Muurisolatie folie aan de verkeerde kant

Mahonie

  • #1
Hallo,
wij hebben ontdekt dat we de folie op de verkeerde plek, nl. tegen de buitenmuur hebben gedaan in de keuken, daarna glaswol en gips. Dat was van de zomer, niks gemerkt. nu de kamer bezig, voelt het glaswol heel nat dus duidelijk dat de folie verkeerd om zat. in de kamer kan het nog hersteld, keuken is al af. Dom natuurlijk maar wat kunnen we het beste doen, laten zitten kijken wat er gebeurt of weer slopen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is heel erg vervelend voor jullie.
Maar ter informatie en ter lering. :oops:
Wat is het voor een buitenmuur. Hoe dik is het isolatie materiaal.
Het is behoorlijk fris geweest zodra de temperatuur buiten iets omhoog gaat en de constructie zou weer gaan drogen zou het mee kunnen vallen.
Aan de buitenkant van die muur kan je daar iets doen.
*wgb*
 

Mahonie

  • #3
Het is een gemetselde buitenmuur van een steen dik. het isolatiemateriaal is glaswol van 8 cm dik. dank voor je snelle reactie trouwens
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is de ruimte waar het glaswol nat is verwarmd ?
Is er pas gestuct of zijn er andere "vochtige" werkzaamheden uitgevoerd ?

Folie aan de kant van de buitenmuur is goed, als het tenminste dampremmende folie is.
Er moet ook tussen de glaswol en de gipsplaten een dampdichte folie aangebracht worden.
 

Mahonie

  • #5
De ruimte is verwarmd middels houtkachel en helaas was het geen dampremmende folie, maar gewoon plastic :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Is de ruimte pas gestuct ?
 

Mahonie

  • #7
Nee, er is niet gestuct
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Waar u nog bij kunt zou ik het slopen en dampremmende folie aanbrengen op 2 a 3 cm afstand van de muur op hardhouten latten.

Bij de keuken een impregneermiddel toepassen op de buitenmuur om intrekken van vocht in de stenen en voegen tegen te gaan.
 

Mahonie

  • #9
Bedankt, maar in de bouwmarkt zeiden ze dat over de glaswol ook dampremmend folie moet dus niet dichte folie.
onze angst voor de keuken was in eerste instantie meer dat het glaswol erg nat wordt en er dus vocht in de vloer gaat lopen en misschien zelfs vocht in de electrische leidingen doordringt, maar misschien valt dat mee? we kunnen er ook niet even achter kijken. Maar om nou te wachten tot de schimmel op het behang komt en de vloer begint door te buigen....In de kamer was het misschien extra vochtig omdat er nog geen gips voor zat.....
 

Paulusje74

  • #10
Een dampremmende folie tegen buitenkant van de steensmuur is absoluut niet goed. Dit is dus de oorzaak van het vochtprobleem.

Goede opbouw Steensmuur, regelwerk VRIJ van muur, isolatie, dampremmende laag, afwerking. De dampremmende laag dus altijd aan de warme zijde aanbrengen en nooit aan de koude zijde.

In jouw situatie kan het vocht door de dampdichte laag bij de steensmuur niet meer weg en gaat dus condenseren tussen het isolatie en de steensmuur en kan op geen enkele manier meer weg. En neem van mij aan, wanneer geen dampremmende laag is aangebracht aan de warmekant, dat dit om heel wat liters water kan gaan bij deze temperaturen.
 

Paulusje74

  • #11
Overigens, als glaswol echt nat is, kun je alleen nog maar slopen. Isolatie mag nooit vochtig worden, laat staan nat. Vochtige isolatie vermindert de isolatiewaarde met tot 80%. Natte isolatie (in geval van glaswol) heeft geen isolatie meer.
 

Paulusje74

  • #12
En die dampremmende laag dat is overigens vaak ook gewone plastic folie (pe folie). Functie van die laag is dat deze folie geen vocht doorlaat.

Aan de koude zijde breng je een waterkerende folie aan. Dat is wel speciale folie waar hele kleine gaatjes inzitten zodat het damp aan de binnenkant niet ophoopt maar door deze waterkerende laag kan. Die waterkerende laag is bedoeld om vochtdoorslag vanuit de buitenmuur tegen te houden.
Het is dus echt super belangrijk dat deze laag damopen is, niet niet dampdicht!!!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu