Omega profiel plaatsen

Robbie's

  • #21
Allereerst bedankt voor jullie reacties :prima: Fijn dat jullie even mee willen denken. Voor de duidelijkheid...de profielen worden 58.5cm (=breedte shutter) breed en de shutter die er op komt is 240cm hoog. Een shutter weegt ongeveer 15kg.

Hi Wgb,
Als ik dus een blokje hout voor en achter de kogel doe voel je duidelijk dat de shutter bij rollen wordt afgeremd omdat hij dus tegen het hout / blokje schuurt. Zelf dus met een kogel die perfect past in de rails en vrij kan bewegen in die rail.

Hi Job-04,
Bedankt. Ik heb daar ook gedacht maar kwam er nog niet uit. Aluminium over aluminium schuren (zie foto) was in ieder geval niet een oplossing. Te veel wrijving. Ik ga eens kijken naar hetgeen je noemt.
A54DBA08-C25A-4F1E-8851-54BC5E1A324E.jpeg


groet,
Rob
 

Robbie's

  • #22
Hi Job-04,
Ik heb gekeken naar wat je bedoelt maar zie de ketting constructie nog niet helemaal toepasbaar in mijn opzet. Begrijp hem nog niet helemaal. Morgen kijk ik er nog een keer naar. In ieder geval bedankt. Ik had als test op de aluminium strip wat viltjes geplakt (die je onder een stoel gebruikt) maar dat geeft toch ook veel wrijving
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
In beide profielen een gleuf/loopbaan voor de kogel vrezen zodat het onder-en boven profiel niet tegen elkaar kunnen schuiven. Beetje ingewikkeld dat wel. Misschien met een bovenvrees.
 

Robbie's

  • #24
Wgb,
De onderste en bovenste rails lopen al niet tegen elkaar aan. Daar zit al een paar mam tussen. Alleen de kogel raakt bodem onderrails en binnenkant/bovenkant bovenrails.

Eigenlijk zou de kogel dus aan het einde er niet uit moeten rollen maar doorrollen op zijn laatste positie van bovenrails. Want de bovenste rails komt de deur op en die schuift over de bodem rails. Zoals ik het nu zie kan De constructie die ik had verzonnen gewoon niet omdat een kogel tussen twee rails altijd moet rollen over een extra set kogeltjes eronder. Anders wrijft de kogel omdat hij simpelweg niet kan draaien...

Ik ga het andere nog onderzoeken wat jobx had doorgegeven en anders houdt het even op.

Jan gaf ook nog als optie een kogelrol maar kan nog geen kogelrol vinden die Max 16mm breed is en dus in de onderrail zou passen (is 8.5mm hoog).

546E2477-762E-4BB3-96EC-12346A3954D7.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #25
Andere optie, een kant en klare lineaire geleider, kijk bijvoorbeeld is naar de Igus N-serie. Kun je hier iets vinden binnen jouw afmetingen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Opstelling zie foto krijg je waarschijnlijk zonder geleiding/gleuf te veel wrijving van de profielen onderling. Je snapt door een gleuf kunnen de profielen niet tegen elkaar komen. Ik vermoed ook dat het bij jouw iets kan kantelen of heen en weer bewegen.
Waarom werkt het hier wel? vanaf 1:00 minuut.
 

Robbie's

  • #27
Bedankt voor de input. Weer genoeg om over na te denken. Het kan bij mij ook iets kantelen maar wordt in principe recht gehouden door de koof waar de shutter boven bij het plafond langs loopt. Het probleem is nu duidelijk maar het moet nog wel een beetje betaalbare oplossing worden :roll: Even nadenken wat ik met deze informatie kan doen.

8B34F2EE-BBD2-4005-8EBC-31F3E087B812.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #28
Ik vermoed dat je het toch moet zoeken in gleuven in de U profielen. Driehoek profielen in de U profielen lijmen bijvoorbeeld. Zo zuiver dat je het ook voor een 3D printer kan gebuiken zal toch niet nodig zijn.
 

Robbie's

  • #29
Hi Wgb,

Zou het mogelijk zijn een simpele tekening/plaatje te maken om uit te leggen wat je precies bedoelt?

1596127146822.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Zo dus. Met een hardhout driehoek latjes even spelen.

Alurail met kogellager 2 .jpg
 

Robbie's

  • #31
In het weekend ga ik e.e.a. verder uitzoeken maar.....

Rolletje 2.jpg


Ik denk dat Job_04 met een aardige oplossing komt maar volgens mij erg dure oplossing en ik wil eigenlijk niet nu mijn hele onderrail gaan vervangen. Ik ga nog kijken of ik er toch niet uit kan komen anders op zoek naar een bokwiel dat er een beetje redelijk uitziet en niet te hoog is
Rolletje 3.jpg
 

Robbie's

  • #32
Hi Job_04,
Ik ga het denk ik maar eerst proberen met een geleideblokje zoals een Igus Linear Guide Carriage. Die zijn er zo te zien in 17mm breedte en zou op mijn huidige aluminium rails kunnen glijden. Of een geleidestrip die ik onder het u profiel plaats. Of ander zeer slijtvast geleidemateriaal (wat je als eerste hebt genoemd) die Ik onder het u profiel aanbreng. Mijn u profiel op de grond is 20m breed (netto inhoud als ik dikte aluminium van 1.5mm er af haal is 17mm).

Hi Wgb,
Bedankt voor het idee maar de driehoekjes plaatsen wordt te compleet en voor mij te moeilijk te maken.

Ik geef het nog niet op, nog geen bokwieltjes -:).
 

Robbie's

  • #33
Ik heb misschien een andere oplossing gevonden en dat is dat ik onder de shutter een extra lat ga plaatsen (bruin 1,8cm hoog) en daartussen plaats ik de blokwieltjes. Dan doe ik daar een nette en dunne opdek lat van een maar millimeter tegen aan en zie je de blokwieltjes niet meer.
Rolletje5.jpg
 

Robbie's

  • #34
Het project is afgerond. Na veel zoeken heb ik een voor mij passende en acceptabele oplossing gevonden.

Mijn oplossing was om in een omgekeerde u-profiel een bokwiel te plaatsen. Daardoor zie ik de bokwieltjes niet maar eigenlijk alleen een aluminium strip aan de onderkant.

Misschien nog een leuke tip voor anderen. Als je een aluminium strip met een schuursponsje opschuurt zie deze er veel beter uit (beetje RVS look). Met schuursponsje schuur je ook alle krasjes uit de aluminium strip.

Bedankt voor alle hulp die is gegeven. Op naar de volgende klus :-)

IMG_20200811_161100.jpg IMG_20200811_161015.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #35
Mooi dat het toch nog naar je zin is geworden rolt het ook goed? Ik zie een knap stukje doe het zelf werk.
 

Robbie's

  • #36
Hi Wgb,

Het rolt perfect. Ondanks dat ze rollen op aluminium heb ik toch parket bokwieltjes gebruikt. Kunnen 30kg per shutter aan dus geen probleem.

ik heb nog 1 uitdaging (maar wist dat ik die had bij huidige opzet) en dat is dat ik voorzichtig moet zijn dat als ik de linker twee shutters naar rechts wil doen deze wel dichtgeklapt moeten zijn anders stoten ze tegen de drie achterste (bij raam) shutters. Wil nog iets verzinnen zodat als de rechter van de twee linker shutters naar rechts wordt geschoven en niet dicht geklapt is deze wordt tegen gehouden door de zijkant van de derde shutter van links.

== schuifdeur = == vast raam ==== === vast raam ====
.......................... _______ _______ _______ ........................ => drie shutters bij raam
_______ _______......................................... _______ _______ => voorste shutters 4x

p.s. Ik kon geen vouwbare shutters met scharnieren plaatsen omdat ik met een verlaagd plafond zit :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu