Nieuwe motor afzuigkap

Jolo Campa

  • #21
@Kees : Misschien heb je gelijk. Maar toch kan ik mij niet voorstellen dat motor en schoepenrad voor iedere afzuigkap van Itho verschillend is. Misschien het motorhuis en electronica. Maar ik zou al tevreden zijn met gewoon aan en uit, zonder 3 snelheden. Dus blijf ik toch nog even zoeken....
 

Jolo Campa

  • #22
@Wgb : van Novy kan ik het misschien nog wel begrijpen, maar ook bij meerdere onderdelen leveranciers heb ik nul op het rekest gekregen, terwijl onderdelen juist hun verdienmodel is. Toch ben ik er van overtuigd dat de onderdelen , zoals op de foto afgebeeld wel ergens verkrijgbaar moeten zijn, maar waar, dat is de grote vraag......
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
Jolo Campa schreef:
Toch ben ik er van overtuigd dat de onderdelen , zoals op de foto afgebeeld wel ergens verkrijgbaar moeten zijn, maar waar, dat is de grote vraag......
Ik ook en geloof daarom in forums. Maar statistisch maak je geen kans, 195 hebben jouw vraag gelezen.
Bij Novy zouden ze ook een tabel kunnen maken welke onderdelen met elkaar uitwisselbaar zijn. Wie van de directie stemt voor.

Soms denk ik zou dat geen mooi klusje kunnen zijn voor een 3D printer. Het gat voor de as en het balanceren is ook een mooie uitdaging.
 

stefan9

  • #24
Op de foto lijkt het dat je een koof boven de wasemkap hebt waar vermoedelijk de afvoer doorheen loopt. Is daar geen ruimte voor een aparte ventilator(box)? Met wat handigheid zou je die zelfs kunnen aansturen met de knoppen van de wasemkap.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jolo Campa

  • #25
@stefan9 : in die koof van 30x33x53 cm bevindt zich inderdaad de motor en afvoer. Een aparte ventilator(box) is een interessante suggestie, voor als het echt niet lukt met een passende motor. Dank!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #26
Een passende motor ga je niet vinden, het is zonde van je tijd om daar naar te blijven zoeken.
Je zult dus zelf een motor passend moeten maken. Gezien de uurtarieven kan dat alleen als je daar zelf voldoende handigheid voor hebt en het ook leuk vind om je vrije tijd daar aan te besteden.

Zo niet, dan is de enige weg het kopen van een nieuwe afzuigkap.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #27
Screenshot_20221205-183523_Chrome.jpg


Screenshot_20221205-183517_Chrome.jpg


Ik denk dat je deze motor passend gaat krijgen. Het vergt misschien wel wat aanpassingen maar ook 6 contacten en zelfde vorm huis.
 

Jolo Campa

  • #28
@Mn22 : ik heb gelukkig wel tijd en energie, dus ik geef de moed nog niet op. En een strakke RVS kap van 120 cm zet ik niet zo snel bij het oudvuil....
 

Jolo Campa

  • #29
@Sleutelmeneer : ik keek in eerste instantie over jouw reactie heen, dacht aan reklame. Maar inderdaad lijkt deze wel erg op de originele motor. Dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #30
Als je met het EAN-nummer 8713411217326 googelt, kom je dat onderdeel ook nog elders tegen en soms is dat elders' ook nog voordeliger. Ik heb zelf goede ervaringen met één van de goedkopere (maar niet de goedkoopste) winkels ... (nee dat zeg ik alleen via PB, heb je interesse, stuur me er dan één, noemen ze tegenwoordig een conversatie).
 

Jolo Campa

  • #31
Even een andere vraag : op zoek naar een nieuwe condensator stuit ik op onbekende begrippen, waar ik ook met uitgebreid googlen geen antwoord op kan vinden.
Dat 6,3 uF begrijp ik nu wel, maar wat betekent 40/85/21? Ik kan geen enkele condensator vinden met zo'n zelfde getallen reeks. Of is dat niet van belang? Niet lachen, ik ben een volslagen leek op dit gebied.
IMG_8481.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #32
Dat vind je bijv. hier (klik) (duitstalig).
Kijk dan bij "Angaben nach DIN EN 60252, gültig ab 01.12.1994"
Klimaklassen
Die Klimadaten werden jetzt in der Form Tmin / Tmax / Schärfegrad der feuchten Wärme dargestellt.
Beispiel: 25/85/21
Tmin ist die Mindesttemperatur und Tmax die maximal zulässige Temperatur.
De 'Mindesttemperatur' is voor zover ik weet een temperatuur onder 0, dus als er 25 staat wordt er eigenlijk -25°C bedoeld.
Is naar mening niet iets waar je een condensator voor jouw doel op zou moeten selecteren.
De veiligheidsklasse kan van belang zijn (P0, P1, P2), met name voor gebruik in wasdrogers. P2 is heel veilig, dwz. is in geval van kortsluiting volledig vlamdovend.
De originele condensator is P0 (de laagste veiligheidsklasse), kun je dus zonder meer ook P0 voor gebruiken, P1 en P2 kunnen ook, die zijn 'veiliger'.
Wat wel belangrijk is:
  • de capaciteitswaarde (6,3 µF 5%), mag dus iets afwijken maar niet te veel.
  • de maximum wisselspanning, in jouw geval 400V bij 10.000 uur en 450V bij 3000 uur. In werkelijkheid staat er minder spanning op de (seriegeschakelde) condensator en gaat ie véél langer mee. Als je een condensator vindt, die voor die B en C hogere waardes hebben, kan dat zonder problemen. Lagere waardes zou ik niet doen.
  • de bevestigingsmethode (meestal schroef of sleuf), indien schroef de maat (diameter van de bout).
  • de afmetingen (de nieuwe condensator moet wel op de oude plaats passen. Overigens zijn nieuwe componenten vaak kleiner bij dezelfde waardes.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #33
Volgens mij zit er weer een condensator in het motorhuis van de motor die linkte. Het maakt natuurlijk niet uit waar je hem koopt maar je moet wel goed de bedrading controleren. Kan zijn dat de bedrading anders is aangesloten. Even nameten waar de wikkelingen zitten e.d vanuit daar kun je gaan werken.

Screenshot_20221205-205112_Chrome.jpg


Het is ook een LN 2 motor iets ander vermogen (270w) maar volgens mij moet het hier mee lukken.
 

Jolo Campa

  • #34
Kees : dank voor je uitvoerige en heldere toelichting! Ik heb je trouwens een PB gestuurd.
 

Jolo Campa

  • #35
@ Sleutelmeneer : dat van die ingebouwde condensator had ik (nog) niet gezien, maar bij de oude motor zat deze ook "verstopt" achter een afdekplaat. Hopelijk komen de codes overeen met de oude. Goed dat je er even op wijst, dank je wel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #36
Wanneer de EAN-code overeenkomt, moet het artikel hetzelfde zijn, ook bij een andere shop. Maar garantie daarvoor kan ik natuurlijk niet geven. Ik gebruik dat heel vaak, om uit te vinden of een artikel dat ik op het oog heb, bij een andere (mij bekende) winkel goedkoper is. En heel vaak heb ik daarmee succes, ieder webshop mag nu eenmaal zijn eigen prijzen bepalen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #37
Die huidige condensator zat ook in het huis toch ?
 

Jolo Campa

  • #38
@Sleutelmeneer : Ja , die zat ook in het huis, of eigenlijk in een soort "doosje" van zwart plastic.
ZIe foto.

IMG_8449.jpg
 

Jolo Campa

  • #39
Inmiddels heb ik via Fiyo.nl een nieuwe motor (inclusief motorhuis) binnen , en deze is identiek aan de oude kapotte motor. Dit dus ondanks de bewering van Novy dat de motor niet meer leverbaar zou zijn.
Maar nu het volgende probleem : de motor past in de kap, maar doet het nog steeds niet. Rechtstreeks op het lichtnet werkt ie gewoon, dus de aansturing is - denk ik - defect. Het lijkt of de printplaat is doorgebrand, zie bijgevoegde foto's. Dus nu zal ik een identieke printplaat moeten zoeken of de printplaat laten repareren, als dat al mogelijk is. Kortom, een tegenvaller....

IMG_8508.jpg
IMG_8510.jpg
 

stefan9

  • #40
De doorgebrande component lijkt een nul-ohm weerstand. Als je mazzel hebt is die gebruikt als een soort zekering en is er verder niets stuk. Dat zou je dan een dubbeltje aan materiaal kosten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu