Nieuwe badkamer , maar veel condens ?

I.O.Klusje

  • #1
Beste .

Wij hebben sinds eind mei een nieuwe badkamer met inloop douche en stort douchekop met een diameter van 23 cm , de inbouw kraan is aangesloten met 15 mm koperen waterleiding . sindsdien hebben we veel last van condens vorming , het water loopt nog net niet van de muren en kasten af maar het is wel hinderlijk .
Onze oude badkamer was een een douchebak (90 x 90 ) met daarop een douche wand en douche deur , hij stond in de hoek van de badkamer en daarbij een normale 12 cm douche kraan met douche kop..
We hebben in de badkamer ook centrale afzuiging , deze zit in de hoek van de douche en de zuigende werking daarvan is naar mijn inziens ook goed .
De centrale afzuigingsventielen in de keuken en de wc heb ik al op stand 1 staan dus daardoor krijgt de douche de volle capaciteit volgens mij ?
als we gaan douchen dan zetten we de Centrale afzuiging op stand 3 en het raam van de badkamer staat op een kierstand , onder de douche deur hebben we een opening zitten van ongeveer 3 cm hoog ( tussen drempel en onderkant deur ) .
De radiator staat nu in deze zomer periode niet aan dus daarvan krijg ik geen warmte in de badkamer .

Nu is mijn vraag , wat kan ik nog meer doen om de condens vorming in te perken ( het zal denk ik nooit over zijn ! ) .
> is eventueel een optie om een extra afzuigpunt elders te creeren in de badkamer ?
> moet ik er nog een extra ventilatie opening bij maken in de deur om zo nog meer luchtstroom te verkrijgen ?

Ik heb voor de beeld vorming een paar foto`s toegevoegd van de nieuwe situatie .

Graag jullie idee hier over .
Ik hoor het graag .

Bijvoorbaat dank.
Arjo vd Berg
Goes .
IMG_5504.jpg
IMG_5579.jpg
IMG_5596.jpg

Dubbele foto's verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wil je van het condens af zal je die ruimte moeten verwarmen zodat de muren een hogere temperatuur hebben. Daar is niets aan te doen. Of water gebruiken die een lagere temperatuur heeft. Met die douche produceer je nogal wat wat luchtvochtigheid. Meer ventileren kan helpen maar wat blijft erover van het comfort.
Even als test of indruk te krijgen. Wat is het gevolg als de sierkap van de mechanisch ventilatie even weghaald. Zet de deur is op een kier als de douche wordt gebruikt. Zo leer je wat.
 

I.O.Klusje

  • #3
Bedankt voor je bericht, ik heb de test zelf ook al gedaan met de deur op een kier maar dat gaf niet heel veel verandering ...
Ik denk dat we toch zoals je ook al zegt de douche moeten gaan verwarmen maar hoe doe ik dat nu dan het beste in de zomer periode , de radiator is nu niet aan ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wanneer je het raam open zet, trek je met de afzuiging alleen lucht vanaf het raam. Er is geen enkele reden dat de vochtige lucht vanuit de doucheruimte weggezogen zou worden, ook niet met de deur op een kier. Er is namelijk al geen onderdruk meer in de ruimte. Is een redenatiefout die vaak gemaakt wordt: ventileren dus raam open.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een radiator die hybride is, in de winter op water en in de zomer op stroom. Kan ik patent krijgen mocht het nog interessant worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bestaat allang hoor! Google (bijv.) radiator met elektrisch element.
Krijg je dus geen patent op.

Maar om nou in de zomer bij temperaturen van bijv. 25 graden ook nog eens te gaan verwarmen...
 

I.O.Klusje

  • #7
Hahaha... Ja dat zou mooi zijn .
Problem solved ...:)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Inderdaad de raam het beste het raam dicht laten, zodat de warme droge lucht vanuit de woning de badkamer in gezogen kan worden.
Het is daarom belangrijk dat er voldoende verse lucht onder de deur in de badkamer kan komen.
Zo te zien is de deur kort genoeg, maar kan zo niet zien wat de ruimte tussen deur en dorpel is, als de deur dicht is.

Zorg ook dat het centrale afzuig systeem voldoende afzuig capaciteit heeft.
Vaak worden die dingen nooit schoongemaakt en dat kan een hele hoop schelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
I.O.Klusje schreef:
De centrale afzuigingsventielen in de keuken en de wc heb ik al op stand 1 staan dus daardoor krijgt de douche de volle capaciteit volgens mij ?
Bedoel je dat het afzuigventiel in keuken en wc een kleine opening hebben?
Dan wordt er automatisch in de badkamer meer afgezogen. Het ventiel in de badkamer op de foto staat wel veel te ver dicht! Dit systeem moet eigenlijk ingeregeld worden. De keuken moet vaak ook flink afgezogen worden.

Zoals gezegd maak de centraalbox schoon. En controleer het leidingwerk (voor en na de box) op vervuiling. Controleer ook de dakdoorvoer. Plaats eventueel foto's hier.

Voordat je begint met douchen altijd de box op de hoogste stand zetten en nog zeker een half uur na het douchen door laten lopen. Raam en deur dicht houden en zorg dat de lucht elders in het huis wordt aangevoerd (meestal via ventilatieroosters).

Verder: bij aanwezigheid in huis zet je de box in stand 2. Stand 1 is alleen bedoeld voor als je niet thuis bent, al kan het soms net voldoende zijn voor 1 persoon.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu