Onderdorpel achterdeur vervangen; vreemde constructie

Duifje

 • #1
Beste allemaal,

Na het lezen van vele topics hier, heb ik een hardhouten onderdorpel besteld om de verrotte vuren dorpel van de achterdeur van de bijkeuken te vervangen.

Echter, bij het slopen is de situatie anders dan ik elders tegenkom.

Waar ik veelal heb gezien dat de dorpel met zijn 'hiel' op het steen staat, staat hij bij mij met zijn 'tenen' op een richeltje cement (met lood).

De dorpelmaat is ook een vreemde maat. De 66x110 van de hornbach was duidelijk niet breed genoeg, en dus heb ik de 67x114 gekocht. Deze komt redelijk overeen, maar horizontale gedeelte waar de aluminium tochtstrip op komt is langer dan de bestaande. Het lijkt dus custom made kozijnhout (1999)

Ik heb ook de stijl gekocht, in dezelfde maat. Ook die is weer erg anders. Het voorste vlak (wat je van buiten ziet) is geen 43 maar 37mm.

Gelukkig kan ik het wel zagen en schaven, maar primair gaat het me nu even om hoe ik de dorpel het beste kan gaan afsteunen.

Zoals je op de foto's ziet is de hiel over de gehele lengte niet ondersteund. Ook zie je op de doorsnede van de vuren dorpel dat ze de uitsparing onderin blijkbaar hebben weggestoken; je ziet nog een stukje van een soort zaagsnede. Het betreft overigens een enkelsteens muurtje, die later van binnenuit is geisoleerd.

Hoe kan ik de dorpel (evt met een stukje nieuwe neut) nu het beste laten afsteunen?

Bij voorbaat dank voor jullie reacties

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Tussen lood en de druplip van het kozijn zou ik meer ruimte laten om kleven van water te voorkomen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Kun je in de spouw nog kozijnankers plaatsen? Wellicht zelf in hoogte verstelbare?

  Voor 1 enkele deur heb je er 3 nodig.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Als je googlet op "kozijn stelanker" vind je ze wel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu