Natte plekken onder granieten aanrecht bij gebruik oven

Yessy

 • #1
Sinds kort hebben we een nieuwe keuken. De inbouwoven van Bosch hebben we niet vervangen aangezien deze nog niet zo oud is. Nu heb ik gemerkt dat zodra de oven aan staat er links en rechts van de oven natte plekken onder het granieten aanrecht ontstaan! Het lijkt condens te zijn maar dit hoort volgens mij niet. In de oven zelf ontstaat geen condens en het ventilatierooster boven de ovendeur blaast ook gewoon. De plekken drogen heel snel na het uitzetten van de oven. Ik maak me zorgen om de keukenkastjes. Het natuurstenenaanrecht kan wel wat hebben qua vocht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Is een gas-oven of een elektrische ?

Hoe zit het met de ventilatieruimte tussen werkblad en bovenkant oven ?
 

Yessy

 • #3
Het is een elektrische oven met boven- en onderwarmte, hetelucht- en grillopties. Tussen aanrecht en bovenkant oven zat de eerste weken een strook maar die is er later door de keukenmonteur tussenuit gehaald. Volgens hem zou dit het probleem moeten verhelpen. Maar helaas niet dus.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Ik vermoed dat er onvoldoende ventilatie is, daardoor trekt de warme lucht onderlangs en condenseert op het stenen gedeelte.
 

Yessy

 • #5
Dan is de ventilatiestrook boven de ovendeur niet afdoende? zou een uitsparing in de plint onder de oven helpen? Daar zit nog wel een smal laatje onder
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Plaats even een foto, dat maakt het wat makkelijker.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
En je zou ook even het E-Nummer van de oven kunnen aangeven.
E-nummer staat meestal in de deur of de deuropening.

Van Bosch kun je veel inbouwhandleidingen/tekeningen downloaden. Wanneer er ventilatietoegang aan de onderkant nodig is (is meestal het geval) zou dat erop moeten staan.
 

Yessy

 • #8


E-nr is HBA23B150 / 01
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Daarvoor vond ik inderdaad een installatiehandleiding, echter met een iets ander nummer: HBA23B150E/01. Die installatiehandleiding is echter helaas niet (meer) bij Bosch NL te downloaden (wel de gewone handleiding). Als je hem toch wilt hebben stuur je me even een privébericht (zie de knop onder dit antwoord), met daarin je emailadres en waar het over gaat.

Alvast uit die handleiding het volgende zinnetje (ze zijn niet heel duidelijk):
Het meubelstuk waarin de oven wordt ingebouwd moet een
ventilatie-opening in de basis hebben.
De tekeningen geven daarbij aan, dat deze opening aan de achterkant van de plank onder de oven moet zitten (ventilatie achterlangs). Het lijkt me logisch dat er dan ook luchttoevoer onder het kastje moet zitten (dmv een rooster in de keukenplint). Dat is echter niet mijn vak, ik noem alleen wat er op de tekening staat.

Je zou in jouw situatie vrij makkelijk moeten kunnen zien of er inderdaad zo'n ventilatieopening achteraan de plank zit door de lade er uit te halen. :wink:
 

Yessy

 • #10
Dankjewel Kees! Het E-nr wat jij noemt klopt idd. Ik was de E vergeten achter 150 :oops: vanavond proberen de la eruit te halen en kijken wat ik aantref. Wordt vervolgd...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Installatiehandleiding is onderweg. :wink:
 

Yessy

 • #12
Dankjewel!
 

Yessy

 • #13
Inmiddels onder de oven gekeken en het blijkt een dichte inbouwkast te zijn. Nou vraag ik me af of ik het probleem bij de Keukenkampioen kan neerleggen. Zij hebben de keuken geleverd en gemonteerd. De oven was dan wel van mij maar zij wisten om welk model het ging. Of moeten we het toch zelf oplossen? Gisteren vlees in de oven gedaan en ik voelde met m'n hand binnen de keukenkasten links en rechts aan de zijkant vlak onder het aanrecht echt warme lucht blazen. Deze lucht condenseert vervolgens aan de onderkant van het aanrecht en vormt natte plekken. Zou eigenlijk niet mogen. De oven heeft gewoon een ventilatierooster boven de deur maar verliest dus ook warme lucht aan weerszijden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
Of je het probleem bij de installateur wilt/kunt leggen moet je zelf bepalen. Je weet nu hoe het zou moeten, maar een oordeel over dergelijke 'doe-het-niet-zelf-klus' zaken doen we hier niet.

Als je zelf een strook uit de achterkant van de onderplank zaagt én een passend gat + rooster in de plint maakt, ben je misschien sneller klaar. En daar kun je ook verder over vragen hier. Maar moet je dus geheel zelf weten of je dat doet of niet. :wink:
 

Yessy

 • #15
Dankjewel Kees, als ik jou goed begrijp, denk jij dat daarmee ook het probleem verholpen moet zijn? Wil ook weer niet overal gaten in zagen en daarna alsnog met het probleem zitten nl:((
 

Yessy

 • #16
Vormt de lade eronder dan geen belemmering voor ventilatie? Verzamelt zich dan straks niet alle warme lucht daarin als ik een strook uit de onderplank zaag?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #17
Ik kan je natuurlijk niet beloven dat daarmee het probleem weg zal zijn. Zelf heb ik een inbouw combimagnetron, die op de juiste manier geventileerd wordt. Desondanks komt het af en toe voor dat de voorkant flink bewasemd raakt, afhankelijk van wat erin 'gekookt' wordt. Alleen is dat in een hoge kast, geen blad erboven en dus makkelijk af te lappen.

Het lijkt me in elk geval niet zoals het moet zijn. De oven krijgt naar mijn idee niet de vereiste hoeveelheid koeling. En dat beschouw ik eigenlijk als veel belangrijker dan de wasem tegen de onderkant van het blad. Want daarvan kan de oven defect raken of in ernstigste geval in brand vliegen.

Of je het teveel aan wasem daarmee weg krijgt weet ik dus niet. Als dat niet voldoende lukt zou je kunnen overwegen de onderkant van het blad te beplakken met aluminiumfolie. Dat helpt ook nog wat om te voorkomen dat het vocht in het blad trekt.

Er bestaat (vond ik via google) daarvoor ook 'zelfklevend aluminiumfolie'. Gewoon alufolie plakken (mbv. lijmspray) kan ook maar is nogal lastig. Heb ik zelf zo toegepast op de achterwand achter de oven (die van hout is).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #18
Je vraag over de lade had ik nog niet gezien. Meestal zijn lades minder diep dan de kast zelf en kan de lucht er gewoon achterlangs stromen. Kwestie van kastdiepte opmeten en diepte van de lade idem.

Als de lade eruit kan is het helemaal makkelijk te meten. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #19
Als u iets afgesproken hebt met de plaatser van de keuken moet die dat gewoon in orde maken.
 

Yessy

 • #20
Dank jullie wel voor het meedenken! Ik ga kijken hoe nu verder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu