Ik wil het houten keukenblad van mijn keuken renoveren. Het heeft nogal wat schade opgelopen door de jaren heen.
sommige plekken zijn erg vaal en op een paar plekken zijn kieren ontstaan door een lekkende koffiemachine. Ik zoek advies hoe ik dit project kan aanpakken.
Mijn plan is om het blad volledig kaal te schuren, de kieren te vullen met een mengsel van D4 houtlijm en zaagsel (of cellulose en zaagsel?) en dan het blad te oliën of te lakken. Daar heb ik best veel vragen over.
Schuren:
- wat voor schuurmachine? Bandschuurmachine of excentrisch?
- welke korrel
Opvullen kieren
- wat voor manier? Is een mengsel van zaagsel van het schuren en D4 houtlijm goed of iets anders? (Cellulose, epoxy?)
Opnieuw oliën/lakken
- welk product kan ik gebruiken. Het moet wel iets zijn dat geschikt is voor voedsel. Oorspronkelijk is het blad geolied met olie van de leverancier Solid tops. Daar kan ik echter niks over vinden. Ik heb wel gehoord van Osmo maar dat is denk ik niet voedselveilig. En moet ik na de laatste laag olie/lak nog schuren. Dat heb ik wel eens gelezen. Zo ja met welke korrel?
Ik hoop dat iemand mij hier mee kan adviseren.
sommige plekken zijn erg vaal en op een paar plekken zijn kieren ontstaan door een lekkende koffiemachine. Ik zoek advies hoe ik dit project kan aanpakken.
Mijn plan is om het blad volledig kaal te schuren, de kieren te vullen met een mengsel van D4 houtlijm en zaagsel (of cellulose en zaagsel?) en dan het blad te oliën of te lakken. Daar heb ik best veel vragen over.
Schuren:
- wat voor schuurmachine? Bandschuurmachine of excentrisch?
- welke korrel
Opvullen kieren
- wat voor manier? Is een mengsel van zaagsel van het schuren en D4 houtlijm goed of iets anders? (Cellulose, epoxy?)
Opnieuw oliën/lakken
- welk product kan ik gebruiken. Het moet wel iets zijn dat geschikt is voor voedsel. Oorspronkelijk is het blad geolied met olie van de leverancier Solid tops. Daar kan ik echter niks over vinden. Ik heb wel gehoord van Osmo maar dat is denk ik niet voedselveilig. En moet ik na de laatste laag olie/lak nog schuren. Dat heb ik wel eens gelezen. Zo ja met welke korrel?
Ik hoop dat iemand mij hier mee kan adviseren.