Oprit maken wat schuin omhoog loopt

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik wil een oprit maken welke over 10m ongeveer 1m omhoog loopt
Nu loopt dat nog binnen 4m een meter omhoog en daar duw ik nooit een aanhanger naar boven.
Met 10m 1 meter omhoog zal nog een flinke klus worden maar moet met wat hulp te doen zijn.
Echter doordat ik het oprit geleidelijk omhoog laat lopen kom ik onder het niveau van de buren en zal ik aan de ene kant een soort van keerwand moeten maken om te voorkomen dat de tuin van de buren uiteindelijk wegzakt en aan de andere kant een wand moeten maken om de voorkomen dat mijn eigen oprit wegzakt.
oprit naast het pand.jpg

hier zijn de coniferen net verwijdert die er stonden en is er al een kuub zand weggegraven om de straatkolken vrij te maken.

De straatkolken moeten een stuk verlaagd worden dat is bekend (en zal best even wat werk zijn)
De vraag is echter
Hoe dik moet ik de keerwanden maken?
Ik zie nl. betonnen wanden van 30 cm dik en nog dikker maar ook wanden die gewoon gemetseld zijn met 21 cm bakstenen en waar wel 1m of meer zand tegenaan ligt.
De aannemer al wel gevraagd maar deze had pas in september tijd en zolang wil ik toch niet wachten.

Mijn bedoeling was om een fundering te gaan storten met het nodige bouwstaal er in en wat er ook uitsteekt en daar dan bovenop de keerwand te gaan storten.
Datzelfde ook aan de andere kant te doen maar dat kan dan scheef aflopen 10 cm hoger dan de hoogte van hoe de straat er straks in komt en tegen de muur aan gestort. (al uitgemeten en hij zal dan ongeveer 40 cm hoog moeten zijn bij de bestaande muur)
Zodra de straatkolken aangepast zijn naar het nieuwe straatniveau de betonbandjes aan de voorzijde te laten zakken naar het huidige straatniveau, alles weer vol te storten met zwart zand, daar bovenop 15 - 20 cm straatzand en dan de straatstenen.
Maar aangezien het flink wat werk is wil ik het wel graag in 1 keer goed doen en niet dat bij de 1e keer flinke vorst mijn muur stuk knapt.

Er zullen alleen lege aanhangers worden neergezet dus er zal naast een auto niets zwaars omhoog gaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Heb ook al zitten denken om kant en klare keerwanden te gaan plaatsen, maar er lopen ook de nodige rioolbuizen en elektra voor de pompen (die in de rioolputten zitten) dus kan nog niet bedenken hoe ik die dan zou kunnen gaan plaatsen.
Vandaar dat ter plekke storten (met ruimte rond de rioolbuizen en elektra) mij handiger leek.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Wanden minimaal 20 cm dik, ivm wapening voor en achter. Indien er met (vracht) auto's gereden kan worden, 25 cm aanhouden. Als je gaat metselen, aanvullen met gewapende grond of gestabiliseerd zand.
Horizontaal zwaarder wapenen ivm temperatuur belasting.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Het is er maar 2m65 breed daar gaan de palen van het hekwerk nog vanaf dus weinig kans dat daar gereden gaat worden.
Maar net wel breed genoeg om de aanhangers daar te stallen zodat de werkplaats niet vol staat met aanhangers en je telkens alles eerst naar buiten moet duwen als je aan het klussen wilt.

Kijk ik echter naar keerwanden dan zijn die slechts 10 cm dik ook al zijn ze meer dan 1 meter hoog. Natuurlijk kunnen die de wanden op een andere manier storten en wellicht zo dunnere wanden kunnen maken.
Nadeel van die keerwanden is dat ze nogal zwaar zijn (de lichtste van 1m hoog en 1m lang weegt al 370 kg) en dus niet zonder zware machines te plaatsen en dat met aanwezige rioolbuizen en elektrabuizen lijkt me niet echt samen te gaan als het betaalbaar moet blijven.
Moet er nl. 2 x 20 cm vanaf dan wordt de doorgang nog maar 2m25 en wordt het steeds krapper en aangezien ik al niet zo'n held ben in het achteruitrijden met een aanhanger :oops:

Zou ik met het gebruik van speciaal beton, trilnaald oid. de wanddikte dunner kunnen maken?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
de wand kan dunner met goede spullen de juiste wapening en beton.
maar dan moet je het wel laten doen en kan je net zo goed die prefab keerwanden met een kraan laten plaatsen.

als je slank wilt zet er dan een stalen damwand scherm in.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Die prefab keerwanden worden op de kop gestort in de fabriek met vloeibeton in hoge kwaliteit. Dan kunnen ze dunner.
Ze zelf buiten storten en je wilt een goed resultaat zonder grindnesten dan is mijn advies om ze minimaal 20 cm dik te maken.
In het werk storten met een dubbel net, voor een binnenwand is 12 cm het minimum, voor buiten 15 cm.
Dan wel fijne grind, max korrel 16 mm, een deugdelijke kist en een goede, kleine trilnaald, zijn wel vereist.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
metselzand staat er al, fijn grind staat er al, deugdelijke kist moet geen probleem zijn, betonijzer staat al het nodige van (ik was van plan om aan de kant van de buren tegen het zand te storten met een laag plastic er tussen tegen het te snel uitdrogen)
De kist die dan overblijft kan ik, na wat aanpassen, dan ook aan de andere kant gaan gebruiken.
Nu alleen nog het nodige portland in gaan kopen en uit gaan rekenen hoeveel ik van alles echt minimaal nodig heb zodat ik niet tekort kom tijdens het storten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Tegen zand storten kan je bij een wandkist van 1 meter hoog vergeten, die hou je niet op zijn plek.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Leuke uitdaging dan, gelukkig heb ik een flinke straatkolk die e.e.a op de plek kan houden.

Maar maak ik een volledige kist dan kan ik de achterkant nooit weer verwijderen of ik moet het terrein (met planten) van de buren open gaan graven en denk niet dat ze daar blij mee zullen zijn.
Vandaar het plan om eerste een soort van fundering te gaan storten, dat scheelt al weer 20 cm in hoogte en daarop de wand te gaan storten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu