Stekkers vernieuwen wasmachine en droger

Art84

  • #1
Hallo,
Ik ga mijn wasmachine en droger in de badkamer plaatsen en moet hiervoor in zone 3, 2 nieuwe wcd plaatsen. Hierdoor wordt de ruimte voor de apparatuur best krap. Mag ik de de stekkers er af halen en dan de kabels door de vloer naar de kelder voeren en daar weer nieuwe stekkers erop.
In plaats van in de badkamer 2x wcd te plaatsen doe ik dit nu in de kelder waar de aansluitingen toch al vandaan komen. De kelder is redelijk goed bereikbaar.
Ik weet alleen niet of dit normtechnisch is toegestaan.
Alvast bedankt voor de reacties
 

Fiesiekus

  • #2
Neen. De WCD's moeten in de doucheruimte zitten. Met jouw manier komt de elektra vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Nee, dat is niet toegestaan. De wasmachine en de droger moeten worden aangesloten op WCD'en nabij de opstelplaats, in de badkamer in zone drie dus. Deze WCD'en, op afzonderlijke groepen, moeten bovendien achter een aardlekschakelaar zitten en de randaardes moeten tevens met het centaal aardpunt in de badkamer verbonden zijn.
 

Art84

  • #4
Ok, ze moeten dus in de ruimte, maar de bedoeling was om ze door te trekken van hun oude plaats en dit waren al 2 seperate groepen met et aarde vanuit de meterkast achter een aardlek.
Moet ik nu de aarde gebruiken van het centraal aardpunt en die op de beide wcd aansluiten of kan ik de aarde doortrekken van de oude plaats en wat doe ik dan met de centraal aardpunt?
 

Fiesiekus

  • #5
Wat is nou het probleem om die WCDs te verplaatsen? Het lijkt me moeilijker om ze naar een andere ruimte door te trekken dan ze in dezelfde ruimte te verplaatsen?

Met het CAP doe je niets, de aarde van de WCD's moeten met het CAP verbonden worden. En uiteraard de bestaande aarde naar de meterkast in stand houden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Niet of maar en. Beide groepen moeten zowel een eigen aarde naar de groepenkast krijgen, als een verbinding met het vereffening in de badkamer. Beide WCD'en krijgen dus twee aarddraden, één naar de groepenkast en de andere naar het CAP.
 

Art84

  • #7
Misschien vergeten te vertellen maar de oude plaats is een andere ruimte. Die ik dus door moet trekken naar beneden in de kelder en dan via de kelder weer de badkamer in.
Maar ik weet dat ik nu de eigelijk 2 aardaansluitingen in de wcd krijg.
Ik moet echter nog op zoek naar een degelijke wcd met schroefaansluitingen want die schuifjes vind ik maar nikts.
Wat is een praktische oplossing om beide aarden op elkaar te koppelen. In een wcd is meestal niet de mogelijkheid om zo'n dikke aarddraad er bij te zetten. Ik wil dit dan doen in de verzameldoos in de kelder vanwaar ze de badkamer in gaan. De maximale afstand tussen deze doos en de wcd is dan nog ca 50 cm. Kan en mag dit of moeten ze echt in de wcd?
 

Fiesiekus

  • #8
Je kan met een groen/gele 2,5 mm² aardedraad in PVC-buis naar het CAP. Hoe die buisjes lopen, zal niet zoveel uitmaken. Overigens vind ik 't met die klemmetjes beter en makkelijker werken dan WCD's met schroefjes.
 

Art84

  • #9
Dank voor jullie (snelle) reacties en ik weet nu wat me te doen staat.

En een fijne 2e kerstdag toegewenst.

:roll: :roll: Groet Art84 :roll: :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu