Naden buitendeur opgevuld met plamuur, nu weer gescheurd

MartijnR

  • #1
Hallo,

2 Maanden geleden heb ik de hardhouten buitendeur behandeld. De deur zat nog goed in de lak (terpentine basis, blauw) maar waar er nerven/naden/scheuren zitten heb ik ontvet/geschuurd en geplamuurd met een doe het zelf plammuur waarmee je houthaden tot 1 mm kunt behandelen. Daarna alleen die plekken in de grondverf en daarna de hele deur weer in de lak.
Nu zie ik over de gehele naad het wit alweer tevoorschijn komen. Het wit (plamuur?) wordt de naad uit geduwd lijkt wel. En de laklaag is natuurlijk gescheurd.

Verkeerd materiaal gebruikt? Een aantal naden zullen heus dieper dan 1 mm zijn geweest. Er zat 1 dag tussen grondverf (verdund) en laklaag.
Ik lees in andere berichten wel iets over een flexibele plamuur (of acrylaatkit) maar ik kan maar 2 soorten plamuur (naast vloeibaar hout en houtrotvuller) voor hout vinden: tot 1 mm en eentje voor diepere beschadigingen.
Enig idee?
bvd Martijn
 

Pepjo

  • #2
Acrylaatkit zit in een tube en staat tussen de andere kitten bij de bouwmarkt.

Voordeel is dat deze flexibel blijft. Het kan wel zijn dat de verf op de kitlaag loslaat als er veel beweging is.
 

Fiesiekus

  • #3
Door weersinvloeden zal het hout blijven werken; dat komt op de naden tot uiting. Je kunt plamuren (of met houtrot vuller etc.) wat je wilt na enige T-verandering komt het toch weer tevoorschijn. Acrylkit kan de werking opvangen, dan moet je nog een verf zien toe te passen die dat ook kan.

Mwdecor: je advies graag :wink:
 

Kvido

  • #4
Ik moet mijn ervaring met acrylaatkit even vermelden.
Daarmee heb ik de binnendeuren gekit (paneeldeur; gekit tussen paneel en geraamte - het verhaal is trouwens hier kit gebarsten op paneeldeur te vinden).
Door werking van het hout is het geheel toch gescheurd, het beweegt denk ik te veel zodat ook deze kit de beweging niet kan opvangen. Volgens mij zit er nu zo n 3 mm kier, midden in de kitnaad.
Dus ik vraag me af of het buiten niet erger zou gaan ..
 

Mouse

  • #5
Wij hebben van die oude grenen houten deuren in huis die ook alsmaar naden en kieren vertoonden nadat ze waren kaal gehaald en opnieuw waren opgevuld, gegrond en geverfd.

Ik heb recentelijk een tweetal deuren met oude lijnolie verf en grondverf gedaan ik hoop dat ik hiermee ons probleem grotendeels heb opgelost.
Dit is namelijk verf die meer elastisch is (als je ooit echt oude verflagen hebt verwijderd weet je wat ik bedoel)

Overigens wordt deze verf ook in het zuiden vaak toegepast omdat het de weersinvloeden van zee en zon beter aankan.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Plamuur gebruikt u om oppervlakken vlak te maken en is niet geschikt om werkende naden mee af d te dichten. Plamuur wordt hard en stug, kan de werking van het hout niet volgen en barst.

Acrylaatkit heeft een vervormbaarheid van maximaal 10 / 15 %. Is dit onvoldoende dan kunt u gebruik maken van poly-urethankit. Deze van huis uit beglazingskit is ook geschikt om speling tussen houtverbindingen tot max 25% op te vangen, en is, na voldoende droging, overschilderbaar met alkydharsverf. Gebruikt u watergedragen verf dan is een hechtproef op de kit aan te bevelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu