Afzuigkap veroorzaakt nat plafond / gevel

Patrickje1977

  • #1
Beste klussers,

Ik vraag jullie advies voor een probleem wat ik alleen in de winter heb;

De buitengevel bóven de gevelafvoerkap is in de winter altijd vochtig. In de zomer speelt dit probleem niet / nauwelijks. Volgens experts van de verzekering is er geen lekkage maar heeft het te maken met condensering van heet vocht uit de afzuigkap.

De afzuigkap zit ongeveer 1,5 meter van de gevel af. Soms zijn er ook natte plekken te zien op de verlaagde plafond heel dicht tegen de binnenmuur aan.

Nu was er laatst een spotje kapot in de verlaagde plafond, en toen ik deze eruit haalde voelde in de afzuigkap lucht via deze spotjesgaten de keuken in terug blazen! Bizar. Dit speelt alleen wanneer de bovenlichtjes van de 2 achterdeuren gesloten zijn. Open ik één van de bovenluikjes, dan stopt het blazen via de spotjes gaten.

Het lijkt erop dat er iets is met drukverschil, valse lucht, condensering etc. Wellicht dat daarom in de zomer (dan staan achterdeuren op) dit probleem van een natte gevel / natte plek plafond niet speelt.

Wie kan me raad geven voordat ik zomaar de plafond van de keuken ga openbreken oid.

Alvast bedankt !
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Lucht die je afzuigt moet ergens vandaan kunnen komen, bij gebrek aan toevoer krijg je vreemde effecten, dat blijkt dus wel. Oplossing: zorg voor toevoer als de afzuigkap aan staat.
Zit er ook nog mechanische ventilatie in de woning?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een buis die lucht afvoert moet met afschot richting buiten liggen. Hangt de buis in de kou zal er warme vochtige lucht aan de binnenkant van de buis condenseren. Met het juiste afschot kan dat condenswater geen kwaad.

Maak is een foto van de situatie.
 

Patrickje1977

  • #4
Er zit geen mechanische ventilatie in de woning.

Ik zal morgen eens een foto maken in het daglicht van de gevel. Een foto van de wasemkap heeft niet zo veel zin lijkt me; de afvoerbuis ligt op het verlaagde plafond ongeveer horizontaal naar buiten. Er zal geen noemenswaardig afschot inzitten.

In de zomer heb ik een gevelkap geplaatst met terugslagklep. Zo ver ik in de buis kon kijken zag ik geen water of onderbrekingen. Ik hoor het klepje van de terugslapklep trouwens wel vaak op neer slaan als de kap uitstaat.

Daarnaast heb ik net het aluminium profiel van de kap weggehaald en daar zag ik wel dat de "installateurs" 2 stukken aluminium pijp met tape aan elkaar hadden verbonden zonder verbindingsmof oid ertussen. Hierdoor werd lucht naar buiten geblazen. Wellicht is hierdoor het vermogen van de kap wel ondermaats.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Enig idee hoe warm of koud het is boven het verlaagd plafond. Ligt er een vloer boven het verlaagd plafond en zo ja wat voor een ruimte is het boven die vloer?
 

Patrickje1977

  • #6
Boven de keuken ligt de badkamer. Via de gaten van de spotjes voel je redelijke koude.

In dit verlaagde plafond liggen afvoerbuizen van de badkamer. Het betreft een betondek en de ruimte zal een 30cm hoog zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Vocht boven een pijp kan volgens mij nooit lekkage of condens van de afvoer zijn. Ik ben erg benieuwd naar de foto.
 

Patrickje1977

  • #8
Bjjgevoegd een foto van de gevel einde winter dit jaar. Momenteel is de gevelbol vervangen door een rooster met terugslagklep.

Ter hoogte van de natte plek zit de badkamer. De verzekeringsexperts hebben het vochtgehalte gemeten (omdat ik dacht aan een badkamer lekkage) en er zat geen vocht achter de tegels van de douche welke voor doorslaand vocht konden zorgen.

Zij wijten het aan condensatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als de douche gebruikt gaat worden af en toe is buiten kijken hoe, in verband met de wind, de rookgassen zich gedragen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Dat de plek daar zit, kan ook zijn vanwege een koudebrug. Als er geen lekkage is, is het waarschijnlijk condensatie uit je huis.

Hoe is de ventilatie van de kruipruimte?
Hoe is de ventilatie van de badkamer geregeld?
 

Patrickje1977

  • #11
De ventilatie van de badkamer is 2-delig. Enerzijds staat meestal een kiepraam op de badkamer open en anderzijds is er een afzuiging rechtstreeks naar de zolder alwaar een pijpje op het dak.

Uiteraard is de badkamer dus een warme ruimte die veel gebruikt wordt.

Ventilatie kruipruimte gaat via gleuven in de gevel.

Belangrijk om nog eens te melden; dit speelt alleen in de koude periodes. In de zomer zie je er zo goed als niets van.

Ik heb als laatste ook nog eens aan de CV gedacht omdat die in de winter natuurlijk meer aanstaat als in de zomer. Die staat op zolder, in het midden onder de schouw. Afwatering loopt ietwat achter de douche door.
Ik heb de afwatering van de cv met een tijdelijke slang verlegt naar de afvoer van de wasmachine. Daar watert hij nu al 1,5 maand af maar ik zie geen verbetering / drogen van de plek.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik weet niet hoe ik erbij kom om de CV erbij te betrekken. :oops:
Je ziet wel eens gevels met een CV uitlaat uit de muur en dan zie je een plek op de gevel ontstaan.
Of de uitlaat van een wasemkap dit beeld kan maken geen idee. Het is warme lucht koude muur zou kunnnen.
 

Patrickje1977

  • #13
Nee, er is geen rechtstreekse uitlaat van de CV door de gevel heen.

Indien het condensatie is (lijkt het meest voor de hand liggend als samenloop van hete damp, warme badkamer, koude brug, windcirculatie) , zou impregneren dan een optie kunnen zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Hoelang bestaat deze afvoer. Je moet niet vergeten dat in deze lucht veel stoffen zitten die gemakkelijk aanslaan en blijven plakken op de steen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Plaats eens een foto van dichtbij de klep in de muur, het lijkt dat de klep verkeerd zit.
 

Patrickje1977

  • #16
Nee de kap zit goed. Die op de foto hangt er niet meer, er hangt nu een met terugslagklep. Maar de eerste hing ook goed, had alleen terugslagklep.

Ik ga toch nog eens met zo'n alieexpress cameraslang in de buis kijken of daar toch niet een naad oid is ontstaan door stilstaand gecondenseerd water wat vervolgens op de plafond drupt. Ergens moet het toch vandaan komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Plaats eens een foto van de huidige situatie.

Als er verder geen probleem is, zou ik het lekker zo laten. Impregneren kan andere problemen veroorzaken, zeker als het net niet goed gedaan wordt.
 

Patrickje1977

  • #18
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Ik zou er een ander soort kap op zetten, de huidige kap voert de lucht niet goed van de muur af, dat doet onderstaande kap veel beter.

 

Patrickje1977

  • #20
Zo'n kap heeft er eerst gezeten, maar dat maakte geen verschil.

Nu ik nog eens goed naar de foto kijk zie ik dat over de hele breedte van de badkamer de buitenmuur (van de kap van de afzuigkap tot de rechter hoek) wat vochtiger lijkt. Ik denk toch dat het condensatie is. Een hele warme ruimte (badkamer) tegen een koude buitenmuur met veel windcirculatie langs het huis. Daarbij wellicht nog heet kookvocht via de afvoerkap en de koude muur zit gevangen tussen 2 warme elementen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu