Nieuwe waterleiding leggen klushuis

Hobbyklusser5683

  • #1
Dag allen,

Ik heb laatst een huis gekocht uit 1916. Dit gaan we ook verbouwen. Nu kwamen wij er achter dat er loden leidingen in het huis zitten. Ik heb besloten dat ik die afzaag/afkoppel en dat ik een totaal nieuw buizen systeem van meerlaagse buizen wil gaan leggen. Dit omdat de huidige leidingen op erg moeilijke plekken zitten om bij te komen.

Het betreft een benedenwoning met 3 slaapkamers. Nu wil ik meteen even alles goed in elkaar zetten en vroeg me een aantal zaken af:

- Is dit zo goed qua buizen in mijn huis en verdeling (denk aan diameter/genoeg leidingen etc.
- Of ik nu wel of niet met knelkoppelingen in de muur mag werken. (zou alleen het geval zijn voor de douchekraan, de buitenkraan/vaatwasser/wasbak/koelkast sluit de keukenboer allemaal aan).
- Verder wil ik graag de waterleiding aan de muur vastzetten tussen het plafond en het verlaagde plafond in de badkamer en de wc. Dit omdat onder de grond geen doen is vanwege een granito vloer in de gang. Ook kan het niet via de muur omdat we hebben besloten de badkamer/wc pas later geheel te vernieuwen en we niet alle tegels op dit moment willen wegbikken. De waterleiding voor de Douche/wastafel/WC zouden dus vanuit het plafond komen.
- nog overige tips waar ik op moet letten hierbij?

Ik hoor graag tips/tricks!

Hieronder het schema met wat ik dacht aan milimeters per buis.

Overzicht water thuis.png
 

ADDave

  • #2
Ziet er naar mijn idee goed uit. Als je douche warm 20mm maakt doe dat dan voor koud ook. Zeker als je van plan bent (of in de toekomst) een stortdouche te plaatsen.
 

Kaajee

  • #3
Ik snap je leiding naar én je vloerverwarming én naar de wasbak niet helemaal.
 

Hobbyklusser5683

  • #4
20 MM koud voor de douche ga ik zeker doen! Is inderdaad voor een toekomstige stortdouche.

De warme water naar de vloerverwarming is vanuit de HR ketel (Deze zal een apart circuit zijn vanaf de HR, staat idd niet goed op het schema).

Ik zou wel graag warm water naar de wasbak in de keuken willen hebben. Vandaar dat die zo loopt.
 

Kaajee

  • #5
Okay, dat zijn dus eigenlijk 2 leidingen, 1 naar warm water wasbak én 1 aparte naar de vloerverwarming
 

Hobbyklusser5683

  • #6
ja!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu