Na-isoleren gordingdak met unidek-platen

Dampopen is een ruim begrip, over EPS kan discussie zijn hoe dampopen het is. Veel natuurlijke isolatiematerialen zijn veel meer dampopen. Maar dat maakt allemaal niet uit.
Wat belangrijk is dat je van binnen naar buiten, van dampdicht naar dampopen werkt, zodat vocht dat de isolatie in kan er weer aan de buitenkant uit kan.
In dit geval bereik je dat eenvoudig door aan de binnenzijde met dampdichte folie te werken. (een goed damp remmende folie)
Zolang je die folie netjes afwerkt langs de randen e.d. kan je isolatie toevoegen zoveel je wilt.
 
  • Like
Waarderingen: Sinnep en Charel
Ik heb ondertussen de specificaties van Unidek aero eens nagelezen en de fabrikant noemt het product inderdaad zeer dampopen met een waarde van 30 mu
Dampschermen hebben een waarde hoger dan of gelijk aan 30 mu.
Het begrip dampopen wordt dus door de fabrikant nogal ruim geïnterpreteerd.
Om hier aan het principe te voldoen van meer dampdicht aan de binnenkant naar minder dampdicht aan de buitenkant zou je de dampdichtheid aan de binnenkant zo goed mogelijk moeten voorzien, niet enkel door het type van dampscherm (geen damprem) maar door een zo perfect mogelijke afwerking bij alle aansluitingen en overgangen naar andere materialen zoals bij muren, balken en doorvoeren.
En uiteraard steeds ventileren volgens de huidige normen voor nieuwbouw.
 
  • Like
Waarderingen: Sinnep
De unidekplaat is opgebouwd EPS Platinum , de buitenzijde is voorzien van een 3 mm spaanplaat met groene folie en ruitmotief, de binnenzijde is afgewerkt met een 3 mm spaanplaat voorzien van een witte zichtzijde.
Van die folie dat weet je zeker. Zover ik weet is die laag een soort verf.
Ik heb gister een test uitgevoerd door een doorzichtig dampdichte folie tegen de dakplaat aan te plakken.
Voordat ik de folie volledig afsloot heb ik er wat water ingegoten. Na 24 uur was het meeste water wel verdwenen.
Absorberen bestaat ook nog.
Hierbij moet ik toch de conclusie trekken dat de dakplaten dampopen zijn, en dat het na-isoleren geen probleem moeten zijn.
Dat klopt maar ik wil nog even toevoegen dat het bepaald wordt door de lagen materiaal waaruit dat dak element bestaat. Zolang de laag aan de warme kant dampdichter is dan de laag aan de buitenkant zal er in dat element geen vocht verzamelen.
 
Als ik jullie reacties lees blijft het voor mij een moeilijke keus om te maken, wat voor type folie ik nu ga toepassen. Zoals ik lees wordt een unidek-plaat toch meer als dampremmend als dampopen beschouwd.
Ook weet ik niet precies wat de verschillende lagen doen waaruit het dakelement is opgebouwd.

Voor mij is het belangrijkst dat ik genoeg isolatie kan aanbrengen (100 tot 120 mm gemoduleerd in Ubakus), en natuurlijk dat er geen waterdamp in de constructie blijft zitten.

Is het dan niet de veiligste keus om een klimaatfolie toe te passen?
 
Een klimaatfolie is bedoeld om te gebruiken in geval de buitenkant dampdicht is zoals dat bijvoorbeeld door de dakbedekking steeds het geval is bij een plat dak.
Die folie is zo ontwikkeld dat die in de winter dampremmend is vanuit de binnenruimte naar de dakopbouw terwijl die in de zomer dampopen is vanuit de dakopbouw naar de binnenruimte.
Die omwisseling van dampremmend naar dampopen gebeurt onder invloed van de opwarming van de dakopbouw in de zomer wanneer de zon het dakvlak opwarmt.
Daarom is het van belang dat de dakopbouw in de zomer kan opwarmen en moet onder andere vermeden worden dat het dak te veel beschaduwd wordt of dat op één of andere manier de zonnewarmte wordt tegengehouden.
Bij isolatie aan de buitenkant van de dakopbouw is dat het geval en kan de dakopbouw met de toegevoegde isolatie niet voldoende opwarmen opdat de klimaatfolie zijn werk zou kunnen doen op de manier waarvoor hij bedoeld is.
In uw geval kan je dus beter opteren voor een dampscherm om zo veel mogelijk te beletten dat er waterdamp kan doordringen tot in de dakopbouw.
Een goede ventilatie kan dat mede verhinderen en als je dan de fabrikant moogt geloven zijn die platen toch iets of wat dampopen, waardoor het weinige dat er accidenteel nog zou kunnen binnendringen langs daar nog kan uitdampen.
Kort gezegd: Geen klimaatfolie maar een dampscherm.
 
Uitgaande van die 30.
Een van de bekende demp remmende folies zit op 90. dat is al voldoende.
Maar er is ook dampdichte folie dat op >1500 zit te krijgen.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Rola
Reacties
4
Weergaven
68
Dak en schoorsteen
Charel
Reacties
2
Weergaven
164
Dak en schoorsteen
IJkenhout
Reacties
27
Weergaven
488
Dak en schoorsteen
GlamourSterBert
Reacties
2
Weergaven
152
Dak en schoorsteen
wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu