetten, grof schuren, fijn schuren, ontstoffen en dan afwerken met een (verf-)beitslaag. Dat laatste kan je vervangen door een laksysteem als je zeker weet dat het hout goed droog is en blijft; dus ook van binnen uit geen vocht er in kan trekken.

Kijk even in je PB.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Of je gebruikt een laksysteem dat vochtregulerend is.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Al uw werk is tot niets gedoemd indien u niet eerst het vochtpercentage meet:

hoger dan 20% betekend geen succes. Pas als het percentag tussen de 15 -17 % ligt kunt u met een thixotrope primer ( 2 lagen ) de porien redelijk goed opvullen. Voordeel van dit product is dat u het tot 3 jaar kunt laten overstaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu