Omvang oprit

Ilonasmits

  • #1
Wij zijn onze oprit aan het aanpassen en ik vroeg me af hoe groot een oprit minimaal moet zijn om er twee auto's te kunnen parkeren. Daarnaast moeten we tussen de auto's door gemakkelijk met een (beladen) fiets kunnen. We hebben twee kleine kinderen die ook in de toekomst tussen die twee auto's door moeten kunnen.
De oprit wordt aan de ene kant begrensd door een heg en aan de andere kant door een nog te plaatsen houten schutting.
Mijn man en ik worden het samen niet eens, vandaar mijn vraag.
Alvast dank voor jullie bijdrages.
 

Toon

  • #2
Naast elkaar, begrijp ik uit je vraag?
 

Ilonasmits

  • #3
Ja sorrie, dat klopt. En we moeten natuurlijk ook nog kunnen in- en uitstappen. Natuurlijk hoeft dat niet allemaal tegelijkertijd maar nu hebben we nog de gelegenheid om het goed aan te pakken. Ik ben bang anders later blijkt dat alles toch net iets te smal is maar dan is er geen weg meer terug.
 

Pepjo

  • #4
Meet eens de breedte van een doorsnee parkeervak op straat, vermenigvuldig dat met twee en tel daar 90 cm/1 meter bij op.
 

Ilonasmits

  • #5
Die gedachte had ik eerst ook maar dat lijkt me nog steeds aan de smalle kant. Maar goed, mijn man gaat nu even een parkeervak opmeten, is vlakbij :wink:
 

Toon

  • #6
Hoe breed wilde je het zelf maken dan? Hoeveel ruimte heb je? En over hoeveel breedte worden jullie het niet eens?
 

Ilonasmits

  • #7
De huidige oprit is 6,90 meter. We kunnen zelf kiezen hoe breed we dit willen maken omdat we de hele tuin aan het aanpassen zijn.

Mijn man heeft net verschillende parkeervakken hier in de buurt opgemeten. Deze varieren van 2,30 tot 2,75 meter. 6,50 meter zou dus genoeg moeten zijn?
Voor de veiligheid van onze auto's maar vooral van een paar jonge nog onhandige kinderen, lijkt me een extra marge toch niet verkeerd.
 

Kloek77

  • #8
Op zich dus ruim genoeg, maar als de auto's netjes moeten blijven geen ideale situatie. In de praktijk idd kinderen met fietsen, tuingereedschap dat allemaal tussen die auto's doormoet.

Plaats anders een plattegrond met aangeven van de max. beschikbare ruimte, is het bv niet mogelijk ze beiden schuin, achter elkaar te zetten?
 

Ilonasmits

  • #9
Schuin achter elkaar is helaas geen optie. Onze oprit zit aan de zijkant van ons huis maar we hebben een hele lange tuin dus we kunnen qua breedte nog alle kanten op omdat alles heringedeeld wordt.
Natuurlijk zullen er niet continu twee auto's staan, vooral 's avonds en in het weekend
Onze kinderen zijn nu 4,5 en 15 maanden. Het lijkt nog ver weg maar we willen nu alles in één keer goed aanleggen zodat we in de toekomst niet alsnog alles moeten aanpassen.
 

Pepjo

  • #10
Zet ze dan achter elkaar, met een vrije ruimte als "passeerstrook" wanneer de voorste eerder weg moet.

Dan heb je gelijk een heeeeele ruime doorgang voor fiets en kinders ( 3m+).
 

Ilonasmits

  • #11
Nee, schuin achter of achter elkaar zijn geen mogelijkheden. Het is maar 5 en een halve meter diep. Dan begint een garage.
We kunnen dus nog wel schuiven met de breedte... nu afgetekend op 6.90. Er moet daar ergens nog een schutting komen, maar die kan bij wijze van spreken zo 2 meter nog opschuiven.
 

Pepjo

  • #12
Maak eens even een schetsje van de situatie en plaats dat, dat gaat vast verhelderend werken.
 

Ilonasmits

  • #13
Ik zal eens kijken of mijn man morgen iets kan fabriceren. Nu is het daar alweer een beetje laat voor.
Voor nu, iedereen in ieder geval alvast bedankt voor het meedenken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Ga naar een leeg parkeerterrein en zet je auto's op een comfortabele afstand van elkaar en bedenk dat een slingerend kinderfietsje of een brommer er tussendoor moet kunnen.
Meet het resultaat op en pas dat toe.

Zelf zou ik alle mogelijke ruimte benutten die er beschikbaar is.
 

Toon

  • #15
Ilonasmits schreef:
Voor de veiligheid van onze auto's maar vooral van een paar jonge nog onhandige kinderen, ...
Als dit je eisen zijn, dan lijkt onderstaande de enige oplossing.
Frank schreef:
Zelf zou ik alle mogelijke ruimte benutten die er beschikbaar is.
 

Yeki

  • #16
Van je linker auto moet je links uit kunnen stappen. Je hebt het middenpad dan nog voor de bijrijder-deur. De rechterauto heeft het middenpad al als uitstapmogelijkheid voor de bestuurder. Als bij de auto die rechts komt te staan dus niet of weinig bijrijders uit hoeven te stappen, kun je daar weer wat smokkelen!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Ach het ligt ook een beetje wat voor auto's je hebt.

Twee panda's nemen minder plek in, als twee grote amerikanen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Ik heb mijn oprit aangelegd toen ik nog mijn oude auto had. Met die van mijn vrouw erbij op de oprit ging dat prima. Dit jaar een nieuwe gezinsauto gekocht, die toch flink wat breder is. Nu moet ik door het dakraam eruit klimmen als ze allebei op de oprit staan. Het achteraf aanpassen is altijd zonde, dus heel goed dat je er nu over na denkt. Ik heb nog 5 m2 stenen erbij gekocht, maar moet hem nog breder maken.

Ik zou in jouw geval - als je de mogelijkheid (lees ruimte) hebt - de oprit voor twee auto's 3 auto's breed maken (grootste auto gemeten). Mijn huidige oprit is 5 meter 15. Dit is te krap, zeker als je lekker de deuren open wil doen (moeten de kinderen nog vastgemaakt worden in kinderzitjes?) en als je er met fietsen langs moet. Ik heb - mijn garage ligt half in de grond - muurtjes langs mijn oprit moeten maken, waardoor de deuren net niet lekker open kunnen.

Houdt rekening met de toekomst (bredere auto’s), vaker langs de auto’s lopen met fietsen,enz. Het is nu een kleine aanpassing, als je het later wilt veranderen wordt het lastiger.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu