Buitenmuur stucadoren met spouwmuurisolatie

Swen72

  • #1
Hallo graag jullie hulp.
Ik heb een huis uit 1932 waar een gestucte laag overheen zit. deze laag is niet meer mooi en heeft diverse scheuren.
De binnenzijde alles nieuw , ook nieuwe alu kozijnen en nieuwe alu waterslagen 35mm uitstekend.
We hebben gekozen om de spouwmuur te isoleren met PUR. circa 7cm. Buiten en binnenmuur van steen. Er is een nieuw ventilatiesysteem aangelegd , en alle ramen hebben dauerlufters
Nu een stucadoor erbij gehaald om alles aan de buitenzijde mooi af te stucen (eerst alles inbedden met glasvlies)
Ik dien om vochtproblemen te voorkomen echter de buitenkant te isoleren met Stricotherm (EPS) van 100mm om het douwpunt naar buiten te halen om in de toekomst geen vochtproblemen te krijgen. Dit is geen optie omdat oa de waterslagen te kort zijn, en de kopse kanten gaat al helemaal niet lukken (kantalaaf) omdat de alu kozijn 80mm breed is.
Mijn vraag: wel/of toch niet isoleren?
Als alternatief zou ik Bluedec CHGV van 10mm kunnen inzetten. Incl. verlijming en afwerklaag zou dit op circa 2,5cm komen en ideaal zijn (wel een duur goedje). Deze 10mm Bluedec komt overeen met circa 50mm EPS. Zou deze oplossing voldoende zijn?
Bluedec Labda waarde 0,017 W/mK
EPS Labda waarde 0,031 W/mK
PUR Labda waarde 0,022-0,028 W/mK

Hartelijk dank alvast ,
 

Doehetzelfalshetkan

  • #2
Wilt u een schets maken, hopelijk verduidelijkt dat e.e.a.
Waarom is er binnen geen dampdichte folie op de muur aangebracht, gebruikelijk zou dan dit met een gipsplaat afgewerkt worden en daarop kan nog een esthetische afwerklaag komen. Dat kan nu vast niet meer.

Om vocht van buiten nu achteraf te weren? Lastig verhaal.
Een mogelijk alternatief: Is de buitenmuur geschikt om met een hydrofoberingsmiddel te behandelen?
Dat kan vooral aan de slagregen zijde effectief zijn. Op afstand is dit eigenlijk niet te beoordelen hoe effectief het bij u zal zijn. U geeft al aan dat er mogelijk problemen zijn voor het gebruik van Stricotherm, kent u het handboek, mss wordt u nog wat meer wijzer?

De spouw is van PUR-schuim? Als dat op zich goed aangelegd is, zie je daar zelden vochtdoorslag. Maar er kan wel (veel?) vochtdoorslag komen als de spouw niet of niet goed op cementbaarden beoordeeld is.
Veel bedrijven kijken even snel met een paar gaatjes, wat vaak volstrekt onvoldoende om een correcte weergave te zijn van de werkelijke situatie. Met goede infrarood camera opnames zou er wellicht een idee gekregen worden hoe homogeen de PR-schuim laag nu werkelijk is. Helaas is het langzamerhand al te warm om die foto's goed te maken.

Ik zou hier echt een lokaal bekend en door anderen erkend zijnde gevelexpert bij halen om de juiste conclusies te trekken. Die zouden ook over de kwaliteit v/d PUR-laag meer kunnen vertellen, de kans is dat ze de beste foto's dan pas de komende winter kunnen maken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Wat heeft een dampdichte folie te maken met het na-isoleren van een spouw? Dat zijn toch 2 totaal verschillende zaken? Een dampdichte folie pas je toe bij voorzetwanden.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Doehetzelfalshetkan

  • #4
Om dat duidelijk te krijgen heb ik om een schets gevraagd. En als zo een opbouw van binnenuit niet meer kan is dat ook meteen duidelijk. Mss had ik het alleen bij de 1e zin moeten laten, die andere vraag had ook later nog gekund.
 

Charel

  • #5
Uit welk materiaal bestaat die oude gestuckte laag ?
Indien dat een dampdichte cementpleister is dan zou ik die afkappen om daarna een dampopen crépi te laten pleisteren op de blote bakstenen.
Op die manier is de muur dan dampopen om het vocht van binnen te laten uitdampen naar buiten en waterwerend om te beletten dat regenwater door de muur zou dringen.
Qua isolatiewaarde zit je met die 7 cm pur ook al vrij goed. Extra buitenisolatie is dan ook niet nodig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6

Charel

  • #7
Ja, een pleister op basis van cement en zand bijvoorbeeld is veel te dampdicht waardoor de muur minder of niet geschikt is om spouwisolatie toe te passen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nee, een pleister op basis van cement enz. enz. niet geschikt is.
 

Charel

  • #9
Het spijt me Wgb, maar ik begrijp niet wat je bedoelt met uw laatste reactie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Swen72 schreef:
Zou deze oplossing voldoende zijn?
Bluedec Labda waarde 0,017 W/mK
Wat is de Mu waarde van dit spul. Ik neem aan dat je het op het buitenblad van de gevel wil aanbrengen en vervolgens wil afwerken met iets wat smeerbaar is.
 
Laatst bewerkt:

Doehetzelfalshetkan

  • #11
De meeste types van dat materiaal (op oa. het vacuum type uiteraard na) zijn dampopen.
Er worden af en toe μ waarden van 5-7 genoemd, wat erg laag is, al zeker als het om cm's dikte gaat... want de sd=μ*d wordt in meters opgegeven, dus die cm's moeten nog door 100 gedeeld worden.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #12
Met Ubakus.de kun je de invloed van een dampwerende folie simuleren.

Geen folie.jpg Folie.jpg
 

Swen72

  • #13
Hartelijk dank voor uw reactie. We gaan de oude stuclaag verwijderen en idd met een dampopen stucafwerklaag werken, daarna met een silicaat buitengevelverf afwerken. Hierdoor kan evt vocht naar buiten.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu