Grondkering nodig bij verhoogde oprit?

Fre3ke

  • #1
Ik ben bezig met plannen voor een oprit. De situatie is wat specifiek door hoogteverschillen.

Het huis ligt lager dan de openbare weg. De tuin eindigt daarom in een betonnen muurtje van 33 cm hoog, en daar bovenop ligt de openbare weg. Er is een smal oplopend pad dat aansluit op de weg, en dat is ook met beton afgezet. De ondergrond hier is morene (zand met kiezel).

Moet ik voor de nieuwe oprit weer een grondkering maken? Of kan ik ook een flauw aflopend talud gebruiken dat ik laat begroeien? En maakt het dan uit dat ik natuursteen wil gebruikten? Dat is toch 33% zwaarder dan betonklinkers.

Al die dijkweggetjes met autoverkeer hebben ook geen grondkering volgens mij. Daarom dacht ik dat het wel moet kunnen zonder verticale wand.

Heeft iemand ervaring met een talud of grondkering bij een verhoogde oprit? Ik denk zelf dat ik liever tegen een begroeid talud aankijk dan tegen een muurtje. Maar het kan misschien ook opgesloten voelen omdat het talud dichter bij het huis zal eindigen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ligt je huis lager dan de openbare weg op ligt je huis gelijk met de openbare weg en ligt de tuin er tussen lager?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat kan prima voor een dergelijk klein stukje.
 

Fre3ke

  • #4
Het huis ligt lager dan de openbare weg, ik denk 50 cm. De tuin loopt een klein beetje op naar de weg toe, en dan is er dat betonnen muurtje.

De verhoging moet wel terug naar maaiveld voor de grens met de buren. Ik moet even meten maar ik geloof dat ik daar 5 meter ruimte voor heb. Dat moet genoeg zijn.

Goed om te lezen dat het kan bij dit hoogteverschil Boertje. Dan moet ik alleen even denken over hoe het oogt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat leuke plantjes er tegen en er voor (hoeven niet hoog te zijn, een bodembedekker kan ook) en je ziet er niks meer van.
 

Fre3ke

  • #6
Precies, dat is het voordeel van een talud. Maar je krijgt misschien meer een keldergevoel omdat de hoogte dichter bij het huis komt. Ik ga de rest van de huizen in ons rijtje even checken. Kijken of er een buurman is die het zo heeft opgelost. Mijn directe buren niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mijn vrijstaande woning staat op een talud. Naast het huis ligt een pad van 120 cm breed. Daarnaast loopt het talud 70 cm af over een breedte van 1,5 meter. Best schuin dus.

De grond is bedekt met bodembedekkers die wintergroen zijn. De grond spoelt niet weg maar blijft keurig liggen. Dit terwijl de klinkers van het pad toch aardig watbgewicht hebben en al deze krachten maar 1 kant op kunnen (van het huis af richting de schuinte naar beneden).
 

Fre3ke

  • #8
Dat is niet helemaal te vergelijken helaas, omdat de bestrating voor een looppad dunner is dan bij een oprit. En er rijdt geen auto op van een paar honderd kilo.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ben ik niet helemaal met je eens, de bedtrating is net zo dik. Het zijn dezelfde stenen namelijk. En het grotere hoogteverschil en veel kortere talud compenseren het verschil in belasting.
 

Fre3ke

  • #10
Ik wil natuursteen gebruiken dus ik zit sowieso met een hoger gewicht dan bij klinkers. En dubbele breedte dus meer totaalgewicht.

Vooral die auto maakt wel flink uit denk ik. Niet alleen het gewicht maar ook het trillen. Maar ik denk dat ik het gewoon moet proberen. Met diep wortelende planten heb je inderdaad het effect van een grondkering.
 

Fre3ke

  • #11
Ik twijfel toch, vanwege de kantopsluiting die langs de bestrating moet komen. Die hoort 20 cm hoog en 10 cm breed te zijn. Gaat die dan niet omkiepen? Of moet ik voor een brede kantopsluiting kiezen in plaats van een diepe?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu