Nieuwe motor voor afzuigkap - opties?

iGadget

  • #1
Ter vervanging van de motor van een Galvamet Fontaniva T39.90.P afzuigkap ben ik op zoek naar opties.
Ik heb voor dit model geen specifieke info online kunnen vinden en de onderdelenboeren die ik tot nu toe heb benaderd reageren allemaal met "Sorry, te oud".
Dus ik zoek naar een generieker(e) oplossing.
Wat het lastig maakt is dat de huidige motor 6 draden heeft:
- Zwart
- Wit
- Oranje
- Rood
- Bruin
- Blauw

Bruin en blauw zitten gekoppeld aan een condensator(?) type Ducati 4uF, de overige 4 draden gaan naar een connector. Ik heb (nog) geen printplaat kunnen vinden.

Nieuwe motoren hebben (die ik heb kunnen vinden) hebben allemaal 4 of zelfs maar 3 draden.
Vraag is nu, gaat een ander type (bijv https://fixpart.nl/product/galvamet-r211024-motor ) aansluitbaar zijn (omdat ze mss geen condensator nodig hebben?) of haal ik mezelf hier enorme problemen mee op de hals?

Tips meer dan welkom.

WhatsApp Image 2023-12-07 at 21.40.28.jpeg WhatsApp Image 2023-12-07 at 21.15.26.1.jpeg WhatsApp Image 2023-12-07 at 21.15.26.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die nieuwe motoren met maar drie of vier aansluitdraden zijn waarschijnlijk BLDC motoren, dat zijn in de praktijk 3-fase motoren die via een inverterschakeling in zowel spanning als frequentie geregeld worden. Daarmee kan de snelheid van de motor gevarieerd worden. Dergelijke motoren worden beschouwd als zijnde veel zuiniger in energieverbruik dan de ouderwetse A-synchrone motoren met condensator en worden daarom veelvuldig toegepast in nieuwe apparatuur. En dat beperkt zich niet tot afzuigkappen: in heel veel huishoudelijke apparatuur waar een motor in zit, wordt (worden) tegenwoordig (een) BLDC motor(en) toegepast. Voorbeelden: koelkasten (compressormotor), wasdrogers (compressormotor en trommelaandrijving), wasmachines (trommelaandrijving), vaatwassers (hoofdpomp en afvoerpomp).

Het is vrijwel ondenkbaar om een BLDC-motor in een bestaande afzuigkap te zetten, die een condensatormotor had en waarbij de snelheid bepaald werd door andere wikkelingen van de motor te kiezen. Je zou dan het hele invertercircuit incl. instelschajkelaars opnieuw moeten ontwerpen en op een aparte printplaat zetten.

En het vinden van een passende, vervangende motor is ook geen doen, omdat voor dergelijke motoren geen enkele standaard bestaat voor wat betreft wikkelingen en kleuren van aansluitdraden. Alleen indien van de betreffende fabrikant een vervangende motor voor het origineel zou worden aangeboden zou je een kans hebben die toe te passen. Maar ik denk dat dat bij dit merk een volslagen hopeloze onderneming wordt!
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: iGadget

iGadget

  • #3
Dank @Kees voor je uitgebreide reactie!
Klinkt zeer waarschijnlijk dat het bij de motor die ik gevonden had idd om een BLDC motor gaat. Of iig iets dat niet 1-op-1 gaat passen op de bestaande knoppen, die waarschijnlijk zoals je aangeeft rechtstreeks andere wikkelingen van de motor op spanning zetten.

Enige wat ik me nog kan voorstellen is dat er generieke printplaten zouden kunnen zijn om een BLDC motor aan te sturen, die dan misschien te gebruiken zouden zijn met de bestaande knoppen op de kap.
Maar dat zal hoe dan ook (vrijwel) altijd duurder in aanschaf zijn dan een compleet nieuwe kap waar alles al in zit vermoed ik zo.

Moet zeggen dat die gigantische verspilling (de hele RVS kap, verlichting, knoppen en alles is nog prima en zou nog jaren meekunnen) me gigantisch tegen de borst stuit.

Ik ga met de eigenaar van de kap overleggen of ik nog tijd mag besteden aan het onderzoeken van alternatieven. Zo niet dan vrees ik dat het integraal vervangen van de complete kap wordt :-(
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
iGadget schreef:
Moet zeggen dat die gigantische verspilling (de hele RVS kap, verlichting, knoppen en alles is nog prima en zou nog jaren meekunnen) me gigantisch tegen de borst stuit.
Dat is tegenwoordig bij vrijwel alle huishoudelijke apparatuur en ook bij consumenten-elektronica.
Bijv. wasmachines, vaatwassers, drogers van net over de garantie moeten weggegooid worden omdat vervanging van een printplaat duurder is dan een vervangend apparaat en de leverancier niet ingaat om verzoeken om coulance. Of een TV van iets meer dan 3 jaar, waarvan een bepaalde app (waar jij graag gebruik van maakt), niet meer geupdated wordt. Pas nog gelezen over de NPO-start app. Moet je er een rechtzaak van maken om je gelijk te krijgen en dat is in de meeste gevallen niet de moeite waard, veel te duur. Dus koop je maar weer nieuw, ook al moet je een nog niet zo oud apparaat weggooien.

En de EU maar voorschrijven dat apparatuur gerepareerd moet kunnen worden.
 

iGadget

  • #5
De EU is op zich op de goede weg met de 'right to repair'-regelgeving. Maar ze moeten wel doorpakken door de loopholes te dichten en keiharde boetes gaan uitdelen. Denk dat alleen dan er echt verandering komt. Tot die tijd probeer ik zelf te stemmen met mijn portemonnee door zoveel mogelijk voor merken / modellen te kiezen die het goede voorbeeld geven, zoals Fairphone.

Nu nog een Fairphone-equivalent voor huishoudelijke apparatuur...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kees schreef:
En de EU maar voorschrijven dat apparatuur gerepareerd moet kunnen worden.
En daarbij dat niet nagroeibare materialen voor 100% gerecycled moeten kunnen worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu