Omgekeerd warm dak met epdm erop

Dionysos

  • #1
Hallo,

Ik wil hetvolgende gaan doen.
Ik heb een plat dak niet geisoleerd en die wil ik gaan isoleren. Op het huidige dak zit bitumen nog in prima staat, hierop wil ik pir platen 15 cm 2 zijdig aluminium leggen en dan een nieuw epdm dak eroverheen. De oude bitumenlaag blijft dus liggen en functioneerd als een dampremmende laag.
Valt dit onder een warm dak of een omgekeerd dak? Ik zag namelijk bij een omgekeerd dak dat er altijd grind of tegels word gebruikt.

Isoleerd dit dan net zo goed als een warm dak of isoleerd dit zoals een omgekeerd dak een stuk minder? En zo ja, hoeveel minder ongeveer?

Is het nodig of handig om nog een dampdichte folie aan te brengen tussen de oude laag bitumen en de pir isolatie?

Moet er nog iets op de bitumen komen zodat de pir platen beter aansluiten op de bitumen aangezien de bitumen niet glad zijn, meer korrelig?

Alvast bedankt voor de antwoorden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit wordt een warmdak.
Omgekeerddak wordt met XPS isolatie uitgevoerd, deze kon je moeilijk lijmen en dus kwamen er grind of tegels op. Dit type dak isoleerd minder.

Een vraag aan jouw hoe blijft de dakbedekking bij storm liggen.
 

Dionysos

  • #3
Er komen vlak erna zonnepanelen op te liggen maar hier had ik nog niet over nagedacht, ik dacht dat een "nieuw dak" met epdm gewoon blijft liggen met storm net zoals het dak met bitumen zoals hij nu is zonder isolatie, is dit dan niet zo?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De bestaande dakbekking kan op twee manieren aan de dakvloer zijn bevestigd.

Een laag bitumen, onderlaag met asfalt nagels aan de dakvloer bevestigen en afwerken met een toplaag.
Of een laag, ook weer een onderlaag aan de dakvloer branden en een toplaag op de onderlaag branden.
Meer varianten zijn ook nog mogelijk.

Er wordt geen rekening meegehouden of er later zonnepanelen worden geplaats. Verbeeld je je verkoop het huis en neem de panelen mee.
Meestal wordt de bestaande bedekking als dampremmer gebruikt. Daarop komt de isolatie die zet je volgens voorschrift van de fabrikant vast in de dakvloer. Je kent het wel lange schroeven met rondellen 70mm. Meestal 4 per plaat en 15 cm van de hoeken van de plaat.
Op de isolatie kan je de EPDM lijmen. Omdat er na mijn tijd het lijmen van EPDM enorm is ontwikkeld eerst even chekken wat de juiste lijm is om EPDM aan aluminium te lijmen.
 

Dionysos

  • #5
De lijm heb ik nagevraagd en ze zeiden aangezien het recticel isolatie is kon dit probleemloos verlijmd worden. Ik heb 240x120cm isolatieplaten, hoeveel schroeven heb ik hiervoor nodig dan per plaat?

Ik heb ook nog een vraag die zojuist erbij is gekomen, ik heb een pakket besteld met epdm, lijm, kit etc in 1, nou zie ik zojuist op de offerte staan dat er 18 kilo bodemlijm bij zit voor circa 110m2 epdm. Online lees ik dat de lijm circa 250gr per m2 verbruikt wat uitkomt op 72m2. Ik heb al gebeld met het bedrijf en deze zeiden dat er altijd minder word verbruikt dan aanbevolen staat en dat 18 kilo voor circa 140m2 genoeg is. Ik heb hier zo mijn twijfels bij, het merk van de lijm is tytane.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vergeet eigenlijk te vermelden dat je de isolatieplaten ook op de bestaande dakbedekking kan lijmen. Zelf ben ik niet zo'n fan van lijmen vandaar. Als het gemakkelijk fout kan gaan is het wel met lijmen. Het is te vochtig of te droog de dakvloer is te stoffig enz. Te weinig lijm gebruikt aan de dakbedekking of de isolatie zijn geen sporen van hechting te zien.
240x120 is toch geen plaat voor het dak. 120x60 is toch veel handzamer.
Zelf zou ik die grote platen met 8 en schroeven per plaat en zo'n 20/30 cm van de randen vastzetten. Geheel gevoelsmatig. Ergens zullen er richtlijnen te vinden zijn. De fabrikanten kleppen alleen maar of korting.

Het gebruik van lijm, geen idee. Zie mijn opmerking over lijmen.
Nooit te oud om te leren wat is bodemlijm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu