Nieuwe waterleiding

Hamer094

  • #1
Geachte medeklussers!!!

Mijn nieuwbouwhuis wordt midden september opgeleverd.
Aangezien ik nu in een huis woon uit de jaren 80 zijn hier de waterleidingen gewoon van koper die ofwel gesoldeerd zijn of d.m.v. knelkoppelingen met elkaar verbonden zijn.
Nu in mijn nieuwe huis ben ik bezig met de planning aan het maken en wil ik diverse extra waterleidingen aanbrengen, maar........... dit zijn "nieuwe" leidingen met een kunststof buitenmantel en een stalen inlage er in.
Hier heb ik geen gereedschap voor.
Wie weet of hier verlopen voor zijn om naar koperen pijp te gaan???
En als ze er zijn hoe werkt dit en waar kan ik ze kopen??

Ik dank jullie alvast bijvoorbaat.

Met vr. gr.
Mark v. H.
 

Toon

  • #2
Informeer even bij een loodgieter of installateur. Neem een stukje van de pijp mee.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Belangrijk is ook om te weten welk merk kunststof leidingen er zijn gebruikt.
Bijna elk merk heeft zijn eigen pers koppelingen en gereedschap hier voor. :cry:

Er zijn wel verlopen voor kunststof naar koper te verkrijgen, maar daar kan dus ook maat verschil inzitten per merk.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dus neem of vraag een stukje mee wat Toon ook al aangaf.


De aannemer kan het ook aangeven wat er in het bestek staat wat er gebruik moet worden.
 

Black Knight

  • #5
Voor verschillende soorten (zelf ervaring met witte kunststof-aluminiumleidingen -> wicu?) leidingen zijn er zowel pers- als knelkoppelingen beschikbaar. Zelf hebben we deze knelkoppelingen al gebruikt om een deel van het stalen waterleidingnet in huis te vervangen. Deze waren zonder speciaal gereedschap (alleen enkele steeksleutels en/of buistangen) Ik ga er vanuit dat deze koppelingen voor koper ook bestaan.
 

Pepjo

  • #6
Wicu is wat anders dan de verschillende alternatieve systemen die er in gebruik zijn. Wicu kun je verwerken met doorsnee knelfittingen, weliswaar met steunhulzen.

De nieuwe systemen hebben speciaal, en per systeem specifiek, gereedschap nodig om het materiaal in de verbindingsstukken op te trompen en vast te zetten.

Het is dus nodig om het betreffende systeem duidelijk te laten identificeren door de installateur.
 

BeeTeeWee

  • #7
Meestal staat ook wel op de buis zelf gedrukt wat voor merk / type het betreft. Allicht blijven die leidingen op diverse plekken in het zicht en dan is het zo af te lezen. Misschien ligt er op de bouw ook wel ergens een los stukje (overlengte, die eraf gaat bij de afmontage).

De vijf-lagenbuis die ik gebruik laat zich met enige handigheid ook wel zonder de speciale gereedschappen verwerken. Optrompen kun je bijvoorbeeld ook wel met een scherp stanley-mes. Als het rubbertje van de koppeling maar zonder mankeren de buis in gaat, lukt dat prima. Verloopjes naar koper zijn voor ieder merk wel te krijgen.
 

Fiesiekus

  • #8
BeeTeeWee schreef:
De vijf-lagenbuis die ik gebruik laat zich met enige handigheid ook wel zonder de speciale gereedschappen verwerken.
@BeeTeeWee: gebruik je dan koppelingen met wartels/knelringen of perskoppelingen voor onderlinge verbindingen van deze buis?
 

BeeTeeWee

  • #9
@Fiesiekus: wartels/knelringen. Ik heb immers geen persapparaat. De speciale kniptang vervang ik nog wel eens door een ijzerzaag. Wel recht afzagen en proberen om de buis niet plat te drukken! De dan wat rafelige randjes werk ik aan de buitenkant weg met wat fijn schuurpapier en de binnenkant "tromp" je dan met een scherp Stanleymes onder een hoek van zo'n 45 graden op, zodat de koppeling gemakkelijk in de buis verdwijnt. Heb ik van m'n CV-leverancier geleerd en dat gaat inderdaad prima. Maar natuurlijk werken de speciale gereedschappen wat makkelijker en sneller.

Onlangs kreeg ik trouwens wel een heel handig hulpmiddeltje mee om te kunnen aftekenen tot waar de fitting over de buitenkant van de buis moet worden geschoven. Het is een overlangs gehalveerd "kokertje", dat je met de gesloten kant tegen het eind van de buis plaatst. In dat halve kokertje zijn, om een streepje op de buis te kunnen zetten, uitsparingen gemaakt waarbij staat aangegeven bij welke diameter buis welke uitsparing hoort. Een kind kan de was doen.
 

Fiesiekus

  • #10
Thanks :prima: BeeTeeWee!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu