Nieuwe wasmachine die stroomstootjes geeft via trommel

Maritha

  • #1
Hallo
Ik heb een nieuwe wasmachine gekocht maar omdat de kabel te kort was en de machine niet open mocht in verband met de garantie heeft mijn zoon direct onder de wasmachineschakelaar een spatwaterdicht stopcontact gemaakt.
Nu voel ik in de wasmachine lichte spanning. Het "Kriebelt"waar kan dit aan liggen en wat moeten we anders doen. De wasmachine is dinsdag aangesloten ? Kan het zijn dat de kabeltjes te kort zijn en er een langer snoer van schakelaar naar stopcontact moet komen ?

help aub.
Maritha
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Stekker eruit tot er een afdoende oplossing is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een stopcontact mag NOOIT gemonteerd worden onder een wasmachine schakelaar dat is levens gevaarlijk!

De wasmachine schakelaar is er omdat de contacten van een stopcontact gaan roesten en om toch een goede aardverbinding te garanderen moet de machine vast op worden aangesloten op de schakelaar.

Tevens zit de wasmachine in een vochtige ruimte en niet op de aardlekschakelaar. Als de behuizing onder spanning komt te staan kan dit doordat er geen aardlek is veel te hoog worden. Door de vaste aansluiting op de wasmachine schakelaar word dit voorkomen.

Jouw probleem heeft ook met deze installatie te maken, je aarde ontbreekt of is heel slecht waardoor de metalen delen onder spanning komen te staan, door het netfilter dat de storingen wil afvoeren naar een ontbrekende aarde.
De spanning tussen de metalen delen en bv. de waterleiding is 100-140v.

Dus het snoer moet gewoon vervangen worden door een langere en dat kost je echt de garantie niet.
 

Ronald42

  • #4
Wat u nu heeft is echt levensgevaarlijk of kan dat zijn. Stopcontact moet weg mag idd nooit. Ik raad u aan de wasmachine te laten aansluiten en direct uw aarde te laten controleren. De plaatselijke installateur weet hier wel raad mee.
 

Ralph

  • #5
Waarom zit er dan eigenlijk een stekker aan een wasmachine?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Omdat die machine ook in een schuur geplaatst kan worden.

Daar loop je doorgaans niet zeiknat op je blote voeten rond en mag de aanraakspanning iets hoger zijn(50v) echter in een badkamer mag dat maximaal 24v zijn.

vroeger was de ruimte in een woning iets beperkter en was eigenlijk de badkamer de enige plaats waar de wasmachine kon staan, de schuren waren vaak niet verwarmt dus kans op bevriezing.
Tegenwoordig is er gewon iets meer ruimte dus komen die dingen op een eigen opstelplek te staan.

Tegenwoordig zit alles in een tot bewoning bestemd gebouw achter een 30mA aardlek, deze beperkt de aanraakspanning al voldoende en dus mag er in de badkamer dan wel een wcd zitten voor de wasmachine.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu