Hoeveel temperatuurverschil met plaatsen HR++ glas en muurisolatie?

Over een paar maanden gaat de woningstichting de flat renoveren. De muren worden geïsoleerd en ook wordt er HR++ glas geplaatst.
Mijn vraag gaat over de keuken. Dit ivm dat er ook een rolstoelkeuken geplaatst gaat worden en het voor mij fysiek beter is wanneer de wand tussen de keuken en de woonkamer verwijdert wordt. Over een paar weken moet ik een besluit nemen over de layout van de keuken en dus of de wand er uit gaat of er in blijft. Maar de keuken is nu nog koud. Er is nu nog een open doorgang tussen de keuken en de hal (die gaat dicht als de keuken bij de woonkamer wordt getrokken) en in de hal is er nu nog enkel glas. De muur in de keuken is een enkelsteensmuur die nu nog niet geïsoleerd is, maar later dit jaar wel geïsoleerd gaat worden en er zit nu nog gewoon dubbelglas in. De keuken is aan de noordkant. Wanneer het buiten rond de 0 graden is het in de keuken 12 graden. Bij 10 graden buiten is het in de keuken 15 graden. Hoeveel graden zou het in de keuken omhoog gaan wanneer de muur is geïsoleerd en er HR++ glas is geplaatst?
In de woonkamer, op het zuiden, wordt het nu bij koud weer zonder verwarming niet kouder dan 17/18 graden. Alles is dubbelglas behalve 1 klein raam dat enkelglas is.
Ik weet dat ik in de toekomst geen verwarming meer aan hoef te doen wanneer de wand tussen de woonkamer en de keuken er in blijft. En dit wil ik graag zo houden ivm de kosten van de energie. Maar het is voor mij fysiek wel noodzakelijk dat de temperatuur in de woonkamer op 20 graden blijft, liefst zonder de verwarming aan te zetten. Is dat mogelijk wanneer de wand tussen woonkamer en keuken er uit gaat?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Voor een goed advies is nodig:
- afmetingen van de kamer, keuken en gang
- breedte en hoogte buitenmuur, idem van de ramen
- afmetingen van de radiatoren, lengte-hoogte en type bv 1500-600-22.
Als de buitenmuren worden geïsoleerd en de ramen worden voorzien van HR++glas dan zal de temperatuur aan de binnenkant van de muur en de ramen hoger worden.
Die hogere oppervlakte temperatuur zorgt dan voor een verhoging van de stralingswarmte.
Met de verhoging van de stralingswarmte kan de ruimtetemperatuur lager worden ingesteld en blijft het warmtegevoel gelijk.
 
Ik heb wat metingen gedaan. Het is voor mij fysiek niet mogelijk om de kleine (kiep) ramen aan de bovenkant te meten. Dus hiervan heb ik een schatting gemaakt. Deze ramen worden straks vervangen voor vaste ramen icm een ventilatierooster.
Ik hoop dat met deze afmetingen wat meer duidelijkheid gegeven kan worden. Het is lastig dat er gekozen moet worden voordat ik uit ervaring weet wat de temperatuur gaat doen. Het liefst ga ik straks de verwarming niet meer aan hoeven doen. Maar kan de temperatuur dan ook 's winters de 20 graden halen als ik de keuken bij de woonkamer ga betrekken? De woonkamer is nu 's winters zonder verwarming 17-19 graden bij bewolkt weer en wanneer de zon schijnt 21-23 graden en de keuken 12-15 graden.
De wand tussen de woonkamer die er evt tussen uit gaat is 228 cm breed.
Mijn appartement grenst aan de trappenhal. En ook de lange muren van de woonkamer en de hal gaan geïsoleerd worden. We hebben hier blokverwarming (ik kan wel zelf de temperatuur regelen) Ik heb geen idee wat voor type radiatoren we hier hebben.

Het plafond is in het hele appartement 2,70 meter
De woonkamer:
Breedte 358 cm Lengte 745 cm
Raam 1: Breedte 245 cm Hoogte 148 cm
Raam 2: Breedte 245 Hoogte ca. 25 cm
Raam 3: Breedte 53 cm Hoogte 136 cm
Raam 4: Breedte ca. 60 cm Hoogte ca. 25 cm
Balkondeur: 80x200 cm

Keuken:
Breedte: 228 cm Lengte 255 cm en Breedte 197 cm Lengte 95 cm. Totale Lengte is 360 cm
(Aan de raamkant is de keuken over een lengte van 95 cm smaller)
Raam 1: Breedte 105 cm Hoogte 116 cm
Raam 2: Breedte 63 cm Hoogte 116 cm
Ramen 3 en 4: Breedte ca. 60 cm Hoogte ca. 25 cm
Radiator: 111 cm x 60 cm

De Hal:
Breedte 121 cm Lengte 360 cm
Raam in hal: Breedte 30 cm Lengte ca. 200 cm
 
Laatst bewerkt:
Zeer waarschijnlijk is de temperatuur in je woning ook afhankelijk van het stookgedrag in de woningen om je heen. De woning warmt dus op door de warmte die van de buren afkomt.

Het kan best zo zijn dat de buren minder gaan stoken als de woningen geïsoleerd zijn. Immers, de koude straling neemt daardoor af, waardoor het sneller behaaglijk zal aanvoelen. Daardoor wordt jouw woning weer kouder....

Dit soort effecten kun je niet inschatten. dat je na isolatie niet meer hoeft te stoken, is wel heel optimistisch. Wel zal de woning door de isolatie veel minder afkoelen, dus je zult per saldo minder hoeven te stoken om de woning op temperatuur te houden.

Kortom, als het praktisch is de wand er gewoon uithalen. Invloed op de verwarming moet je dan verder gewoon avonturen.
 
Volgens mij valt dat hier wel mee. Het appartement onder mij heeft laatst een aantal weken leeg gestaan, maar merkte geen verschil in minimumtemperatuur. En de blokverwarming buizen naar de appartementen op de hogere verdiepingen is meestal koud. Dus de bovenburen zijn al aan het bezuinigen. Ik heb aan de kant van de slaapkamers wel buren, maar aan de kant van de woonkamer/hal heb ik geen buren. En toch is de minimumtemperatuur hier in de woonkamer niet lager dan voorgaande jaren. Ik moet met de keuze die ik maak wel rekening houden met de kosten van de energie. Want het moet wel betaalbaar blijven. Nu komt er veel kou en tocht uit de keuken en ik hoop dat het na de isolatie warm genoeg is.
 
Even de dubbelpost verwijderd, dat voegt niets toe.

Volgens mij kun je beter voorsorteren op het rolstoelgebruik, de tussenwand verwijderen en wachten tot de buitengevel rondom is geïsoleerd.

Inpandig een thermische scheiding aanbrengen heeft weinig tot geen nut voor het energieverbruik. Het totale verliesoppervlak zal niet heel veel kleiner worden. Daarbij: Je gezondheid is ook gebaat bij een gezond binnenklimaat in je hele woning.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu