Deksel van oprit voor put gaat niet meer open

ThomasHg

  • #1
132057308_806253013255554_5711141339647866698_n.jpg

Even ter informatie: ik ben een complete leek wat betreft klussen en alles daarrond, ik doe dit enkel voor mijn vader. 6 jaar geleden hebben mijn ouders hun tuin en oprit opnieuw laten aanleggen, maar die firma had dat blijkbaar niet goed gedaan, want ze zijn in ruzie uit elkaar gegaan. Mijn vader en grootvader hebben er al lang aan gewerkt, maar ze krijgen hem niet open. Uiteindelijk hadden ze dan iemand gebeld om de put te laten reinigen, maar die kreeg de put ook niet open. Nu, er zou schijnbaar "cementwater" of zoiets rond dat deksel geraakt zijn, waardoor dat dus niet meer open raakt. Die man zei me dat we de firma die de oprit had laten aanleggen moesten contacteren en dat ze die verplicht gratis moeten openbreken (dit gaat over Vlaanderen). Aangezien mijn ouders blijkbaar ruzie hebben met die firma, willen ze die dus niet opbellen. Mijn vader zegt dat hij nog wel een oplossing zal vinden, maar ja, we zijn nu 6 jaar verder en er is nog niets veranderd. Ik wil gewoon dat dit opgelost wordt, want ik erger me aan de discussies die er altijd door ontstaan. Weet er iemand raad om dit op een zo goedkoop mogelijke manier op te lossen? Alvast bedankt!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Kun je van dichterbij een foto van de randen maken? Ik kan niet inzoomen om te zien hoe het precies zit.

Zat die put er al voor de ruzie ontstond of is deze erna aangelegd? Als de betreffende partij jullie een hak wilde zetten door de deksel stevig vast te klinken, lijmen oid dan wordt het nog een leuke uitdaging :mrgreen:
 

ThomasHg

  • #3
132042837_2846616128999249_3385173273648321135_n.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Kan het nog niet goed zien maar ik denk dat je hem door de 4 ogen op de hoeken moet optillen. Met de hand zal lastig worden.

Op iedere hoek een haak(je) door het oog haken en een ketting of hijsbandje eraan. op bijv. een meter hoogte die 4 kettingen/banden samen brengen en vanaf daar proberen recht omhoog te trekken.

Beste gaat dit met een klein kraantje. Een kleine laadkraan op een aanhangwagen is vaak al genoeg. Of zo'n mobiel geval waarmee je een motorblok optilt.

Toevallig niet iemand in de buurt die zoiets heeft? Of een lokale loonwerker die voor een kratje bier wel even die deksel eraf wil tillen? Is een werkje van niks.

De uitdaging zit hem vooral en op alle 4 de hoeken tegelijk recht omhoog trekken; dat lukt je zonder kraan niet.

Als de deksel eraf is kun je bekijken of je er iets slimmers van kunt maken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ThomasHg

  • #5
Ik meen mij te herinneren dat degene die de put kwam reinigen zo van die sleutelachtige dingen probeerde gebruiken om hem open te krijgen, maar ja dat lukte toen ook niet. Ik ken nu nie direct iemand met een kleine kraan, maar ik zal het nog eens met mijn vader onderhoren. In ieder geval bedankt voor de informatie! :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jaap 49

  • #6
20201222_140905.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ja klopt, maar als dat niet lukt dan lijkt optillen mij het enige alternatief....
 

Jaap 49

  • #8
Dit zijn de sleutels die erbij horen, bij kleinere twee stuks en bij grotere vier. hiermee kan je de inbus bouten op de hoeken er uitdraaien er dan de bouten er in en daar kan je aan hijsen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Met 2 stevige stalen kokers (met in iedere koker 2 gaten tbv gaten in het deksel) en 4 houten blokken kun je dezelfde sleutels als een soort poelie-trekker gebruiken om het deksel te liften. Daarmee kun je oneindig veel kracht uitoefenen op het deksel.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wat Walker zegt, of bijvoorbeeld 4 kettingen van de sleutel naar één punt in het midden.
Een paar lege kratjes aan de ene kant en een lange balk als hefboom.

Maar als er echt cement o.i.d. tussen zit, dan til je uiteindelijk misschien meer omhoog dan je wilt..

Je kan ook hoek voor hoek proberen, je trekt dan wel scheef, maar er zal toch een klein beetje beweging horen te komen. Weer met een flinke hefboom en niet teveel kracht zetten als het kantelpunt vlak naast die sleutel komt, anders sloop je de boel met gemak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu