Radicalere muurisolatie?: Buitengevel weghalen en dan isolatieplaten+steenstrips

RobdR

 • #1
Goedendag allen,

Ook wij zijn bezig met onze woning isoleren.

Even wat extra info:
Deze huizen zijn van 1969
Gezamenlijke dikte van de buiten- en binnenmuur is circa 28 cm.

Normale wijze wordt de spouw vol gezet met isolatie, nu is deze spouw maar 6 cm en vind ik het toch vervelend idee dat deze spouw vol gezet wordt. (vocht etc). Ik twijfel ook omdat er al op sommige plekken een soort wit vrij broos schuim in de spouw aanwezig is waarvan ik echt niet weet wat voor spul het is. Dat ben ik tegen gekomen bij de verbouwingen. Dus de vraag die ik heb is of parels etc zich wel overal even goed verspreiden. Daarnaast is er destijds niet erg netjes gewerkt en kan het goed zijn dat er nog wat in de spouw ligt.

Mijn idee zou zijn om de buitenmuur ter hoogte van de woningscheiding door te zagen en helemaal eraf te halen.

Om dan op de kale binnenwand een isolatiesysteem te zetten zoals geleverd wordt door div firma's. Dit zijn isolatieplaten waarop dan steenstrips worden verlijmd. Uiterlijk blijft dan metselwerk maar het totale isolatiepakket kan dan aanzienlijk dikker worden. Bij gelijkblijvende totaal dikte van de muur zou er ca 17 cm overblijven voor de isolatie en de steen strips (van ca 2 cm) dus ca 15 cm isolatie. Dat is wel even een ander verhaal dan de 6 cm.

Hieronder een impressie van een leverancier:

1658408763191.pngIk heb de oppervlaktes van de muren die geïsoleerd moeten worden even uit de 3D tekening gehaald die ik van ons huis gemaakt heb (blauw is de gemeten oppervlakte).
In totaal circa 29 m² metselwerk. Boven de kozijnen op de eerste etage ligt een houten balk en er is geen metselwerk boven de kozijnen daar aanwezig. In totaal gaat het hier om ca 29M2 gevelwerk.

GeplakteAfbeelding-1.pngGeplakteAfbeelding-2.png


Het is een jaren 70 woning, op de foto zie je dat het voegwerk niet in al te beste staat is zoals je wel vaker ziet bij dit soort woningen.
IMG_2720.jpeg


Nu heb ik een aantal vragen:
1. Ik zie in de informatie dat de isolatieplaten dan rechtstreeks op de binnenmuur zouden worden aangebracht. Dan is er geen spouw meer. Nu is de dikte van de isolatie zo groot tot een echte koudebrug wellicht niet van toepassing is. maar hoe kijken jullie hier tegenaan?
2. Heeft iemand ervaring met dit soort systemen? Het is voor mij aantrekkelijk omdat hiermee en de isolatiewaarde van de muur aanzienlijk hoger komt te liggen en omdat mijn gevel en voegwerk vanuit de jaren 70 niet van de beste kwaliteit is en daardoor gelijk opgeknapt wordt.

Ik hoor graag jullie visie hierover

Hartelijke groet,

Rob

1658407011752.png 1658408617157.png
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bramb

  • #2
  eps platen tegen gevels kom je veel tegen in het buitenland. Alleen plakken ze er daar geen steenstrips tegen maar stucken / smeren ze het af. Is denk ik ook goedkoper.

  Persoonlijk zou ik geen steenstrips willen, mocht er ergens eentje slecht zitten dan komt er vocht achter en in de winter vallen ze er vanaf.
  Door isolatie tegen de binnengevel te plakken heb je inderdaad geen koudebrug meer. Je moet wel even de details uitwerken rondom de kozijnen en bestaande buitenmuur bij de buren.

  Let wel, een betonnen neuslatei boven het kozijn is dan nog steeds een koudebrug.
   
  • Like
  Waarderingen: stylish

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Bramb schreef:
  Persoonlijk zou ik geen steenstrips willen, mocht er ergens eentje slecht zitten dan komt er vocht achter en in de winter vallen ze er vanaf.
  Waar baseer je dat op?
  En is het dan niet mogelijk die strip terug te zetten.
  Bij alle systemen zal je compromissen moeten sluiten.
  Bramb schreef:
  Is denk ik ook goedkoper.
  Ik denk dat gevels met steenstrips om te zien langer mooi blijft dan isolatie met een laag stuck.
   

  BertPleizier

  • #4
  Dat broze schuin is oude PUR isolatie. Had ik ook in mijn huis waar ik geen weet van had. Kijk maar eens goed naar je voegen, daar zie je allemaal oude (en weer dichtgestopte) boorgaten (andere kleur) in van een eerdere isolatie-actie.

  De spouw kun je gewoon na-isoleren. Hiervoor wordt eerst de oude isolatie (PUR is alleen nog maar poeder) weggezogen. Daarna kan de spouw gewoon gevuld worden. Ik had 6 cm spouw om te isoleren.

  Zorg wel dat je voegwerk in orde is van de gevel, anders heb je vochtproblemen. Dat komt straks niet door de isolatie die je wilt, maar door lekke voegen en die heb je nu al zoals je aangeeft.

  Tevens even opletten hoe de kruipruimte geventileerd wordt. Als dat nu via de spouw is, moet je na spouwmuurisolatie ventilatiepijpjes boren van de buitenmuur naar je kruipruimte voor natuurlijke ventilatie.
   
  • Like
  Waarderingen: stylish

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  Toverwoord bij buitengevelisolatie: Systeemgarantie.

  Oftewel: De leverancier van het complete systeem garandeert de samenhang van alle materialen voor een x-aantal jaren. Daar hoort ook bij dat eea door een erkende applicateur is aangebracht.
   

  RobdR

  • #6
  Dank voor jullie reacties. Het wordt geleverd en aangebracht. Ik zat met name met de koudebrug, maar als die er niet meer is kan het geen kwaad dat er geen luchtspouw meer is.

  Het uiterlijk van het huis wil ik niet veranderen, ik zit in een wijk met gelijksoortige woning, dus stucen zoals je in Duitsland veel ziet is geen optie.

  Ik ben heel benieuwd naar de offerte.

  Dit is het schuim wat ik hier en daar vond in mijn spouw, erg brokkelig, je verkruimelt het als je aanraakt en is super licht. Is dat inderdaad een oudere soort PURr?
  IMG_3961.jpeg


  Verder moet ik kruipruimte nog aanpakken, wij hebben maar een kruipruimte van 40 cm en een Nehobo vloer. De kruipruimte is niet geventileerd. De vloer wil ik nog isoleren maar er is veel vocht in dit gebied.
   

  BertPleizier

  • #7
  Ja dat is het 100%. 2 Jaar terug hetzelfde gezien in mijn spouw met het vervangen van kozijnen. 1 x blazen en het is weg.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Hetzelfde is volgens mij geen PUR. Is dit niet een van de eerste inblaas schuimen, een die met water reageerde?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Geen pur in elk geval.
  Met droogijs krijg je dit prima uit de spouw.
   

  Lange Herman

  • #10
  Wij hebben de halfsteensmuur van de garage, nu uitbouw, geïsoleerd met isolatie aan de buitenkant en daar weer steenstrips op. Aan de buitenkant van de isolatie zitten richels waar je de strips op zet. Het is is dus zaak om de isolatie waterpas en nauwkeurig aan te brengen. Na het lijmen vd strips moet je ze voegen. Er bestaan ook "hoekstrips".
  Ik ben van mening dat het een geweldig systeem is. In ons geval geen gedoe met dauwpunten en koudebruggen.
  Denk inderdaad wel aan de ventilatie vd kruipruimte, plaats renovatiekokers oid. Zoek uit hoe je een eventuele koudebrug bij de lateien moet oplossen.
  20210204_164852.jpg
   

  BertPleizier

  • #11
  Mag je zomaar het aanzicht (de gevel) van je woning aanpassen met isolatie en stucen / steenstrips?
   

  Edwinnn

  • #12
  Er zijn 2 redenen waarom het vergunningsplichtig zou kunnen zijn, het valt niet onder normaal onderhoud aan de voorgevel en het is een constructieve ingreep. Daarnaast kan de gemeente nog eisen stellen aan het uiterlijk van de nieuwe gevel. Zeker even navragen dus.
   

  RobdR

  • #13
  Ik zal bij de gemeente gaan informeren. Op zich verandert het uiterlijk van de woning niet.

  Ik heb de eerste offerte binnen en die is voor materialen € 7418,-. Afbreken buitenmuur en plaatsen kan ik zelf. Kosten voor voegen (27 m2) komt en nog bij. Steiger hebben we zelf in de familie. Optioneel is om het uit te laten voeren.

  Nu is het kijken en berekenen wat het verschil in besparing is t.o.v. de investering en dus de terugverdientijd. Het gaat dan 17 cm steenwol isolatie t.o.v. 6 cm spouwisolatie met EPS parels. Ik mag aannemen dat dit een stuk beter isoleert!

  Ik heb deze in formatie nog niet en zal deze plaatsen als ik deze beschikbaar heb.

  ik wil hierin meenemen de overweging dat als ik dit niet doe de gevels wel een keer uitgebikt en opnieuw gevoegd moeten worden. Dat zijn kosten die ik nu zou besparen met dit systeem, ik lees dat dat ca.€ 50,- per m2 is. Daar zit het voegen in wat zou neerkomen op ca € 40,- per m2 voor uitbikken en schoonmaken. Dat is ca 1100,-.

  Mocht iemand isolatiewaarden en vergelijkingen weten dan hou ik me aanbevolen.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: knoxville

  RobdR

  • #14
  @Lange Herman, welk systeem hebben jullie gebruikt en heb je daar meer info over? (Kosten en isolatie waarden). Hebben jullie het ook zelf gedaan?
   

  BertPleizier

  • #15
  Dikte van isolatie zegt niks. Het gaat om de uiteindelijke isolatiewaarde.

  Hoeveel is deze in de spouw met EPS parels, met wol en met schuim en wat wordt deze met de glaswol?

  Op zich is steenwol niet echt meer een super isolatiemateriaal. Het was vroeger prima, maar vandaag de dag zijn er betere materialen.
   
  • Like
  Waarderingen: stylish

  Lange Herman

  • #16
  @RobdR, wij hebben het laten doen.
  Productnaam is Merk verwijderd - mod, maar ik vermoed dat er meerdere fabrikanten zijn.
  Kosten waren iets van €5000,- voor een kleine 20 m2. Dat is dus inclusief voegen, dorpels, etcetera, etcetera.
  16586680041385882209820607608921.jpg
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Lange Herman

  • #17
  Ja, ik weet het. De tuin moet nog.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  En je weet het he, bovenkant straatwerk hoger dan de onderzijde van de dorpel.
  Dat staat zo netjes. (lol)

  Een voordeel van dit systeem, vind ik, dat er mechanisch wordt bevestigd en de lokaties waar ze moeten komen op de platen zijn aangegeven. Moet haast uit Duitsland komen.
   
  • Like
  Waarderingen: Lange Herman

  BertPleizier

  • #19
  Wat een geld. Daar heb ik 120 m2 gevel van laten isoleren. IsoWool in de 6 cm spouw.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #20
  Met dat systeem kan je van 40 tot 200 mm. Een spouw is een spouw en wat wordt de R van wol in een spouw van 60 mm.
  RobdR schreef:
  Nu is het kijken en berekenen wat het verschil in besparing is t.o.v. de investering en dus de terugverdientijd. Het gaat dan 17 cm steenwol isolatie t.o.v. 6 cm spouwisolatie met EPS parels. Ik mag aannemen dat dit een stuk beter isoleert!
  Dat klopt in ieder geval.
  Gesimuleerd 100 mm steen, een spouw van 60 mm en een steen van 100 mm R : 0,3705 m²K/W
  De R met 6cm EPS korrels in die spouw is : 3,048 m²K/W
  100 mm steen, een spouw van 60 mm en een steen van 100 m en op de steen 17 cm steenwol R : 5,048 m²K/W.
  Met 17cm PUR wordt de R : 6,442 m²K/W
  Dit is grofweg hoor. Geen stuck of strips. Ook met de soort stenen in het binnenblad en buitenblad kan je verschil krijgen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu