Plat dak isoleren (omgekeerd dak)?

Gebruiker08

  • #1
Hallo,

Boven onze keuken is een plat dak welke aan de bovenzijde is voorzien van dakleer (zonder isolatie laag). Het dakleer is +/- 8 jaar geleden vervangen en helaas destijds niet voorzien van isolatie. Aan de binnenzijde is het plafond afgewerkt met stucplaten en straks gemaakt. Via een andere ruimte kan ik een stukje inspecteren tussen plafond en dak. Tussen het plafond en het dak lijkt isolatie van steelwol isolatie te zijn verwerkt welke is voorzien van een soort van papieren boven en onderzijde. De isolatie lijkt echter niet straks tegen het plafond te zitten en ik weet niet of er een plastic folie is gebruikt als vochtscherm aan de binnenzijde.

Nu ben ik aan het bekijken of ik het dak nog aan de bovenzijde kan isoleren d.m.v. een omgekeerd dak constructie. Dus door middel van isolatie platen op het plat dak te leggen en deze te voorzien van een kiezel laag (kiezel ligt toch al op het plat dak). Op dit plat dak komt ook de afvoer van het schuin dak uit en er is tevens één afvoer t.b.v. het hemelwater.
Wat zou volgens jullie de beste optie zijn zonder het hele plafond eruit te halen? Indien ik ga isoleren van bovenaf dien ik dan voor het hemelwater een stukje vrij te laten zodat dit naar de afvoer kan stromen?

Van een isolatie firma hoorde ik trouwens dat indien het plat dak van de onderzijde is geisoleerd er geen isolatie aan de bovenzijde aangebracht mocht worden i.v.m. kans op vocht problemen (over isoleren?). Dit begreep ik niet helemaal gezien na isoleren van de bovenzijde er toch geen koude brug meer aanwezig is aan de binnenzijde waardoor warme lucht zou kunnen condenseren?

Hopende op wat advies.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Begin is met het precies opgeven hoe het dak is gemaakt. Graag ook de dikte van het isolatie materiaal wat is gebruikt.
Je vermeld dat er ruimte is tussen de bovenkant isolatie en de onderzijde dakvloer. Wordt deze ruimte geventileerd? Voel je dat het tocht?
Loopt je dak goed droog na een regenbui? Er staan geen plassen op je dak? Hoe droger je dak loopt hoe beter het omgekeerde dak isoleerd.
Uiteraard moet de afvoer vrij worden gehouden.
 

Gebruiker08

  • #3
Ik weet niet precies welke materialen gebruikt zijn en hoe e.e.a. is opgebouwd aangezien ik dit niet zelf heb gedaan.

Het plat dak is van boven naar onder:
- kiezelstenen
- dakleer
- OSB platen
- Balken met daartussen isolatie dekens van steenwol (+/- 10/15cm) welke van boven en onder voorzien is van een bepaalde laag.
- dan komt waarschijnlijk de binnen afwerking (gipsplaten).

Ik kan dus niet zien of er een folie is toegepast aan de binnenzijde. Ik kan niet goed zien of het water goed afloopt op het dak gezien er kiezel opligt. Het is me nooit opgevallen dat er water op blijft staan.


Het plat dak sluit aan op een klein schuin dak welke volgens mij op de volgende manier is opgebouwd:
- dakpannen
- OSB platen
- steenwol aan binnenzijde tussen spanten (+/- 5cm dik)
- afwerking d.m.v. gipsplaten

Echter er is een stuk platdak welke aansluit op het schuindak niet geïsoleerd. Dit betreft een stuks platdak van 1m en een stuk schuindak van 1m.

Ik heb enkele foto's gemaakt:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is heel ander koek.
Bijzonder lastig wat vocht betreft.

Als er nu geen dampremmende folie is gebruikt bij de delen waar glaswol isolatie is aangebracht kan het eigenlijk niet goed gaan. Ik zie op de fotos een balk die zwart is en een foto van isolatie en dakbeschot waar de rand van het isolatie materiaal iets zwart aftekend. Klopt dat?

Omgekeerddak.
Je zal eerst moeten onderzoeken of er onder die glaswol een dampremmende laag is aangebracht.

Is er 150mm glaswol onder het dak aangebracht moet je 200mm XPS op het dak aanbrengen om een veilige constructie te krijgen. Die lichtkoepel opstand zal veel te laag zijn en in de weg zitten.
 

Gebruiker08

  • #5
De balken tekenen inderdaad wel zwart af maar zijn niet vochtig (gemeten met vochtmeter). Ook waar de steenwol tussen het dakbeschot zit op het schuindak is niet vochtig en op de foto lijkt het door schaduw iets donkerder te zijn.

Waarom dienen op het dak 200mm XPS platen te worden aangebracht indien onder het dak 150mm glaswol is aangebracht?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je nu hebt gemeten is het hout droog. Je hebt dat op het verkeerde moment gedaan. Of een constructie veilig is wordt berekend met een temperatuur binnen 20 gr. buiten -5. Lucht vochtigheid binnen 50% en buiten 80%. Bij deze getallen wordt gekeken of een dak met al zijn verschillende lagen en materialen goed in elkaar zit.

200mm XPS zorgt ervoor dat het in het dak warm genoeg is waar het dauwpunt zo kunnen komen.
 

Gebruiker08

  • #7
Oké helder. het lijkt mij echter vreemd dat de balken zwart zijn door vocht gezien dat alleen op deze plaats is en de platen erboven op deze plaats geen vocht plekken hebben.

Wat is volgens jullie de beste optie om te doen? Van binnenuit goed isoleren met dampdichte folie gaat erg lastig worden ivm alle doorvoeren enz. Is dan de enige optie om de isolatie aan de binnenzijde geheel te verwijderen en dan het dak van bovenaf te isoleren?

Het valt mij op dat iedereen wat anders zegt en dat maakt het lastig om te bepalen wat te doen...

De isolatie zelf is ook gewoon geheel droog... Indien e.e.a. niet goed is geïsoleerd en condensatie kan optreden zal dit in de zomer neem ik aan niet / minder optreden gezien het dan buiten vrij warm is en er geen koude brug is? Dan zou de muffe geur in de zomer dus minder aanwezig zijn als in de winter? Wellicht dat de muffe geur toch ergens anders vandaan komt dan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat wordt er anders gezegd?

Die plek waar je je hand tussen de isolatie kan steken kijk daar nog eens maar dan dieper of verder weg in de isolatie?

Je schrijft het zelf al omdat je de dampren niet goed kan aanbrengen dat is precies de reden waarom het vaak fout gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu