Hoogte aanleg oprit

Joete

  • #1
De gemeente heeft bij ons in de nieuwbouwwijk de definitieve straat aangelegd. De oprit kan dus ook definitief aangelegd worden.

Nu zie ik in de omgeving opritten gelijk aan het straatniveau van de gemeente, opritten die ca 2cm hoger liggen en opritten die 4 a 5cm hoger liggen.

Heerlijk lijkt mij niet de bedoeling. 4 a 5cm lijkt mij redelijk veel, met tegels van 8cm dik is dat de helft van de tegel.

Wat is de juiste hoogte om een oprit op de straat aan te sluiten? Afschot is er voldoende overigens.

Dan nog een klein vraagje: het zandbed wordt afgetrilt. Moeten de tegels (60x30cm, 8cm dik) ook nog afgetrilt worden? De tegels (beton) hebben een toplaag...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de bestrating 1 cm hoger ligt is het al voldoende. Als bestrating de halve steendikte hoger ligt dan de aangrenzende bestrating is dat overigens alleen voor het oog minder mooi. Het heeft geen nadelige gevolgen.

Wellicht dat mensen die 4 of 5 cm verschil aanhouden daar een reden voor hebben.
 

Joete

  • #3
Thnx Bert, 2cm is dus een prima hoogte, kan het nog iets nazakken (voornamelijk aanrij route), dan blijf ik in ieder geval 1cm boven het niveau van de gemeente.

Zou ik tegels van dit formaat (met speciale toplaag) nog moeten aftrillen? Of is dit af te raden? Aftrillen zou ik dan doen met een matje tussen de trilplaat en de tegels.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De ervaring leert dat de eerste rij tegels van een oprit altijd nog iets gaan zakken door de auto inderdaad.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Vraag de leverancier of kijk op de verpakking of deze tegels afgetrild mogen worden.

Indien ja dan zou ik dit altijd doen, zeker voor een inrit.
 

Joete

  • #6
Bedankt voor jullie reacties.

Het nazakken zal idd de eerste rij zijn, tpv het bandenspoor. Ik verwacht dat dit niet meer dan een cm zal zijn, gezien het formaat van de tegels.

Leverancier nakijken is goede! Had ik eigenijk zelf ook kunnen bedenken Net gedaan, groter dan 30cm niet aftrillen geven zij aan. Dus deze tegels hoeven / mogen niet afgetrilt.

Nogmaals dank voor jullie reacties. Ik kan weer vooruit!
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Vonken_trekker

Putschep

  • #7
Ik zou een goede fundering onder de oprit maken door middel van ongeveer 35 centimeter gebroken puin, dit goed aftrillen, daarna ongeveer 10 centimeter ophoogzand op , dit ook goed aftrillen. Dan zand uitvlakken , en Tegels erop leggen. Oprit leggen op alleen zand als ondergrond gaat geheid zakken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu