Nefit Turbo HR21H, foutcode 2

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #21
Topics maar even aan elkaar geplakt, is de voorgeschiedenis makkelijker te volgen. :wink:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #22
Vergeet niet dat de ketel een minimale doorstroming moet hebben om te kunnen blijven functioneren

Met de MSD (en u de interne weerstand van de installatie niet weet) staat in de tabel van de MSD ten minste op getal 4 om het minimale debiet van de ketel te halen daaronder loopt u het risico dat het toetel code twee maakt door te weinig doorstroming.

De ketel kan niet lager dan 21 KW branden en daarvoor is een minimale hoeveelheid water voor nodig om de ketel te koelen,op een lagere stand dan 4 op de MSD haald het toestel dat minimun niet.

Vr Gr en succs ermee.
 

Zandmenneke

  • #23
Ik heb de DN20 MSV-BD geinstalleerd en heb een kv waarde van 1.76 berekend. Drukval over radiatorafsluiters en het temperatuurstraject zijn bepaald op resp. 10 kPa en 20K

eea volgens de inregelgids van D.

Volgens de documentatie van de CV ketel is de minimale circulatiehoeveelheid 500l/uur

Zou je me kunnen vertellen hoe je de instelwaarde van minimaal 4 bepaald/berekend?
 

Kacheltje

  • #24
Ik denk dat je de berekeningen niet goed maakt. De kv waardes en de drukverschil zijn niet automatisch bij elke radiator 10kpa.
Je moet vanaf de ketel uit gaan van de beschikbare restopvoerhoogte. De radiatoe dicht bij de ketel zal dit nabij de restopvoerhoogte zijn. Hoe verder weg des te lager de drukverschil er over blijft. De eerste radiatoren kunnen wel 25kpa drukverschil hebben over de afsluiter.

Het is niet automatisch zo dat de radiator die je inregelt 10kpa drukverschil over die afsluiter heeft bij de stand waar je hem nu op hebt ingesteld.

Inregelen doe je normaal ook met alle radatoren in bedrijf. de advo stel je in op het punt wanneer er afsluiters gaan dichtlopen. Dan moet de advo pas gaan doorlaten om de doorstroming te garanderen.
 

Zandmenneke

  • #25
De berekeningen zijn gemakt met de rekenstaat en inregelgids van D. Er staat inderdaad in de disclaimer, dat leidingverliezen niet meegenomen worden.

Enig idee, waar ik info kan vinden over het maken van leidingnetberekeningen
 

Kacheltje

  • #26
Nog even wat op een rijtje zetten:

-Je msv 20? is je hoofdinregelafsluiter. Met deze stel je het totaaldebiet in.
-In de handleiding van je ketel staat een grafiek met de restopvoerhoogte.
-De installatie zelf heeft een weerstand door leidingen en plaatselijke weerstanden zoals afsluiters voetventielen, bochten enz.

Als je de grafiek bekijkt is de restopvoerhoogte bij 920ltr/min (dit staat voor 21kw bij een delta T van 20 graden) ca 13kpa.
Van die 13 kpa moet de installatieweerstand nog in mindering worden gebracht.
Stel je hem af op 15 kw dan kom je ongeveer uit op 650 ltr/min. De restopvoerhoogte is dan op ca 24kpa te liggen. Daar gaat wederom nog de installatieweerstand van af.

Als ik die 24kpa 650 liter de kv waarde bereken kom je uit op een kv waarde van 1,33 voor 21 kw kom ik uit op KV1.88.
Die kv waarden komen door het verlies in de installatie hoger te liggen.
Stel je eens voor dat alles dicht staat, weerstand enorm groot, waardoor er over de inregelafsluiter geen drukverschil meer is.

Bij een goed ontworpen installatie is het drukverlies over de leiding 100 pascal per meter. Voor een cv installatie tel je de aanvoer en retour bij elkaar op
 

Kacheltje

  • #27
Heb ik wel een tabel gevonden voor kunststof leidingen.
Deze zullen niet dramatisch afwijken van een stalen leiding van vergelijkbaar formaat
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #28
Vandaar dat wij daarvoor dure meetapparatuur gebruiken die de drukverliezen en dergelijke meenemen in de meting

Een tabel is een mooie voorinstelberekening, na de voorinstelling met een meter de controle en naregeling instellen van de gehele installatie.

Vr Gr en succes ermee
 

Kacheltje

  • #29
Met die dure meetapparatuur kom je in een gemiddeld huishouden niet ver. :mrgreen:

Bij bepaalde nieuwbouwprojecten beperkt dit zich ook tot de hoofdinregeling. De afzonderlijke radiatoren blijft toch rekenwerk. Wel vergemakkelijkt met de moderne software die na het invoeren van gegevens de berekende instellingen geheel zelf aangeeft.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #30
Zeker wel, want die apparatuur heb je nodig om het drukverschil en dus de stroming over het inregelventiel te meten.

En de flow die je noemt moet in liters per uur zijn, in plaats van liters per minuut.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #31
Onnodige discussie.
Daar heeft TS niks aan doe dat in het klushok
 

Zandmenneke

  • #32
Kacheltje,

In mijn systeem zit plm 40 meter leiding, voornamelijk 15mm dunwandig staal. Na wat speurwerk en controle adv het unipor datasheet, blijkt dit verre van de ideale 100Pa/m druk verlies. Zoals ik het nu berkend heb, zou het systeemverlies op plm 17 kPa zitten

Begrijp ik het dan goed, dat de MSV dan nog maar 23-17= 6kPa moet wegregelen? Dit zou dan neerkomen op een kV waarde van 2.5 en een instelwaarde van 3.1.

Neem aan, dat ik hierna de afsluiters nog moet naregelen, rekening houdend met de leidingverliezen.
 

Kacheltje

  • #33
Klopt Ingmar, ltrs/h

Als je weet wat de restopvoerhoogte is kun je goed weg met een voorinstelling. Je moet dan wel wat berekeningen uitvoeren wat je met een debiet of drukverschilmeting achterwege kan laten. En die moet je in dit geval toch wel maken omdat er geen meetmogelijkheid zit op de radiatoren.

Zandmenneke:
Die 6 kpa moet je zeker niet gaan weg regelen. Je moet de minst gunstige radiator voldoende voordruk geven. Dit is meestal de radiator die het verste weg zit. Uitzonderin kan zijn dat de laatste radiator een klein vermogen heeft en de voorgaande een grote radiator.

Als je van daar terug rekend naar de MSV dan kom je uiteindelijk uit wat je weg kan smoren.
Je kan de laatste radiator best een voordruk van 3kpa geven in plaats van 10.

Zo`n HRA (hoofdregelafsluiter) is zo te zien een overbodige luxe. Zo goed elke instelbare radiatorkraanof voetventiel kan met 23 kpa drukverschil overweg zonder dat dit leidt tot geluidsproblemen.

Begin dus eerst met je radiatoren door te rekenen en zorg dat de minst gunstige radiator 3 kpa drukverschil heeft over de voetventiel of instelbare radiatorkraan.
 

Kacheltje

  • #34
Komt nog bij dat na elke aftakking van een radiator de stroming daarachter verminderd. Je zal voor elke aftakking het debiet moeten afhalen die door de voorgaande radiator stroomt.
De leidingverliezen nemen verder in het systeem dus af.

Ik weet niet of je dat mee hebt genomen bij die 17kpa. Zo niet kom je wat lager uit.
 

Zandmenneke

  • #35
Denk dat ik er zo ben.

Leidingweerstand van de zwaarste verst gelegen radiator is de radiator in de woonkamer met een leidingweerstand (aanvoer + retour) van 9 kPa. Voor het rekenen nog even vastgehouden aan de 10kPa over de afsluiter. Met een opvoerhoogte van 23.5 kPa kan ik dan dus 23.5-10-9=4.5 kPa met de MSV weg regelen (stand 3.6) . Vervolgens alle radiatoren doorgerekend, rekening houdend met de extra druk die nog weggeregeld moet worden. Uiteindelijk bleken de drukverschillen tussen de radiatoren onderling erg mee te vallen. De appendages hoefde niet bijgesteld te worden (tov berekening zonder rekening te houden met leidingverlies).

Indien dit de correcte methode is, zou ik op eenzelfde manier de druk over de afsluiter kunnen verlagen naar 3 kPa. Is dat beter?
 

Kacheltje

  • #36
Die 3 kpa geldt voor de minst gunstige radiator als je daar mee gaat rekenen. De dicht bijstaande radiator zal in vrijwel alle gevallen hoger zijn omdat die meer geknepen moet worden.

Een hele grote radiator aan het begin knijp je minder ver dan een kleine radiator.
Als je vanuit de minst gunstige radiator begint met doorrekenen kan het eigenlijk niet mis gaan. Heb je na de berekening debiet over knijp je dat met de MSV inregelventiel of als er een pomp zit met standen kun je deze vaak een stand terug zetten. Zo ver ik weet heeft deze ketelpomp geen standen en zal je dit weg moeten smoren.
 

Zandmenneke

  • #37
Dat is eigenlijk wat ik bedoelde (al stond het er niet :oops: ). Bij 3kPa voor de radiator in de woonkamer, wordt de radiator op de zolder 8 kPa agv minder leidingverlies.

Nu ik weet, dat in mijn installatie een vrij groot regelbereik mogelijk is (3 kPa, 10 kPa of zelfs nog hogere druk over over de verst gelegen radiator) zou je me kunnen vertellen wat dan de voorkeur heeft.

De drukinstelling van de AVDO heb ik eerder ingesteld met alle radiatoren dicht. De radiatoren in de woonkamer zijn echter voorzien van handafstluiters, dus die staan altijd open (worden geregeld middels de kamerthermostaat). Is het nog zinvol, om de AVDO in te stellen met alleen de thermostaatkranen dicht?
 

Kacheltje

  • #38
Een hoger drukverschil verbeterd de installatie wel. Dit heeft te maken met authoriteit zoals men dat noemt.
Als er ergens een thermostaatkraan opent of sluit heeft dat dan minder invloed op de rest van je radiatoren. Omdat de pomp waarschijnlijk geen standen heeft en de druk op de eerste radiatoren niet al te hoog is zou ik de druk hoog houden.

Andere manier is om de druk wel laag te houden. Je stelt de ADVO dan in en zodra er een radiator gaat dicht lopen gaat de overbodige druk door de ADVO. Zo houdt je de onderlinge beinvloeding nihil.

In het eerste geval is de MSV overbodig geworden, je regelt in met inregelingen van je radiatoren.
Of de ADVO nodig is hangt af welke keuze je maakt en of de radiatoren in de kamer aan het minimale doorstroomdebiet van de ketel voldoet.
 

Zandmenneke

  • #39
Ik zal in het najaar/winter eens kijken, wat de verschillende instellingen voor effect hebben (mn. comfort). Weet dan in ieder geval, wat ik nog kan doen om aanpassingen te doen.

De instellingen zijn nu in ieder geval goed en weet ook waarom. Thread kan nu wel gesloten worden. Hartelijk dank voor alle info/adviezen. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu