Natte plek op aanrechtblad onder keukenraam

Linda01.

 • #1
In onze keuken hebben we sinds een aantal dagen plotseling een natte plek. Een soort van condensplek lijkt het (zie foto's) Het is een gezoet granieten aanrechtblad. Op het oog lijkt er niets met de kitranden van het raam te zijn. Aan de buitenkant van de keuken valt me op dat de onderrand van de muur nat is maar dit zou ook toeval kunnen zijn.
Zodra ik de plek wegveeg is hij weer terug binnen 5 minuten en de plekbegint halverwege het blad.
Wat zou de oorzaak (en dus de oplossing) kunnen zijn van de condensplek of wie zou ik kunnen vragen om te beoordelen waar het vandaan komt?

20221205_200950.jpg 20221205_201006.jpg 20221205_201023.jpg 20221205_194843.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
De plek binnen lijkt op condens door een koudebrug. Echter belangrijk is om erachter te komen waardoor die koudebrug ontstaat of is ontstaan. Kun je het leidingwerk in het kastje volgen, of zit alles in de muur verwerkt?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #3
Zou ook mijn idee zijn.
Heb je wellicht iets om de temperatuur daar ter plekke te kunnen meten?
Andere verklaring zou nog kunnen zijn dat er een leiding onder dat deel loopt die niet meer helemaal dicht is.
 

Linda01.

 • #4
Het leidingwerk zit in het kastje onder de gootsteen en is te volgen. Hier zie ik niets anders aan dan normaal. Het volledige natuurstenen blad is koud, waarbij het bovenste blok het koudste.

20221205_211304.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Ik zou de vensterbank verwijderen, en dan de isolatie in de spouw controleren. Deze moet echt tot boven aan doorlopen. Desnoods met pur-schuim, en daarna met een scherp isolatiemes vlak afsnijden.

Als je met purschuim gaat werken is het zaak om de rest van het aanrecht goed te beschermen met een waterdichte folie (vastgezet met tape). Je wilt echt geen pur-vlekken in je mooie aanrechtblad hebben...
 

BigBert

 • #6
Waar moet ik de foto van buiten plaatsen? Zit deze onder het keukenraam aan de buitenkant?
 

BigBert

 • #7
Meet de temperatuur van het opstaande blad met een infrarood thermometer. Zowel op de vochtige plek als als de droge plekken er naast. Als dit verschil groter is dan 3 a 4 graden, is er zeker sprake van een koudebrug.
 

BigBert

 • #8
Heb je dit sinds het koude weer?
 

Linda01.

 • #9
Het is inderdaad de buitenmuur onder het keukenraam waar de vochtplek zit.
Het probleem is een kleine week geleden ontstaan. Dus sinds het koude weer inderdaad. Ik woon hier nu 7 jaar en heb de vochtplekken niet eerder gehad, terwijl het wel al vaker koud is geweest.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Hoe was de situatie voor het aanbrengen van het nieuwe aanrechtblad?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Als het nat wordt zijn 4 parameters van belang, als deze gunstig of ongunstig zijn kan dit te voorschijn komen.
Het zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid van zowel binnen als buiten.
Je doet ook mee om de temperatuur in huis een paar graadjes lager te zetten.
 

Linda01.

 • #12
Er zit geen nieuw aanrechtblad in. De keuken is door de vorige eigenaren gebouwd in 2007.
@Wgb , bedoel je dan dat in sommige omstandigheden dit probleem optreedt maar het over een week ook weer anders kan zijn? Of dat het wel iets is om na te laten kijken?

Wat voor vakman heb ik nodig om hier naar mee te laten kijken waar het probleem zit? Met name als ik het niet zie zitten om grote werkzaamheden zelf te gaan doen? @Walker, het verwijderen van het blad is niet iets waar ik mezelf toe in staat acht namelijk :p
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Dan gaan we het even zoeken in de luchtvochtigheid: Ben je anders gaan ventileren? Heb je ventilatieroosters dichtgezet om warmte binnen te houden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #14
Linda01. schreef:
@Wgb , bedoel je dan dat in sommige omstandigheden dit probleem optreedt maar het over een week ook weer anders kan zijn? Of dat het wel iets is om na te laten kijken?
Als je mee zou doen om deze winter de thermostaat lager te zetten zou je dit kunnen krijgen.
 

Linda01.

 • #15
We hebben inderdaad ventilatieroostertjes dicht gezet en tochtstrip onder de deuren aangebracht omdat er veel koude lucht naar binnen kwam. Al met al wellicht wel minder ventilatie en hogere luchtvochtigheid in huis. Tevens hebben we vloerverwarming in de woonkamer. Vorig jaar was dit nog niet, toen hadden we het alleen als bijverwarming in de keuken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #16
Minder ventileren (en waarschijnlijk een warmere woning) zorgt ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid stijgt. En op een kouder oppervlak condenseert. Zet de roostertjes open, en kijk of het na een paar dagen beter wordt.
 

Linda01.

 • #17
Dankjewel voor jullie tips en meedenken
 

BigBert

 • #18
Die vochtplek aan de buitenkant vind ik verdacht. Zou op vocht vanuit de spouw kunnen duiden. Heb je ook condens op de ruit?
 

BigBert

 • #19
Maak eens een foto van de onderkant van het raam met ruit en raamdorpel aan de buitenkant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu