Mogelijke loodverf verwijderen houten deurposten binnendeuren

Bob5700

  • #1
Dag allen,

Ik heb recent mijn nieuwe woning betrokken (bouwjaar 1958). Ik ben begonnen met verwijderen van oude verflagen van houten deurposten van mijn binnendeuren.

Na een middag bezig geweest te zijn vroeg ik me ineens af of hier nog net (<jaren 70) loodverf gebruikt kan zijn en zo ja wat ik dan voor maatregelen moet nemen?

Loodtests zijn online niet makkelijk te krijgen. Bij de Gamma keken ze me ook aan of ik seniel was en me druk maakte om niks, op fora juist het tegengestelde. Ik was begonnen met afbranden en daarna schuren, maar lees nu dat dat ivm stof mogelijk niet verstandig is. Ik zou kunnen overstappen naar afbijt middel of doorgaan met afbranden maar dan met een halfgelaatsmasker. Mn plan was om daarna goed te ventileren, luchtreiniger die ik heb aan en een nacht niet thuis slapen.

Hopelijk heeft er hier iemand kennis over die me tips kan geven dan wel kan vertellen dat ik van een mug een olifant aan het maken ben?

Bij voorbaat dank!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Denk dat je je teveel zorgen maakt want voor zover ik weet was loodhoudende verf in Nederland al voor de 2e wereldoorlog verboden.
Daarnaast als het een huis is uit 1958 dan ga ik er vanuit dat het niet nog steeds dezelfde originele verf is en dat het al wel eens eerder verwijdert en opnieuw geschilderd is.
Zou het 1 x per 10 jaar geschilderd zijn dan zouden er minimaal al een laag of 15 verf over elkaar heen zitten en met zo'n dikke laag verf dan sluiten je deuren en ramen al lang niet meer.
 

Bob5700

  • #3
Dank voor de reactie! Ik lees in dit thread dat loodverf nog gebruikt werd tot 1970, vandaar dat ik twijfel
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/gebruik-van-loodmenie-op-constructiebalken.118028/

Ik vermoed dat dit weldegelijk de originele verflagen zullen zijn, het is een matig onderhouden huis en de deuren ontbreken in die deurposten (don't ask me why...). Ik ben toen ik bezig was een laagje of 8 tegengekomen, dus dat zou met enkel overschilderen inderdaad orde 1x per 10 jaar zijn.

Mogelijk is binnenshuis zichtwerk een totaal ander verhaal. Wellicht kan iemand uit die thread hier licht op schijnen:)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Ging dat in 1970 niet om het gebruik van lood in loodmenie?
Dat ging dacht ik speciaal om verf wat werd toegepast op niet zichtbare plaatsen als waar hout contact maakt met het metselwerk, draagconstructies enz.
Loodhoudende verf in het zicht was volgens mij al veel langer verboden, vandaar dat je er denk ik ook weinig over zal vinden in Nederland.
 

Bob5700

  • #5
Hmm, dat zou inderdaad kunnen. Klinkt wel logisch dat dat de reden is waarom de info uiteen loopt, dat het binnenshuis eerder uitgefaseerd is dan buitenshuis/moeilijk bereikbare plekken.

Dan zet ik de methode van afbranden gewoon voort want dat werkte in principe goed. Preventief wel gewoon masker op want dat is met stof sws een goede. Zal dan verder wel loslopen denk ik. Dank voor de hulp! Mocht iemand nog kunnen toelichten hoe het nou exact zit met (verschil in) die uitfasering, hou ik me aanbevolen, want blijf wel benieuwd hoe het nou exact zit.
 

Verfgebeuren

  • #6
Loodwit, dit is het pigment dat in loodhoudende verf werd gebruikt, is sinds 1934 verboden. Maar.... mijn opa had nog een hele voorraad staan en die heeft tie niet in de vuilnisbak gekieperd. Dus ook daarna zijn er nog legio huizen binnenzijdig met loodwithoudende lijnolieverf geschilderd. Na 1934 deden antimoon-en titanium als pigmenten hun intrede in voornamelijk lijnolieverven.
Loodhoudende verf geeft bij afbranden onmiskenbaar de lijnoliegeur. Deze ontbreekt bij een synthetische verf. Het afhalen dmv afbranden gaat bij loodverf vrij stug en plakkerig, maw de schraper loopt vrij snel "vol" en moet frequent worden schoongemaakt.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu