Zelf een schuifdeur maken

Rosas

  • #1
Beste klussers graag jullie mening hierover.

Ik wil graag op de tussenverdieping voor de trap een schuifdeur maken met 1 deur. De deur sluit de rechter of de linkertrap af. Omdat de deur nogal breed wordt, 120 cm, wil ik dit met 2 panelen samenstellen met een H profiel ertussen. Zo krijg ik de breedte van 120 cm met minder werking van het hout.H profiel heeft de maten 20 mm * 60mm

Op vloer ligt laminaat. de onderrail wil ik verdiept in het laminaat aanleggen. In het laminaat wordt over de hele breedte een sleuf aangebracht. In deze sleuf wordt een aluminium omega profiel geplaatst. In deze profiel rolt de schuifdeur. Rolmechanisme zijn 4 bokwielen van 15 mm (2 per deur). Hoogte van deze bokwielen in 17 mm. Helaas is de netto hoogte van het laminaat 15 mm. Dus de deuren schuiven over het laminaat en niet erin. dit is een beetje jammer eigenlijk.

Op het plafond komt een U profiel van 3 cm diep en 2 cm breed.
De deuren hebben een dikte van 18 mm. Is de netto binnenmaat van U profiel 20 mm dan nog voldoende? Of kan ik beter naar een breder profiel gaan en tussen profiel en deur vilt aanbrengen. Ik wil namelijk niet dat de deur zowel onderin als bovenin wiebelt.

Graag jullie mening hierover.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom niet de deuren ophangen aan een rail? Dan heb je aan de onderkant alleen een klein geleideblokje nodig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een deur die staat trekt idd eerder krom dan een deur die hangt. Eventueel de lange randen van de plaat verstijven met een (metalen) U-profiel.
 

Rosas

  • #4
Dank voor jullie reacties. We hebben de deur inmiddels anders gemaakt en het werkt prima.
Onderin hebben we toch een sleuf gemaakt maar niet met een omega profiel omdat de maatvoering lastig was.
We hebben de sleuf ingepakt met 2 hoekprofielen en een alu. plaat op de grond. De wielen schuiven dus niet op beton maar op aluminium. De kieren hebben we afgekit.
De deur is een groot multiplex plaat geworden van 18mm.
De wielen zijn uiteindelijk rolslotjes geworden van 50 mm. Deze zijn door een timmerman in de deur gezaagd, waardoor deur dus in de vloer verdwijnt. We wilden geen obstakels op de grond of een zwaaiende deur.
Daar waar het hout langs het aluminium schuift is het bekleed met vilt. Bovenin zit de deur stevig in de U-profiel met genoeg ruimte om de deur eventueel eruit te tillen.

We hebben allerlei constructies bekeken van ophanging maar de deur moet ook sterk geluidsisolerend zijn.De deur schuift niet zo soepel als ons inloopkast met bovenophanging maar is redelijk te doen. En het geluidsisolatie is prima!

Wat dat krom trekken moeten we gewoon afwachten. Metalen U profielen aan de lange zijden is trouwens wel een heel goed idee.
De deurplaat zelf is 50 euro, die kunnen we eventueel om de zoveel jaar eenvoudig vervangen.
 

Droid1987

  • #5
HI, wat voor schuifdeursysteem heb je uiteindelijk gebbruikt voor de schuifdeur als ik vragen mag? Heb er zelf een gezien en wil daar een steigerhouten schuifdeur voor maken (even uitzoeken hoe dat zit met kromtrekken uiteraard)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Link naar bedrijf verwijderd, reclame is niet toegestaan, lees de forumregels a.u.b.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu