Nieuwe groepenkast advies over de kast

Chielhier

  • #1
Een vraagje over het plaatsen van een groepenkast (niet zelf, maar door installateur). Moet echter nog wel advies hebben over de kast.

Situatie: oud huis (1965) met in alle vertrekken nog de groen/rode bekabeling zonder aarde (uitzondering is de badkamer, wel met grijze aarde). In totaal nu drie groepen voor het hele huis!

Ik ga (kan) niet alle bekabeling vervangen, maar wel komen er nieuwe buizen en kabels naar de keuken, overloop en badkamer.

Nu wil ik een nieuwe groepenkast laten plaatsen met minimaal 8 groepen voor:
Bovenverdieping: licht, radio en dergelijke 1 groep.
Badkamer: wasmachine en droger 1 groep*
Keuken: oven, vaatwasser en overig (koelkast, koffie, nieuwe stopcontacten):
     3 groepen
Overloop: CV 1 groep
Benedenverdieping: 1 groep
Schuur: 1 groep
Totaal 8 groepen

* Naar de badkamer ligt nieuwe bekabeling voor droger. Wasmachine zit op dezelfde groep als de rest van de bovenverdieping. Vandaar dat ik hier maar 1 groep noem.

Nou lees ik dingen over 1 fase en 3 fase, maar heb ik daar iets mee te maken of is dat niet van toepassing omdat een gedeelte nog steeds oude bekabeling is?

Alvast bedankt voor de reactie.
 

Appeltje

  • #2
Bedrading vervangen
Er zijn regels omtrent het wel of niet MOETEN vervangen van de bedrading op het moment dat je aanpassingen in je electrische installatie maakt. Dit heeft te maken met hoe groot het gedeelte is dat je gaat vervangen. Ik weet dat verder niet maar misschien kan iemand anders daar nog wat over zeggen.

Groepen
Wat betreft de groepen wil ik nog even opmerken dat de wasmachine een aansluitwaarde van meer dan 3000 watt zal hebben en dus op een aparte groep moet. Deze norm wordt bijgesteld naar 2500 watt en ik zou daarom voor zowel de droger als de wasmachine een aparte groep maken.. als je toch buis trekt maakt het niet uit of je er 1 of 2 trekt.
De oven is waarschijnlijk ook >2500 watt dus ook apart en dit geldt ook voor de vaatwasser.
Zo kom je dan dus op 9 groepen, dat betekent in ieder geval 3 aardlekschakelaars.

1- of 3-fase
Standaard krijg je 1 fase geleverd. Meestal met een hoofdzekering van 35ampere (kan in oude situaties ook 25a zijn). Als we van die 35 ampere uitgaan, kun je maximaal 8050watt tegelijkertijd verbruiken (35x230).
Als je denkt dat je hier overheen gaat, zou je kunnen kiezen voor 3-fasen. Je energiebedrijf levert dan niet 1x35a maar 3x25a (kan ook hoger maar dat kost meer qua vastrecht e.d.). Je kunt dan 1 aardlek per fase monteren en 3 groepen daar achter hangen. Op deze manier moet je nog wel zorgen dat het per fase goed verdeeld is maar heb je iets meer ruimte (75a ipv 35a). Ik denk niet dat er beperkingen zijn mbt oude bedrading behalve dat dit gezien zou kunnen worden als een dergelijk grote aanpassing dat de eis ingaat om alle bedrading te vervangen maar zoals ik eerder zei: dat weet ik niet, misschien iemand anders?

In overleg met de installateur kom je denk ook wel op antwoorden, ik zou het wel navragen voor je achteraf geconfronteerd wordt met hoge kosten ivm het moeten vervangen van de overige bedrading.

Groeten,
Richard
 

Chielhier

  • #3
Duidelijk tot zover. Wasmachine zal zo moeten blijven, want geen mogelijkheid om kabels bij te leggen (Gaat nu ook al 40 jaar goed!)

Nog even over 1-3 fase. Ben een leek, dus misschien is het wel een enorm stomme vraag.

Als ik een 3-fase kast laat monteren (maakt qua prijs bijna niets uit) hoe zit het dan met de bekabeling? Ik neem aan dat je nog steeds alles gewoon op 1 fase aansluit tot het moment dat je bijvoorbeeld een kookplaat laat monteren.
 

Appeltje

  • #4
Tja, wasmachines van 40 jaar geleden (als ie er toen al wel was!) gebruikten echt minder stroom dan nu dus dat argument is niet al te goed. Maar wat niet gaat, gaat niet, ik zou dan wel de droger en wasmachine omdraaien qua stopcontact.

Over de 3-fase... inderdaad, je gebruikt de afzonderlijke fases. Dus je sluit pakt 1 fase en de nul en dat zo drie maal (de nul is wel gemeenschappelijk maar die wordt natuurlijk verdeeld in de kast).

Gr. Richard.
 

Arthur

  • #5
Hallo,

Wasmachine moet altijd apart, bij meer dan 6 groepen hoofdschakelaar is ook op te zoeken op info verderop in het forum.

Bij de bouwmarkten zijn van die stekker dozen te koop dat je wel de wasmachine en droger kunt gebruiken en dat dan de droger uitslaat en pas weer aanslaat als de was klaar is.

Zou het toch even navragen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Arthur, je kunt helemaal niet beoordelen of die stekkerdoos, die omschakelt, bruikbaar is in dit geval.

Zoals je misschien in andere onderwerpen hebt gelezen, is het in veel situaties niet toegestaan zo'n stekkerdoos in een badkamer te gebruiken, omdat het te dicht bij een natte plek is.

En dan zijn lang niet alle wasdrogers geschikt daarvoor, veel wasdrogers starten niet meer als ze door de stekkerdoos zijn uitgeschakeld.

Zo'n stekkerdoos is altijd een noodoplossing als er echt niets anders mogelijk is, in een bestaande situatie dus. Bij nieuw aan te leggen elektra heeft een dubbele voorziening, dus zowel voor wasmachine als wasdroger, altijd de voorkeur.
 

Ronald42

  • #7
Hoofdschakelaar moet per 1 Juli ALTIJD .

Wasmachine is vaak rond de 2000W en kan dus gewoon bij de rest. Voorkeur gaat uit naar apart. Anders kun je het altijd nog omdraaien hé?

Denk eens aan aardlekschakelaars hoewel ik er vrij zeker van ben dat de installateur dit toch wel zal doen.

Bij gebruik aardlekschakelaars wel de verlichtingsgroepen verdelen over beide aardlekschakelaars (1 aardlek per 4 groepen)
 

Appeltje

  • #8
De regel van die hoofdschakelaar schijnt uitgesteld te zijn. Nu hoor ik dan nog 2 verschillende verhalen:
  1. Bij meer dan 6 groepen hoofdschakelaar verplicht en
  2. In maximaal 2 handelingen (bv 2 aardlekken) moet e.e.a. uitschakelbaar zijn.
Ik zou die hoofdschakelaar trouwens maar laten monteren, los van of ie verplicht is, aangezien het gewoon superhandig is.

Dat van die wasmachine moet ik zeggen dat ik al heeeeel lang in de waan leef dat ze veel meer stroom verbruiken maar ik heb er inderdaad een paar bekeken en je hebt gelijk!

Gr. Ries.
 

Ronald42

  • #9
Volgens mij is de regel gewoon ingegaan maar 100% zeker weet ik het niet.

Vroeguuuhr... :D was het idd bij meer als 6 maar tot 8 groepen mochten 2 aardlekschakelaars ook.
 

Appeltje

  • #10
Ronald42 schreef:
Volgens mij is de regel gewoon ingegaan maar 100% zeker weet ik het niet.(...)
Heb ik ook maar van internet (oa van dit forum), zie:
Nieuwe NEN is tijdelijk uitgesteld

Maar Holec heeft er een klein programmaatje voor:
Hoofdschakelaar verplicht? (url niet meer werkend)

Dat geeft in het kort aan dat er bij meer dan 6 groepen of bij een meerfase-kast een hoofdschakelaar verplicht is.

Gr.Ries.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu