Onbekende folie onder dakpannen

Juroekoes

  • #1
Goedenavond.

Ik heb recent mijn eerste huis gekocht: een 2-onder-1-kap bungalow van eind jaren '50/begin jaren '60.
Het huis is volledig ongeïsoleerd en wij willen binnenkort beginnen met dakisolatie. Dit gaat gebeuren aan de binnenzijde omdat wij vanwege het beschermde dorpsgezicht niets aan de buitenkant mogen wijzigen en alles aan de buitenkant van het dak daardoor dure vergunningen met zich meebrengt.

Omdat er een vide gaat komen in de woonkamer willen we de gordingen etc. zichtbaar houden. Ik zou daarom graag PIR, verlijmd met gips willen toepassen, aangezien dit dun is en toch goed isoleert. Ik loop echter tegen een vraagstuk aan dat vrij belangrijk is als ik dat zo lees: dampdichtheid (of juist -openheid) van de isolatie aan de binnenzijde.

Nu ziet de dakopbouw er als volgt uit: pannen, panlat, tengel, raadselachtige folie, dakbeschot. Vanaf de zolder kijk je tegen het dakbeschot aan.
Mijn vraag, (zie ook foto's): wat ligt er voor folie/plastic onder mijn pannen? Is dit dampopen of niet?
Het is doorzichtig en ik zie geen zichtbare gaatjes (alleen onder de onderste pannenrij bekeken).
WhatsApp Image 2020-07-05 at 19.12.41.jpeg


Ik heb een vaag vermoeden dat het lekker goedkoop "landbouwplastic" is, maar weet het niet zeker (en hoop van niet). Ik hoor graag de mening van mensen die er meer van weten :)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Haal er wat meer pannen af en kijk of je tekst op de folie kan ontdekken.
 

Juroekoes

  • #3
Rond de twee dakraampjes alle pannen opgelicht en nog een paar onderste pannen eraf gehad: er staat niks op dit plastic voor zover ik kan zien. Staat er dan waarschijnlijk nergens iets op of zijn fabrikanten zuinig met hun merkopdrukken?

Ook gezien de bouwperiode van het huis: werd er toen al dampopen folie toegepast?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat eigenlijk opviel de zin beschermd stadsgezicht en ik zie toch een betonpan. Alles kan natuurlijk.
Je dakbeschot is van ......? (spaanplaat)
Als de warmte van het wonen tegen dit dakbeschot kan komen en dat ziet er nog pico bello uit moet die folie dampopen zijn. De vraag is alleen hoe dampopen. Even toelichting. Hoe minder dampopen des te belangrijker wordt de uitvoering van de dampremmende laag. Hoe meer dampopen dan kan het omgekeerd.

Volgens Wikipedia is de beton pan er al sinds 1910. Had ik niet verwacht.

Misschien een slecht idee maar het proberen waard. Zet eens een gootsteen ontstopper op de folie en zie wat er gebeurd.
 

Juroekoes

  • #5
Ja, mijn huis ligt in een door het rijk aangewezen beschermd dorpsgezicht. Dat mijn huis er later ergens tussen gepropt is en dan ook totaal geen historische waarde heeft was kennelijk te veel moeite om mee te wegen in het bepalen van de grenzen van het beschermde deel.. Zodoende de betonnen sneldekpannen.

Het dakbeschot bestaat uit massieve planken van, tsja wie zal het zeggen, vurenhout?
Dakbeschot ligt volledig onbehandeld open aan de onderkant van het dak. Daar kan het dus goed ademen. Maar dat wil ik natuurlijk ook zo houden bij het van binnenuit isoleren straks. Vandaar dat ik graag wil weten of er niet een of andere bouwer gewoon dicht plastic buiten over het dak heeft gerold.

Foto onderkant dakbeschot vanaf zolder:
zolder dakbeschot.JPG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als er in de winterdag op jouw zolder warmte van het woongedeelte direct naar de zolder kan trekken zou je dat gezien moeten hebben. Hoe is jouw zolder afgesloten van die luchtstroom.
 

Juroekoes

  • #7
De zolder is op geen enkele manier afgesloten van de vochtige lucht van beneden. In de winter, wanneer ramen niet vaak open staan, is het huis wel erg vochtig, ook beneden. Er hangen alleen geen druppels aan plafonds oid. Ook is het dakbeschot in de winter kurkdroog. Spullen die op de zoldervloer liggen kunnen wel vochtig aanvoelen in de winter. Waarschijnlijk ligt et dauwpunt dan ook ergens op zolder. De cv heeft zelfs een eigen radiator omdat ie het anders te koud krijgt wanneer het goed vriest.

De zolder is nu wel een heel erg open ruimte. De spouw is nog open aan de bovenkant en wanneer je op je buik gaat liggen op zolder kun je op veel plekken door kieren tussen dakbeschot en de buitenste balk, die op de muur rust, "naar buiten kijken".
Mijn angst is dan ook dat ik door het te isoleren wel vochtig dakbeschot kan krijgen en dan is het belangrijk om te weten wat dat plastic aan de buitenkant nou is zodat het in elk geval één kant op nog wel kan drogen.

Ik weet ook niet zo goed door wat voor professional ik het zou kunnen laten checken, aangezien ik verder alles zelf ga doen. Dan wordt het een beetje een vreemd verhaal als diegene alleen maar even moet kijken wat voor plastic er op het dak ligt..
 
Laatst bewerkt:

Juroekoes

  • #8
De "folie" is inmiddels geïdentificeerd door een expert: een of andere beunhaas heeft plastic onder de tengels gespijkerd. Gewoon ordinair plastic dat je ook gebruikt om de vloer te beschermen als je gaat schilderen (de dikke variant helaas, niet van dat flubberige plastic op rol). Volledig dampdicht.

Alle bovenstaande argumenten dat we het nu al hadden moeten zien aan het dakbeschot als het dampdicht was geweest kloppen niet. Het dakbeschot blijft van de buitenkant droog door het plastic. Van binnenuit wordt het meeverwarmd met de rest van het huis, dus er treedt geen condensatie op in het dakbeschot. Het kan nu als het ware gezien worden als warm dak. Het dauwpunt ligt niet in het dakbeschot.

Wanneer we dit van binnenuit zouden gaan isoleren creëren we een koud dak en komt het dauwpunt wel in het dakbeschot te liggen. Dan wordt het wel nat en kan het nergens meer heen.

Kortom: advies is om het hele dak te vernieuwen. Tengels en panlatten eraf, juiste folie eronder. Gaat dus even wat meer kosten dan gehoopt. Ik weet dat hier geen werk van anderen beoordeeld wordt, maar wie dit plastic heeft gebruikt is hoop ik toch niet meer werkzaam in de bouw.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Dit zijn m.i. nog de 1e generatie betonpannen als ik naar de foto kijk.
Dan kunnen ze er al 40 jaar opliggen.
Een aantal zaken wist men toen ook niet, de dampdichte laag is pas een probleem als je gaat isoleren.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
Op mijn vorige woning lag ook een laag plastic onder de pannen er toen vanuitgaande dat deze dampopen was omdat hij aan de buitenkant ligt, mooj niet dus en na isoleren dus een vochtprobleem toen maar het gehele dak vervangen. Op het dakbeschot was geen spoortje van vocht oid zichtbaar voor de isolatie werkzaamheden de zolder werd niet verwarmd en de slaapkamerplafonds waren ook niet geisoleerd.
Kortom u zult de folie moeten verwijderen (kun je meteen mooi de tengels en latten vervangen en een dampopen folie toepassen) of gaan werken met een zogenoemde 'intiligente' folie aan de binnenkant
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu