Nefit Ecomline Excellent: minder warm water

Beemer728

  • #1
Sinds een maand of twee geeft mijn CV-ketel (Nefit Ecomline Excellent) uit 2001 minder warm water dan voorheen. Als ik het bad vol wil laten lopen, is het water eerst bloedheet, maar al na korte tijd wordt het water steeds minder warm, tot handwarm. Hetzelfde geldt voor de douche: na een minuut of twee moet ik de koude kraan dichter draaien om het water warm genoeg te houden.

Wie heeft er een idee waar dat aan ligt?
 

Beemer728

  • #2
Prima om het zelf te proberen op te lossen. Waar kan ik tips vinden?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Draait de ventilator nog wel zoals je gewend bent op vollast? Als deze stuk gaan (gebeurt nog wel eens) draait de ketel alleen op laaglast en kan ie het tapwater niet bijhouden. Woningverwarming duurt dan ook langer, maar dat wordt niet altijd opgemerkt.
 

Marcn88

  • #4
Worden de radiatoren ook heet bij ww gebruik
 

Beemer728

  • #5
Hessie en Marcn88, bedankt voor jullie reacties. Ik weet niet zeker of de ventilator nog draait, dat zal ik moeten nakijken. Waar kan ik de ventilator vinden? Aan mijn woningverwarming heb ik niets vreemds gemerkt, maar het is dat ook buiten nog niet zo koud geweest. Of de radiatoren warm worden bij warm water-gebruik zal ik ook nakijken. Nogmaals dank!
 

Beemer728

  • #6
Heb nog even gekeken naar de ketel. En ventilator gevonden, dankzij de site van Nefit. Als ik de warme kraan aanzet, dan merk ik wel wat gepruttel binnen de ventilator, maar echt overtuigd draaien en lucht aanzuigen via de aanzuigbuis, dat doet hij niet. Betekent dat, dat hij stuk is? De radiatoren worden trouwens niet warm als ik de kraan een tijd aan laat staan.
 

Combiketel

  • #7
Vervang hem maar. Zo te horen is de ventilator ter ziele gegaan. Ik zou in ieder geval proberen een gebruikte op de kop te tikken. (in verband met de leeftijd van je ketel)
 

Tumkie

  • #8
Best over laten aan vakman want bij vervangen ventilator is controle offset en verbranding gewenst en aan te raden ...
 

Beemer728

  • #9
Okee, Combiketel, goed advies; ik zal de ventilator vervangen. Heeft zo'n ventilator een bepaald type- of serienummer? Oftewel, welke ventilator voor dit type ketel moet ik precies hebben? Hoop dat je me nog een keer kunt helpen.
 

Combiketel

  • #10
Voor het type moet je eigenlijk even het complete type ketel hebben. Als je de mantel verwijderd zie je links achter de brander automaat een typeplatje zitten. hier staat de complete typenaam op. (bijvoorbeeld Ecomline HC30H)
 

Combiketel

  • #11
Tumkie schreef:
Best over laten aan vakman want bij vervangen ventilator is controle offset en verbranding gewenst en aan te raden ...
Mits de ketel voor vervanging van de ventilator goed stond afgesteld is dat niet nodig. Mijn ervaring met Ecomlines is zelden een verloop als je enkele jaren achter elkaar de delta-p meting doet.

Overigens ooit van een Nefit-servicemonteur de tip gehad om van de instellingen af te blijven zolang de ketel niet bromt of fluit.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Nog nooit zulke onzin gehoord!

Denk je dat wij monteurs voor de lol een rookgasmeting (of bij Nefit een delta-p meting) gaan doen? Nee dus, het is essentieel!

Bij een verkeerde afstelling (ook zonder bijgeluiden) krijg je extreem veel vervuiling of zelfs een kapot gebrande wisselaar.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Ach voor beide is wat te zeggen. Afstelling controleren is natuurlijk altijd goed!
Echter de afstelling van een ketel veranderd niet door het vervangen van de ventilator.(in dit geval niet, en bij de meeste ketels niet)

Als vakman controleer je natuurlijk altijd de afstelling dmv rookgasmeting of (zoals bij deze ketel ook kan) met een drukverschilmeting, i.v.m. hiervoor genoemde redenen, en daaruit eventueel voortvloeiende (garantie) claims. Een drukverschilmeter is overigens ook voor de doe-het-zelver best betaalbaar.(in tegenstelling tot een rookgasanalyzer)
 

Beemer728

  • #14
Tsjonge Ingmar89, Hessie, Combiketel en Tumkie, wat een hulp allemaal, daar ben ik blij mee! Ik heb het typeplaatje achter de brander gevonden: HRC 22V - dat is 'm. Ik ga kijken of ik er een kan vinden, monteer 'm zelf en dan haal ik mijn schoonvader erbij (gepensioneerd installatietechnicus) om te kijken of alles goed zit. Nogmaals dank voor al jullie hulp!
 

Combiketel

  • #15
Hessie,

Uiteraard hang ik ook iedere onderhoudsbeurt de analyzer aan het toestel. Niet meer dan normaal (al zijn er een hoop monteurs die hier anders over denken) Maar het is me echt door een Nefit monteur verteld. Heb overigens nog nooit een Ecomline opnieuw af hoeven te stellen. Hooguit een keer na het vervangen van het gasblok.
 

Combiketel

  • #16
Beemer728,

Laat nog even weten als het gelukt is. :wink:


Quotes verwijderd, dat kan ook zonder, mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu