Omega profiel plaatsen

Robbie's

  • #1
Ik wil in ons parket (eiken toplaag 4mm, totale dikte multiplex plank 16mm) een omega profiel plaatsen om daarin deurtjes met rolletjes over heen te laten rollen. De wieltjes zijn ongeveer een 1cm breed. Het profiel wil ik graag max 5mm in het parket plaatsen. Dus de wieltjes zullen ongeveer 5mm lager dan bovenkant parket in het profiel gaan rollen.

Hoe pak ik dit het beste aan? Met welke apparatuur / gereedschap en de kans op beschadigingen parket te beperken?.

Bedankt voor de tips / adviezen.
Rob
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Lijkt me een prima reden om een bovenfrees aan te schaffen... Eerst op diverse houtsoorten op de werkbank uitproberen, en vervolgens een geleidelat/rail op de vloer zetten om te zorgen dat je recht freest.
 

Robbie's

  • #3
Bedankt Walker.

Ik twijfel over de keuze die ik moet maken. Dit ook na het lezen van onderstaande link waar ook wordt aangegeven dat je beter kunt hangen dan rollen. Misschien dat het voor dat specifieke geval was en niet voor rollende shutters.
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/zelf-een-schuifdeur-maken.96865/
Wat ik ga doen is 7 shutter panelen (240 x 58.5) plaatsen. Mijn voorkeur is die shutter panelen te rollen en niet te hangen. Dit omdat de shutters per stuk ongeveer 15kg zijn en ik daardoor richting de 100Kg aan hangende shutters zal komen. De shutters komen in onze uitbouw waar een verlaagd plafond zit. Ik durf niet zo maar 100 kg aan het verlaagde plafond te hangen ook omdat ik niet weet hoe degelijk/zwaar de houten balkjes zijn waar de rails en het rolsysteem van de shutters op gemonteerd zou moeten worden. Op dit moment zit er (zie foto) slechts een gipsplaatje gemonteerd op de positie waar rails zou moeten komen.

Kan ik dus zonder problemen 7 shutters plaatsen die rollen en niet hangen of moet ik nog andere maatregelen nemen?

Overigens heb ik in de keuken ook 5 dezelfde shutters vastgezet (staan op de grond en met magneetjes aan de bovenkant) en ze trekken niet krom. In de huiskamer moet het een schuifsysteem worden.

Bedankt voor de tips.

Twee foto's. De eerste van waar de shutters moeten komen en de tweede hetzelfde type shutters (alleen iets smaller) die al jaren "staan" zonder krom te trekken.
 

Robbie's

  • #4
Een update...
Onderrails en bovenrails gemaakt en geplaatst. Nu nog de juiste wieltjes vinden of rolsysteem maken. Blokwieltjes vind ik te hoog. Wil de shutters vlak boven U profiel (2cm
breed, 1cm hoog) laten rollen.Als iemand nog een idee heeft voor alternatieve rolletjes dan graag..
IMG_20200715_203253.jpg
IMG_20200715_185100.jpg
IMG_20200715_200643.jpg
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #5
Op zoek naar de ideale oplossing om boven op mijn aluminium vloergootje shutters te schuiven (op de foto is het hout zogenaamd de shutter) kom ik tot de volgende mogelijke oplossing. Als ik een extra extra aluminium u-profiel onder mijn shutterdeur plaats (dus opening naar beneden) heb ik al een soort schuifsysteem. Maar door de druk van shutter zal dit niet lekker schuiven. Ik ga nu proberen om een paar rolletjes van staal (op foto koper als test..) er tussen te stoppen om te kijken of het beter rolt. Zou dit werken of adviezen voor verdere verbetering?

IMG_20200718_212313.jpg IMG_20200718_212146.jpg IMG_20200718_211032.jpg IMG_20200718_210956.jpg
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #6
Voor de duidelijkheid de rolletjes zoals op laatste foto komen omgekeerd onder de shutterdeur. Een andere optie is een geheel vierkant profiel plaatsen onder de deur maar dat zal ook niet lekker schuiven. Ik ben er bijna maar nog niet helemaal :-)
 

Robbie's

  • #7
Ik was er al bang voor. Het systeem met rolletjes werkt niet. te veel wrijving, de kopere rolletjes draaien niet maar schuren over de rails. Eigenlijk wel logisch want ze kunnen nergens draaien. Ik ga het nog met knikkers proberen maar denk dat ik toch wieltjes moet kopen. Minder mooi aan de onderkant maar het zij zo :roll: Het volgende had zo mooi geweest ..

45D9C51E-45F3-49EE-94DA-AFA2CD89F938.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die rolletjes van koper daar moet je wat tussen zetten. Zet twee cirkels op papier en kijk naar de draairichting van die stukjes buis.
 

Robbie's

  • #9
Hi Wgb, Ik begrijp denk ik wat je bedoelt maar dan heb ik toch altijd nog wrijving op de punten op de blauwe pijlen? Het zou mooi zijn als ik dit systeem werkend krijg maar de rolletjes zitten aan de bovenkant tegen onderkant shutter en aan de onderkant dus op de rails. Ik heb een derde rolletje (dan zit er toch iets tussen?) nog niet geprobeerd en zal dat ook proberen. Als je nog andere ideeën hebt dan hoor ik het graag.

In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Rolletje.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik bedoel deze situatie als de rollen tegen elkaar komen geeft dat wrijving en rollen zal niet lekker gaan.

Wieltjes.jpg
 

Robbie's

  • #11
Maar wat is de mogelijke oplossing (als die er is :-). Of kan het gewoon niet om onder de shutter een u-profiel te plaatsen waar rolletjes inzitten zoals getekend?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Tussen elk rolletje een blokje hout heb je dat al geprobeerd.
 

Robbie's

  • #13
Nee, zal het proberen maar vrees dat het niet zal werken. Ik had een andere optie in gedachte en dat is een knikker van 12.7mm tussen twee blokjes en dancings en recht een knikker per shutter. Maar denk dat dat ook niet gaat werken. Gebruik Maken van die blokwielen is zo ongelofelijk lelijk gezicht. Dat wil ik echt niet :(
 

Robbie's

  • #14
Vorige tekst niet helemaal volledig. Ik bedoel dat ik nog een andere optie in gedachte heb en dat is een knikker van 12.7mm tussen twee blokjes. En dan twee blokjes links en twee rechts onder 1 shutter. Er moet toch iets zijn waardoor je een shutter dicht bij de grond onder de shutter kunt laten rollen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Merk op dat de knikkers die je tegenwoordig koopt niet zuiver rond en even groot zijn. Kijk dan of je losse kogels kan kopen die in kogellagers worden gebruikt.
 

Robbie's

  • #16
Hallo Wgb. Bedankt. Ik ben inderdaad van plan om kogel lagers bij professioneel bedrijf te kopen. Ik had er nog twee liggen maar die zijn te klein, 12mm, moet net wat groter zijn. Of dat gaat lukken is nog steeds de vraag maar met kogels denk ik de minste wrijving. Momenteel kijk ik ook naar mogelijkheden van een inzetwiel maar die zijn denk ik weer te breed.
 

Robbie's

  • #17
Hi Wgb,
Ik geef het op. Ik had twee kogeltjes gekocht van 12.7mm, ze zijn perfect op maat om te rollen op de onderrail maar kogeltje wordt afgeremd door de houten blokjes die ik dan voor en achter in de bovenrails zou plaatsen. Ik zie geen andere optie meer dan bokwieltjes kopen. In ieder geval nog bedankt voor het meedenken.
image.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Google eens op "kogelrol"
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Dat vind ik vreemd. Wat op de kogels stond hoe zwaar wat dat tijdens het expirementeren. De wrijving van ronde kogels tegen iets van hout is dat zoveel. Ik vermoed dat er een glijweerstand van de profielen ontstaat.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #20
Als je 2 materialen pakt die op elkaar bijna geen wrijving hebben, maar slijtvast zijn, zou je er dan niet zijn zonder kogels etc. ?

Mijn tip is te kijken naar kettinggeleiding. Dit een gemaakt van een kunstof dat hele lage wrijvingscoëfficiënt heeft met staal maar amper slijt. Google eens op Werkstoff S. Wellicht kun je daar een testje mee doen met en zonder smering.

In dat geval wel het contactoppervlak vergroten zodat het materiaal minder snel slijt. Kracht blijft toch hetzelfde aangezien de druk gewoon verdeeld wordt over het totale oppervlak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu