Nieuwe groepenkast --> zelf bedrading trekken

Knuppel

  • #1
Onze woning is voorzien van oude groepenkast met porseleinen zekeringen. De bedrading is van het oude kleurenschema (wel pvc gelukkig).

Nu wil ik de hele boel vervangen. Om kosten te dekken trek ik zelf de bedrading. Hier heb ik ervaring mee, alleen vraag ik me af wat gebruikelijk is om aan te sluiten op de meterkast.

Ik lees aan de ene kant dat losse kabels trekken in een electrabuis goedkoop en voldoende veilig is, maar ik zie op foto's van groepenkasten altijd ymvk-kabel. Welk type kabel moet ik naar de groepenkast trekken zodat de monteur ze kan aankoppelen op de nieuwe meterkast?

Aanvullende vraag:
Huis is voorzien van 3-fasen aansluiting. In de toekomst wil ik een jacuzzi aansluiten in de tuin welke mogelijk krachtstroom vereist. Betekent dit meerdere draden naar de tuin trekken, of zijn dit speciale kabels?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je mag losse installatiedraad gebruiken of kabels ymvk of xmvk. Installatiedraad moet altijd in een buis. Bij kabel is dat niet verplicht.

Het beste is dat je het gewoon bespreekt met de installateur die de nieuwe groepenkast gaat plaatsen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Voor krachtstroom in de tuin (ondergronds aangelegd) moet je een vieraderige ymvk-as toepassen. Hiervan wordt de mantel als aarde gebruikt.
 

Knuppel

  • #4
100m YMVK kabel kost nagenoeg evenveel als 3x 100m losse draad. Een buis vind ik toch wel prettig (gevoel).

Kan ik YMVK kabel in een buis leggen of wordt dat vechten met kabel?
 

Xr8

  • #5
In buis kun je beter draad trekken dan kabel. Met wat bochten zal kabel erg lastig gaan. Daarbij is het heel normaal om vd draad tot in de groepenkast te trekken. Een tip koop goede kwaliteit vd draad deze trekt veel beter dan die rom..l van de bouwmarkten.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu