Nieuw riool in huis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb mijn hele huis gestript, en wil nu de riolering opnieuw gaan maken
bijgevoegd en tekening van de situatie met de te plaatsen aansluitingen.
Wie kan me adviesen geven over de buisdiameter en waar y en t stukken toe te passen.

afbeelding niet meer online
 
De hoofdleiding die naar buiten gaat, of te wel de verzamelleiding, is met een diameter van 125 voldoende. Standleiding van 110 mm is ook voldoende. HWA om het huis op eigen verzamelleiding aansluiten, liefst hiervoor 110mm in de grond gebruiken en deze vervolgens op de 125 mm aansluiten. Gebruik bij de HWA leidingen wel een sifoon. HWA standleiding 70 of 80 mm.

Regel is dat op een horizontale leiding met 45 graden T-stukken wordt aangesloten of met 45 graden bochten. Zoveel mogelijk stromend dus. Geldt in tekening voor CV (sifoon), douche en wm. Vaatwasser en toilet. De aansluitingen op de standleiding altijd aansluiten met T 90 graden. In de T stukken, bij overgang naar kleinere diameter, zoveel mogelijk werken met inschuifverlopen

CV kan met 50 mm horizontaal en 40 mm (sifoon) verticaal worden aangesloten. Wanneer het alleen gaat om overloop van overstort, kan ook voor verticaal 32mm worden gekozen met aansluiting op standleiding van 40mm. Vergeet de sifoon niet.

Douche en WM aansluiten op standleiding met verzamelleiding 75 mm. De douche aansluiten met 50 mm of rechtstreeks met put 75mm. en wasmachine met standleiding 50 of 40mm met sifoon (gangbaar is 40mm)

Het laatste stuk van de standleiding naar boven kan naar de CV en de ontluchtingskap of pan, vanaf de aansluiting douche en WM, 75mm worden.

Standleiding 110mm met bocht van 110mm en 45 graden aansluiten op de T 125mm 45 graden met inschuifverloop 125/110 of T-stuk 125/110 45 graden.
 
Om het leegzuigen van sifons te voorkomen zou ik, indien mogelijk, elk apparaat afzonderlijk aansluiten op de hoofdbuizen.
Dus de vaatwasser keuken, een buis voor de gootsteen en een voor de vaatwasser.
Ook de douche en de wasmachine tenzij een buis van 75mm horizontaal dit probleem voorkomt.
*wgb*
 
Ik zou zowel horizontaal als verticaal zoveel mogelijk 45 graden bochten gebruiken... heb je sowieso betere doorstroming.


Zoals Jacovrie aangeeft zou ik VWA en HWA scheiden. Je kan ze evt voor het huis weer op elkaar aansluiten. Steeds meer gemeentes leggen gescheiden riool aan. Mocht dat bij jou ook het geval zijn, dan heb je dat in orde.
 
Sifons in de hemelwaterafvoer? :o Zowel aan voor- en achterzijde van mijn huis lopen de HWA-leidingen gewoon naar de verzamelleiding, zonder sifon. Voordeel is volgens mij dat dat werkt als rioolontluchting.

En tegenwoordig willen veel gemeentes dat je je hemelwater op je eigen terrein houdt, vanwege de overbelasting van het riool bij veel regenval. Bij sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor regentonnen e.d., en er is veel informatie beschikbaar over de mogelijkheden, zoals infiltratiekratten, waterpartijen, vijvers, hemelwater gebruiken voor het spoelen van je toilet, etc. etc.
 
Droid schreef:
Ik zou zowel horizontaal als verticaal zoveel mogelijk 45 graden bochten gebruiken... heb je sowieso betere doorstroming.
Ik weet niet welke je precies bedoelit, maar de aansluitingen op de standpijp moeten haaks. Tegen leegzuigen van de sifons.
 
Vergeet niet om expansiestukken in de standleiding op te nemen. Vooral op de begane grond ivm warmwater van douche en wasmachine.

De ontluchting naar het dak kun je het beste in de diameter van de standleiding houden 110mm dus.

Een sifon in de HWA kan soms nodig zijn, als het niet hoeft doordat er geen stankoverlast is zou ik het niet doen. De HWA werkt dan nl ook nog als ontspanning, de sifons willen nog wel eens verstopt raken. Tevens komt het nog wel eens voor dat ze bevriezen, doordat ze niet diep genoeg zitten. Gaat het dooien is de sifon verstopt, problemen zijn dan zeker te verwachten.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan