Nieuwe groepenkast en sub-kast?

Campr

  • #1
Hallo,

laat ik voorop stellen dat ik een afgesloten studie electronika onder de riem heb, waar ook een module krachtstroom in zit, dus ik ben niet helemaal leek (maar wel bijna helemaal)

En ja, ik zie ook vaak het advies langskomen om maar een elektricien in de hand te nemen. Maar ik wil gewoon wat meer informatie inwinnen zodat ik:
1. Een beetje mee kan praten met de beste man/vrouw wanneer die langskomt en mogelijk dingen die niet mogen/kunnen al helemaal niet voorstel.
2. Zelf al een beetje na zou kunnen denken wat ik wil.
3. Het mogelijk zelf doen, afhankeliijk van gevaar/complexiteit.

Voorverhaal: Appartement uit 1962, 1 phase aansuiting van 25A nog een oude stoppenkast met 3 groepen. Heb een wasdroger, een electrische oven met gas branders. Geen vaatwasser, geen aparte droger. was.droger staat in de badkamer.Onder het appartement ligt een garage waar nu alleen een licht-aansluiting beschikbaar is via de centrale stoppenkast van de VVE. (geen idee hoeveel ampere). . De garage is niet verwarmd, en heeft wegens ventilatie-eisen verbinding met de buitenwereld (ventilatieroosters).

Doel: Nieuwe leidingen door het huis trekken voor minstens 6 groepen in huis en 2 groepen in de garage (alles met aarde). Oven/wasgroger op 2 aparte groepen. Graag zou ik een extra groepenkast willen plaatsen in de garage (ivm met naar boven lopen, als er iets klapt), maar begrijp dat ik ook de kabel van de hoofdgroepenkast naar de garagegroepenkast moet beschermen voor overlast met een automaatje in de hoofdgroepenkast.

Een aantal vragen:
1. Is het zinvol om de 1x25A naar 1x35A te laten verhogen?
2. Wat voor automaat moet ik nemen om de 2x16A groep beneden te beschermen, kan ik gewoon automaten in serie plaatsen of moet de automaat boven in de hoofdgroepenkast zwaarder zijn, en dus de kabel ook? . Boven 1x25A met een kabel van 4mm ofzo (da moet ik denk ik wel naar 35A 1phase aansluiting? Wat zegt de NEN hierover? Misschien is het wel slimmer om gewoon een 19mm buis te nemen om daar 2 sets 16A kabels doorheen te leggen en dan even naar boven te lopen als er iets teveel vermogen opneemt.
3. Als ik tot plaatsing van electra beneden overga, wil ik graag alles IP54 beschermen (spatwaterdicht) heeft dit veel zin? Is dit een vereiste?
4. De VVE heeft gewoon 'normale' verlichting en 1 'normaal' stopkontact in mijn garage, moet ik deze er dan uithalen? Het lijkt me wel handig als ik even snel iets in de garage moet doen. Maar mag ik 2 electrische installaties (achter 2 verschllende stoppen) in 1 ruimte hebben? Moet ik ze nog speciaal kenmerken ofzo?

Voor de rest snap ik ook niet bedrijven die Groepskasten verkopen zonder KEMA keur! Gezien dit toch duidelijk in de NEN staat (waar wou je ze voor gebruiken?)

Alvast bedankt voor het doorlezen en antwoorden!

Robert
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
1. Ja
2. NEN zegt hierover dat op éénvolgende zekeringen 'selectief' moeten zijn.
Dus bijv. 35-20-10 of 40-25-16. 16A eindgroepen via 25A op een 35A aansluiting zijn niet selectief. 20A/25A groep wel bedraden met 4mm2. Je moet je denk ik afvragen hoeveel toegevoegde waarde dit heeft en of je niet beter gewoon twee groepen kunt doortrekken. NB 2 eindgroepen door één 19mm buis is niet toegestaan.
3. Is geen vereiste
4. 2 Voedingen lijkt mij verwarrend, geen idee of dat al dan niet is toegestaan.
 

Campr

  • #3
@Sxnder Best duidelijk allemaal, blijft er nog 1 vraag:
Hoe kan ik dan 2 groepen naar beneden krijgen? Moet dit dan via 2 aparte geïsoleerde kabels?

Alvast dank!
Robert
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Bijvoorbeeld of 2 buizen met VD draden erin.
 

Lichtpunt

  • #5
In een ruimte mogen zich electrische leidingen bevinden afkomstig vanaf verschillende zekeringkasten.
Wel dient dit aangegeven te worden op de buisleiding nabij de componenten.
 

Campr

  • #6
Duidelijk, dank Lichtpunt. Effe labbellen dus.. Het is eigenlijk al redelijk duidelijk, omdat mijn werk gewoon aan de wand bevestigt zal zijn en dus zichtbaar (in de plastic buizen). Het spul van de VVE is verwerkt in het beton. Ik zal de stekker, schakelaar en lampen-fittingen van de VVE labellen.
 

Lichtpunt

  • #7
Campr schreef:
Hallo,
Voor de rest snap ik ook niet bedrijven die Groepskasten verkopen zonder KEMA keur! Gezien dit toch duidelijk in de NEN staat (waar wou je ze voor gebruiken?)
Robert
In Nederland mag een heleboel verkocht worden, ook zonder keurmerken. Maar de installalateur mag alleen maar materiaal monteren voorzien van de nodige keurmerken.
Alles is te koop maar niet alles mag gemonteerd worden,
denk maar eens aan de opvoersets voor de bromfiets.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu