Nieuwe wc afvoer aanleggen

Hallo mensen,

Wij krijgen eind dit jaar onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Het betreft een maisonette. Onze ingang is op de begane grond en er is een verdieping boven ons. Boven ons zijn er nog twee appartementen. Helaas bevindt zich op de bovenste verdieping geen wc (ook geen 110mm afvoer, en we willen geen broyeur). Nu hebben we bedacht om in de badkamer op de bovenste verdieping een gat te maken en vervolgens op de begane grond op het aangegeven punt naar de kruipruimte, op dezelfde coördinaten als de bovenste verdieping, de aansluitingen verder af te werken in de kruipruimte wat betreft riolering. Daarna maken we zelf een schacht om deze leiding heen.

We mogen helaas niet de bestaande schachten openen.

Mijn vraag is: hoe zit het met de termen "beluchter" en "ontluchter"? Waar moeten deze dingen in mijn geval komen, denken jullie? Heeft iemand nog een creatief idee?

Alvast bedankt!

temp.png
 
Helaas, dit is niet haalbaar zonder een aansluiting in de bestaande schacht te maken. De afvoer dient voorzien te zijn van een ontspanningsleiding en deze moet naar buiten via het dak en dat gaat in dit geval niet lukken met nog 2 appartementen boven jullie. Ander punt is het gat in de vloer, mag op deze plek constructie technisch een gat gemaakt worden, is de vloer hiervoor geschikt? Dit zit vlak naast de schacht en aan de andere zijde zit je trapgat ben bang dat je hier niet zomaar een gat mag boren vlak bij de oplegging.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253
Hallo Dimkal,

Bedankt voor je reactie. Hoe is mijn wc op de begane grond op de ontspanningsleiding aangesloten, denk je? Dit moet toch via mijn kruipruimte lopen, nietwaar? Onze wc op de begane grond is namelijk helemaal leeg. Als dit het geval is, kan ik dan de nieuwe wc-leiding niet op deze ontspanningsleiding aansluiten?

Ik mag gelukkig op deze punten boren zonder belemmering is gecontroleerd.
 
In de schacht loopt de riolering die van onder de kruipruimte naar het dak gaat.
Wc BG zit aan gesloten op de kruipruimte en de fontein.
op etage zitten de afvoeren van douche wastafel en technische ruimte naar die standleiding schacht.
De wc die je zo naar beneden wilt laten lopen dat gaat niet werken, hij heeft lucht nodig om weg te lopen.
Als je door spoelt zuigt ie het water uit je wc pot dan heb je stank.
Gewoon aan sluiten in de schacht op standleiding.
 
Die oplossing van Gxbxrxt is voor hoogbouw bedoeld waar heel veel aansluitingen op kunnen met een totale capaciteit van 12ltr/sec. Daar heb je normaal 160mm voor nodig en hiermee dus 110mm. Totaal niet van toepassing op jullie situatie. Heeft ook gewoon een ontspanning nodig via het dak. Dus het is exact wat Henk zegt, aansluiting alleen mogelijk via de standleiding in de schacht.
 
Ik zou denk ik beginnen met het boren van een gaatje in de koof links waar je het toilet boven wilt plaatsen.
Waarschijnlijk zit daar een standleiding in die alleen voor jullie huis is bedoelt en in de grote koof rechts de standleidingen van de bovenwoningen. (en die mag je idd. niet open maken)
Even met een camera oid. in het gat kijken wat daar precies inzit.
Is dat idd. de gewenste 110 dan daar een aansluiting op maken, muurtje metselen waar je de buis achter weg kunt werken en je hangtoilet aan kunt bevestigen.
 
Technisch is het zeer goed mogelijk om een wc te plaatsen op de verdieping.
Als het onmogelijk is om aan te sluiten in de bestaande stijgleiding naar de hoger gelegen appartementen kan je bijvoorbeeld een buis van 90 mm aansluiten op de bestaande horizontale rioleringsbuis in de kruipkelder om die mits een paar vloerdoorboringen door te trekken tot in de badkamer. Daar voorzie je een T-stuk waarbij je de wc aansluit op de horizontale aftakking en je vervolgens de buis nog minstens 50 cm hoger doortrekt om daar te eindigen met een beluchtingsklep van 90 mm doormeter.
Indien je een hangwc plaatst kan je de omkasting van het inbouwgedeelte wat hoger optrekken zodat je bijvoorbeeld via een deurtje die beluchter nog altijd kunt bereiken. Dat werkt perfect.
Ik weet niet of dit gaat over een woning in Belgie of in Nederland.
In Belgie is er zowel technisch als wettelijk geen enkel bezwaar.
In Nederland zou er wettelijk een bezwaar kunnen zijn omdat daar een ontspanningsleiding verplicht is. bij elk gebouw.
Al vermoed ik dat die verplichting dan inhoudt dat er per gebouw één ontspanningsleiding moet zijn en die is er.
 
Heel erg bedankt voor jullie advies. Ik heb een aantal nieuwe foto's toegevoegd. Kan iemand mij misschien helpen om te achterhalen welke buis er op foto 2 staat, met de foto van de aannemer (die niet op beeld wil :))? Dit kan toch niet de 110mm buis op foto 3 zijn? En de andere buis (ik denk 90mm in de wc), of zie ik het verkeerd?
1.png
2.png 3.png
 
Ik denk inderdaad dat de buis vanuit de kruipkelder naar de gelijkvloerse wc een buis van 90 mm is en dat de buis die wat verder ligt en die je rechts van de aannemer naar boven ziet gaan een buis van 110 is waarrond later een schacht is gemaakt. Deze buis is hoogstwaarschijnlijk de stijgleiding naar de bovenliggende appartementen met in het verlengde er van de ontspanningsleiding tot boven het dak.
Het is dus een gemeenschappelijke leiding en dus is het logisch dat je daar niet zo maar op aan mag sluiten. Het zou ideaal zijn maar je hebt hiervoor zeker de toestemming nodig van de anderen, van de vereniging der eigenaars dus.
Maar dat geldt zo goed als zeker ook voor de leidingen in de kruipruimte. Ook die zijn gemeenschappelijk net zoals ook de kruipruimte dat is. Ook daar kan je niet zo maar aanpassingen doen.
Het enig haalbare lijkt mij dat je de aanpassing volledig op eigen terrein doet wat wil zeggen dat je enkel vanaf uw eigen wc met een T-stuk zult kunnen verder gaan naar uw gewenste tweede wc.
 
zal ik voor de nieuwe wc leiding vanaf de 1e verdieping die direct naar de kruipruimte zal lopen (roze lijn) een 110mm of een 90mm gebruiken?

wat is volgens jullie de beste plaats in de kruipruimte voor deze nieuwe leiding? aan het begin of juist op het einde tegen de buitenafvoer aan?

Ik ga niet aan de groene lijn op de bg en 1e verdieping zitten.

de roze lijn gaat alleen gebruikt worden voor de nieuwe wc op de 1e verdieping, voor de rest niks anders.




4.png
 
Als je in de kruipruimte gaat aansluiten dan doe je dat ten eerste op een gemeenschappelijke leiding en ten tweede voer je werken uit in een gemeenschappelijke ruimte.
Voor beide zaken heb je het akkoord nodig van de mede-eigenaars of de eigenaar van het gebouw.

Ook het aansluiten op de bestaande stijgleiding doe je op een gemeenschappelijke leiding, die inbreuk is dan dezelfde maar technisch is het wel veel beter. Ook de kosten, de moeite en de impact van de werken zijn veel kleiner.
 
Zou onderstaande eventueel zonder al te veel klussen een optie kunnen zijn? Er loopt een 75 mm afvoerleiding vanuit de standleiding in de schacht naar de douche en wastafel. Kan aan het einde, net voordat de leiding de schacht ingaat, de 90 mm afvoerleiding van het toilet worden aangesloten?

Als de schacht open mag: wat is dan de meest robuuste aanpak? De 110 mm leiding zo laag mogelijk doormidden zagen en direct een T-stuk plaatsen, en vanuit het T-stuk naar het toilet?



1719432269258.png
 
Laatst bewerkt:
Sorry dat ik het zeg hoe bedenk je een 90mm op een 75 mm in de beton vloer aan te sluiten met alle leidingen stroom en water en cv in de vloer.
leidingen in betonvloer - Google Zoeken
Ging ik toch voor een mooie vermaler

1719483599554.png


Vond nog een oude tekening van me in begin tekende ik zo nog 2007
Onder in staat een steek sok maar er zijn t-stuk 110 90 graden MV
Maar je hebt wel 2 schuif sokken nodigen om dat t-stuk tussen een vast gebeugelde leiding te krijgen.
haakse T-stuk in standleiding0001.jpg
 
Laatst bewerkt:
Hallo @Henk253

Dankjewel, de tekening zal me helpen.

Even je advies over het volgende:

Als ik in de schacht de 75 mm op de 110 mm direct split en de inbouw wc direct tegen de schacht ga aanbouwen, en de nieuwe 75 mm netjes uit de schacht (niet in de vloer) in de inbouw wc laat uitkomen, heb ik het in principe esthetisch opgelost. Alleen de vraag: is het echt een no-go als de 90 mm uit na ongeveer 40-50 cm overgaat naar 70 mm en vervolgens weer verder gaat naar 110 mm en een val maakt? Zie tekening.

1719561325163.png
 
Sorry dat ik het zeg hoe bedenk je een 90mm op een 75 mm in de beton vloer aan te sluiten met alle leidingen stroom en water en cv in de vloer.
Dat schreef hij toch al?
Lijkt me ook logisch, elke vernauwing kleiner dan 90 (liefst 110) zorgt natuurlijk voor problemen. Tenzij je een vermaler neemt.

( een snelweg die van 3 naar 2 baans gaat, zorgt bij druk verkeer (lees grote boodschap) ook vrijwel altijd voor filevorming/opstopping. Bij rustig verkeer, (lees kleine boodschap) zal het wel meevallen.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu