Onbekende dakopbouw (en isolatie)

Bernardo

  • #21
Dus slopen dan maar.

Is het geen probleem dat er geen dakbedekking meer aanwezig is daarna?

Stel je hebt wat stuifsneeuw of water tussen wat kieren van de dakpannen door....dat komt dan rechtstreeks op je isolatiemateriaal.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #22
Zie #14
een mandragende, dampopen folie over de sporen, tengels en daarna panlatten aanbrengen.
 

Charel

  • #23
Ik zou het volgende overwegen:
Weghalen van de bestaande binnenafwerking.
Halfharde houtvezelplaten van 22 mm op maat zagen om ze passend tussen de kepers (sporen) aan te brengen tot tegen de panlatten.
Tussen de gordingen een constructie aanbrengen gelijk met de onderkant van de gordingen.
De volledige ruimte tussen de eerste laag isolatie (tussen de kepers) en de onderkant van de gordingen en de bijkomende constructie verder vullen met een tweede laag isolatie.
Dampscherm en binnenafwerking aanbrengen.
Op die manier heb je een prima isolatie, kan je het dampscherm gemakkelijk ononderbroken aanbrengen en is de nieuwe binnenafwerking gemakkelijker te plaatsen in één doorlopend vlak zonder met die gordingen rekening te hoeven houden.
Het enige mogelijk nadeel is dat je geen doorlopend onderdak hebt maar indien het dak in goede staat is en er geen sporen van lekken te zien zijn is dat op dit moment geen probleem en hoef je dus ook aan de buitenkant nu niets te doen
Als later het dak aan vervanging toe is kan er alsnog een onderdakfolie (of platen) worden geplaatst.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Rola schreef:
Schets dit eens uit.
Waar blijft het water wat op de folie komt?
Geprobeerd, je hebt gelijk. De haken van de pannen zal de folie naar beneden drukken, de helling van het dak zal niet stijl genoeg zijn omdat water alsnog over de panlat verder naar beneden te laten lopen.
 

Bernardo

  • #25
Charel,

Helemaal begrijpen doe ik het niet.
Waarom houtvezelplaat? deze kunnen toch niet tegen vocht?
Bedoel je dat je tegen de houtvezelplaat de isolatie aanbrengt tot aan het einde gordering?
Dan krijg je dus constuctie:
Panlat-> houtvezelplaat-> Glaswol (ongever 20-25 cm) ->tengels-> gipsplaat
Dat is wat je bedoelt?
 

Charel

  • #26
Met houtvezelplaat bedoel ik in dit geval de platen die speciaal worden gefabriceerd om te dienen als onderdak in de plaats van een onderdakfolie. Je hebt ze in verschillende merken en de meesten zijn 22 mm dik.
Al zijn ze niet geschikt om jaar in jaar uit aan regen en wind blootgesteld te worden, toch zijn ze vochtbestendig genoeg om hieraan verschillende maanden te kunnen weerstaan. Dus voor hun doel als onderdak zijn ze uitermate geschikt.
In uw geval kan je er geen onderdak mee maken, dat is enkel mogelijk boven op de kepers in plaats van er tussen. Maar dan zou je eerst alle dakpannen en panlatten moeten verwijderen.
Maar tussen de kepers zijn ze wel een meerwaarde als bijkomende isolatie en vooral om de onderliggende isolatie af te sluiten van passerende luchtstromen die de effectiviteit van de isolatie sterk zouden verminderen. Convectiestromen langs of door isolatie moeten steeds vermeden worden.
De opbouw zou dan kunnen zijn:
- panlatten
- houtvezelplaat 22 mm (onderdakplaat) zo passend mogelijk tussen de kepers en tot tegen de panlatten.
- isolatie tussen de kepers en tegen de houtvezelplaat en verder tussen de bijkomende constructie tot de onderkant van de gordingen en tussen de bijkomende constructie.
- een damprem. Dat kan een folie zijn maar ook osb platen die je onderling en bij de overgangen naar muren goed afkleeft.
- binnenafwerking.
Op die manier is aan het principe voldaan dat de opbouw aan de binnenkant minder dampopen moet zijn dan aan de koude kant.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #27

Bernardo

  • #28
Ik snap hem.
Hartelijk dank voor het meedenken en de antwoorden.

We kunnen aan de gang.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu