Omgekeerd dak mogelijk? Hoe aan te pakken?

Lars1988

  • #1
Afgelopen jaar het hele huis verbouwd, ook de aanbouw met plak dak (die er al stond) aangepakt. Een gedeelte daarvan heeft een betonnen plafond, een ander gedeelte een houten plafond/dak. Er is destijds 4 en 5cm PIR isolatie opgelegd, bovenop de platen, waarop vervolgens de bitumen is gelegd.
Nu merk ik dat het comfort in het aanbouw-gedeelte toch wat minder is dan in de rest van het huis. Als het koud is, koelt het daar een stuk sneller af en in de zomer is het daar bloedheet (op het zuiden). Na een tijd zoeken op internet ben ik op het omgekeerde dak principe gekomen. Ik heb me op dit forum ingelezen, voornamelijk in het volgende topic:

Bij mij geldt hetzelfde principe, ik heb een dakopstand van ca. 6,5 a 7 cm. Nu was mijn idee als volgt: 5cm dikke xps platen, vervolgens polyester vlies en daarop dreentegels. Om de rand ca. 10cm vrij houden voor de afvoer van het water. Misschien dat ik hier nog grind in moet leggen.
In mijn idee sla ik dan twee vliegen in één klap: 5cm extra isolatie in de winter en 5 cm extra isolatie in de zomer, PLUS het feit dat het dak niet meer één groot zwart vlak is, wat qua warmte misschien ook veel verschil kan maken.

Moet ik de rand rondom (van 10cm) om het water weg te laten lopen, aan alle kanten zo houden? Ik heb bijvoorbeeld een lichtstraat tegen de dakpannen aan, ook deze is niet zo hoog tov het dak, dien ik hier ook die 10cm aan te houden?
Een gedeelte van het schuine dak/dakpannen komt uit op het platte gedeelte, hoe dien ik dit hier aan te pakken? Ook die 10cm aanhouden? Echter zit daar natuurlijk geen afvoer, die zit weer een stuk verderop.
Plus hoe verwerk ik het ventilatiekanaal (afvoerpijp afzuigkap)? Die zit in het midden van het platte dak. Daarnaast heb ik nog een andere lichtstraat, ook die zit in het midden van het dak. Hoe kan ik het water daaromheen weg laten lopen?
 

ABCDE

  • #2
Dat vlies wordt door de kraaien gejat is mijn ervaring... maar dat was icm grind ipv tegels.

Let op wat je dak kan dragen. Laag tegels of grind weegt wel wat.

Rondom inderdaad vrij houden voor afwatering. Idem met lichtstraat. Eventueel nog een strook zonder xps in de afwaterende route.

Kunt ook zonnepanelen plaatsen; die houden de opwarming in de zomer ook tegen.

Bij aansluiting met pannendak ook ruimte vrij houden. Water moet weg kunnen stromen.

Als je al 6cm PIR hebt zit je nu al aan een Rc van krap 3 ofzo. Ik zou geen wonderen verwachten van een paar cm xps erbij op slecht een deel van het vlak.

Lichtstraten willen nog wel eens uitermate slecht uitgevoerd zijn qua isolatie...
 
  • Like
Waarderingen: Lars1988

Lars1988

  • #3
Ik zei het verkeerd: lichtstraat zit niet tegen dakpannen aan, maar tegen de zijkant van het huis (dakpannen zitten stuk hoger en heb ik in dit verhaal dus niets mee te maken). Zie foto (2).
Klopt het dus dat ik overal gewoon ca. 10 a 15cm van de rand moet blijven, zoals gemarkeerd op beide foto's?

Nu heb ik ook nog een andere lichtstraat, te zien op foto 1. Deze zit in het midden van het dak. Hoe moet ik de xps platen daar verwerken? Met een geultje naar de zijkant? Of met meerdere geultjes? Ook die rand is niet heel hoog, dus zal daar ook speling moeten houden lijkt me.

20210529_132419 bewerkt.jpg 20210529_132325 bewerkt.jpg
 

ABCDE

  • #4
Ik zou eerst maar eens die airco leidingen wegwerken. Dat isolatiemateriaal zo open en bloot rond de leidingen heeft ook te leiden onder UV (zonlicht) en vogels die het meenemen... Op z'n minst helemaal intapen.

Geultje in de afwaterende richting.

Maar als ik dit zo zie blijft er uiteindelijk relatief weinig dakvlak over waar dan nog XPS ligt.

En vergeet niet dat de dimensionering van de dakbalken wellicht helemaal geen rekening houdt met een laag grind. Leg er anders zonnepanelen op; dat houdt de warmte er ook af.
 

Lars1988

  • #5
Bedankt voor je tip voor de aircoleidingen. Ik wil het niet met grind gaan doen, maar met dreentegels. Gedeelte van het dak is beton (originele aanbouw), twee kleinere gedeeltes zijn met dakbalken. Zou qua draagkracht genoeg moeten zijn. Zonnepanelen komen waarschijnlijk op het dak van de schuur, minder last van bomen daar.
Qua m2 kom ik toch nog aan +/- 30m2, dus ik denk dat het de moeite wel waard is.
 

Lars1988

  • #6
Merk nu alweer dat het echt enorm warm wordt in het aanbouw-gedeelte, dus denk dat ik hier echt iets mee moet gaan doen. Iemand nog tips e.d.?
 

Lars1988

  • #7
Nog iemand die mijn plannen/idee kan bevestigen, of juist kan ontkrachten? Dat kan natuurlijk ook.
Ik heb namelijk het idee dat ik er misschien te 'simpel' over denk.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #8
Moet er geen zonwering op de lichtstraat?
 

Lars1988

  • #9
Misschien later, zit nu getint glas in, welke al zonwerend werkt.
 

StrandloperW

  • #10
Is een groen dak een idee? Isoleert en ziet er leuk uit. Maar ook dat weegt wat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Minimaal 80 kg/m2
Dat moet de balklaag wel kunnen dragen.
 

Lars1988

  • #12
Blijkbaar is de isolatiewaarde van een groen dak echt heel laag en dan is prijstechnisch gezien ook erg duur. Bedankt voor de suggestie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu