Nefit Ecomline HR43 en vloerverwarming

Leandres

  • #1
Sinds kort ben ik in het bezit van een nieuwe woning. Wij hebben de plavuizen verwijderd en in de vloer een vloerverwarmingssysteem laten frezen. Alle radiatoren zijn verwijderd uit de woonkamer en hal.

Omdat een vloerverwarmingssysteem op een lage temperatuur werkt vraag ik mij af of ik mijn ketel (Nefit Ecomline HR43 uit 1999) kan instellen zodat deze op een lagere temperatuur stookt. Wellicht kan ik hierdoor nog meer rendement uit de ketel halen ?? Ik heb mij laten vertellen dat een ketel efficiënter stookt op 60 graden dan op 90 graden. Klopt dit?

De woonkamer heeft een oppervlakte van 70 m². De woning heeft totaal een inhoud van ~ 545 m³.

Op de slaapkamers zijn nog gewoon radiatoren aanwezig en elk voorzien van een thermostaatknop.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Hoe is de vloerverwarming in gefreesd: op welke afstand liggen de buizen en welke diameter hebben deze? Welke verdeler is gebruikt? Wat ligt er op de vloer waarin vloerverwarming is geïnstalleerd?
Indien u ook nog radiatoren in de woning hebt, kunt u de temperatuur niet te laag instellen.
 

Leandres

  • #3
De vloerverwarming is in een slakkenhuis patroon gefreesd en ligt hart-op-hart 10cm.

De buizen hebben een diameter van 16mm (buiten) en 14mm (binnen).

Ik heb alleen nog radiatoren in de slaapkamers maar deze staan eigenlijk nooit aan.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Er zijn meerdere zaken die in deze van belang zijn. Normaal (maar ja, wat is normaal.....) stookt u met een temperatuur van ca. 65-70 graden C en stelt u de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert op ca. 35-40 graden C (maar dat is weer afhankelijk van hetgeen op de vloer ligt: bij laminaat, PVC of hout ligt die temperatuur weer lager)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Ik denk wel dat een 43 kw ketel lekker gaat pendelen op 70m2 vloerverwarming + een paar radiatoren die ook nog eens dicht staan.

Warmteafgifte van de vloer is maximaal 100 x 70 = 7 kw.

Watertemperatuur van je ketel eerst eens op 50-60 graden zetten. Mocht je de slaapkamers niet warm krijgen, dan iets hoger.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Gewoon op 50 graden zetten.
De maximale vlam klein zetten met de potmeter en proberen.
Als het niet goed opwarmt de temp verhogen.
Daar je de radiatoren toch niet gebuikt zie ik het probleem niet.

Ik stook met een HR 30 combi op max. 50 graden
5 groepen VVW
Gebruik 1 rad in de garage zodat de kou gebroken is.
 

Polderboer

  • #7
Door op lage temperatuur te stoken maak je ook nog eens optimaal gebruik van de HR functie en ben je dus inderdaad zuiniger aan het stoken.
 

Leandres

  • #8
Klinkt prima!

Hoe/waar kan ik de ketel instellingen wijzigen zodat deze op een lagere temperatuur gaat stoken? En Obelix2 heeft het over 'de maximale vlam klein zetten'. Waar kan ik dat doen?
 

Leandres

  • #9
Iemand enig idee hoe ik de ketel maar 50 of 60 graden kan zetten? Ik heb het idee dat de ketel nu enorm aan het pendelen is. Ook denk ik dat met de huidige setup deze ketel veel en veel te groot is.

Of zou het niet uitmaken?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Op de branderautomaat zitten 3 draai knopjes
1 met een kachel er achter
1 met een kraan er achter
En achter het kleine klepje een knopje met de grootte van de vlam

De temp van het cv water stel je in met de 1e knop waar het radiatortje bij staat.

D belasting van het toestel stel je in met de knop achter het klepje.
Zet die eens op 50%
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Feit blijft, dat de ketel zelfs op laaglast nog ongeveer 25% van 43 kw = 11 kw levert. Dat neemt een vloer van 70m2 nooit op. Dus de ketel is inderdaad veel te groot, en zal altijd blijven pendelen.

Wat wel helpt, is het vermogen begrenzen (wat mij betreft op het laagst mogelijke) door de potmeter te verzetten. Heb je deze potmeter niet, dan kun je ook de 11kw-jumper uit de UBA trekken. Je toestel wordt dan begrenst op 11 kw.
 

Leandres

  • #12
Gevonden!

Ik heb de temperatuur voor CV water nu van 80 naar 50 graden gedraaid. Eens kijken hoe dat gaat. Betekent dat de ketel dan niet meer voluit gaat branden omdat de 50 graden relatief snel bereikt is? En daarmee zou de ketel dan zuiniger stoken?

Ik heb de jumper voor de '11 kw' ook gevonden. Deze zit er nog in. Echter wanneer de ketel op 11 kw gaat stoken betekent dat dan niet dat dit gevolgen heeft voor het warm water systeem? Ik kan mij voorstellen dat de ketel dan niet meer zo snel het tapwater kan verwarmen. Nu is het wel zo dat er een flinker boiler in zit, dus wellicht loopt dat los?

Dan een laatste vraag over die kleinere vlam. Ik heb een schuifknopje gevonden met aan de onderkant een '0' en de bovenkant een 'mannetje met een ladder'. Is dit de knop die jij bedoeld Obelix2 ?

Doel van dit alles is om de ketel zo goed mogelijk te laten aansluiten aan het veranderde verwarmingsysteem. Daarbij als doel de ketel zo zuinig mogelijk te laten stoken.

Wat zijn nu de beste stappen om te nemen? Er zijn blijkbaar meer wegen die naar Rome leiden;

1) CV water temperatuur naar beneden schroeven
2) de ketel instellen op 11 KW
3) de branden inschakelen op een 'kleinere vlam'
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Ik zou hem op 50 graden zetten, en de 11 kw jumper eruit halen. Dan stookt ie met zo min mogelijk vermogen, tot 50 graden aan toe. Mocht je hartje winter de boel niet warm krijgen, kun je altijd naar 60 graden gaan. Haalt de ketel dat niet op 11kw, dan de jumper er weer in (maar dat lijkt me sterk).

Ik denk dat je het knopje met de kleine vlam waarover gesproken wordt, niet hebt. Volgens mij hebben alleen de excellent series deze knop. Maar de 11kw jumper doet hetzelfde!

De 11 kw jumper heeft geen invloed op je warmwatervoorziening.

Het schoorsteenvegertje is voor testbedrijf, deze niet gebruiken.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Zou het niet handiger zijn om de handleiding voor die ketel eens te downloaden..........
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
Nee, niet nodig want het is hem door 2 man piekfijn uitgelegd.
 

Leandres

  • #16
Ik heb de 11KW jumper verwijderd en de ketel temperatuur ingesteld op 50 graden. We gaan aankijken hoe dit zo gaat.

Misschien een domme vraag: de ketel werkt nu op maximaal op 11KW. Kan de ketel nu nog moduleren binnen die 11KW of functioneert deze nu standaard op de laagste last/vlam/modulatie-stand ?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
Ik weet dat een 22kw Ecomline dan nog wel moduleert, tussen de 6 en de 11 kw. Maar ik geloof dat de ondergrens van de 43 zo'n beetje 11 kw is. Misschien 9 of 10.
 

Leandres

  • #18
Hm okay. Maar dan draait hij dus op de laagste/laag last? Vergelijkbaar met de laagste modulatie stand? Weet iemand met zekerheid te zeggen hoe dit werkt?

Ik snap ook werkelijk niet waarom men gekozen heeft voor zo'n gigantische ketel. Waren zeker bang om het koud te krijgen...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Even opgezocht, de laagste last is 14 kw voor deze ketel. Met jumper eruit draait is dus op minimum vermogen. Lekker een tijdje laten lopen zo, desnoods zodra het stookseizoen begint af en toe je gasverbruik invoeren op https://www.mindergas.nl/ kun je een beetje zien wat je jaarverbruik zal zijn.

Toegegeven, 43 kw op 70m2 vloer is inderdaad een V8 in een mini. De volgende ketel kan gerust wat kleiner...
 

Leandres

  • #20
Inderdaad.

En let wel, de beneden verdieping (woonkamer) is 70m² het totale woonoppervlak van ons huis is 170m² met een totale inhoud van ~545m³. De vorige bewoners maakten in de woonkamer gebruik van een 4 tal (2x type 22, 1x type 20 en 1x type 33) radiatoren. Wellicht was de ketel hierop geadviseerd, hoewel ik dat nog steeds fors vind.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu