Muur van gasbeton en gasblokken

Turesnuur

 • #1
In het huis dat wij gekocht hebben zit een uitdaging in de badkamer. Deze is namelijk klein (210*135) en op dit moment voorzien van wastafel, toilet & hoekbad. Om ruimte te winnen gaat het hoekbad eruit en wil ik een inloopdouche maken.

Hiervoor wil ik een wandje dwars op de grootste lengte plaatsen. De wand wordt 90 diep (zo blijft er 45 cm over om omheen te lopen) en voor de stevigheid wil ik deze van vloer tot plafond (235) plaatsen. De wand komt 70 cm uit de hoek te staan zodat voor het douchen theoretisch een ruimte van 135 * 70 ontstaat. Douche op de dwarse kant.

Aan de andere kant van het wandje komt een smal teak badmeubel (48*80) met wasbak. (Er is in de badkamer vanwege de toegangsdeur eigenlijk verder geen ruimte.)

Om aan en afvoerleidingen netjes te kunnen wegwerken wil ik de onderste 90 cm van het muurtje 'dicht' maken en het bovenste stuk lich topen met glasblokken.

Een paar vragen:

1) De vloer is betegeld. Kan ik hier rechtstreeks het muurtje op bouwen door het vastschroeven van een profiel, of moeten de tegels ter plekke weg?

2)Kan ik de onderkant van het muurtje in gasbeton maken (betegeld) tot ca 1 meter hoogte en de bovenkant van glasblokken? Welkte dikte gasbeton moet ik minimaal gebruiken - de glasblokken zijn 8 cm.

3) Hoe zouden jullie in dit geheel een spiegel integreren?

4) Kan ik aan een afvoerleidingen voor de wasbak in de muur integreren? of wordt het daar te zwak door?

5) Ik wil een teak badmeubel tegen de wand bevestigen. De achterkant gaat vast, aan de voorkant voorzie ik pootjes. Zweven lijkt me de constructie te veel te belasten.

Alvast bedankt voor het meedenken!
Arthur
 

Fiesiekus

 • #2
Je ideeën kloppen allemaal wel. Het gasbetonblok in een profiel; kan op de tegels geschroefd worden, dus wel door de tegels boren.

De afvoer wastafel wil je in de muur wegwerken? Zal dan minstens 40 mm diep uitgezaagd moeten worden, is nogal wat. H2O leidingen in de muur is geen probleem.

De glabo's verankeren aan de zijmuur.

Waar wil je de spiegel hangen?
 

Turesnuur

 • #3
Ik heb vanmiddag e.e.a. in Google sketchup uitgetekend; dat maakt de boel misschien het duidelijkst.Het toilet en de verwarming zijn bestaand en wil ik bij voorkeur niet verplaatsen. In de nis naast het toilet wil ik een smalle kast bouwen (20cm diep, zal 10cm naast de deur uitsteken)

Dan kom je er inderdaad achter dat je zaken als de spiegel vergeten bent... :oops: Het stukje voor de lichtinval komt dus boven de spiegel. Ik zie glasblokken in 80 en 100 mm breedte, zou dan voor 7 cm cellenbeton + tegels gaan. Of is het misschien toch beter om in het bovenste stuk 2 ruiten te plaatsen? Doorkijk is er op die hoogte toch niet meer. En dan zou ik naar 10cm cellenbeton kunnen gaan? Of is dit niet nodig?

Afvoer hoeft eigenlijk niet perse in de muur, er komt immers een kast te staan. Kranen wil ik wel in de muur, ook omdat ik vanwege de beperkte ruimte zal moeten schipperen met hoever e.e.a. naar voren komt.

Er staat nu een hoekbad, we wonen er nog niet dus ik kan niet zeggen of er onder het bad is doorgetegeld (vloer en muur). Maar sowieso moet ik voor de inloopdouche tegels met afschot gaan leggen, om dit topic niet te vervuilen zal ik dit in een nieuwe topic doen.

Vraagje nog wel: als ik toch nieuwe tegels moet leggen, is het dan het beste om eerst de scheidingsmuur te plaatsen en daarom geen te tegelen? Ook ivm het afshot aan een kant van de muur?

bvd, Arthur
 

S4nd3r

 • #4
- Bij 10cm gasblokken kun je naar mijn ervaring wel 40mm afvoer maken. Aangezien je het badmeubel van pootjes wil voorzien.

- Waarom de douche muur van vloer tot plafond? Stevigheid heb je ook wel als je hem lager maakt.
Ik zou een douchemuur van ongeveer 190cm hoog adviseren (ligt ook een beetje aan je tegel maat ) waardoor je badkamer groter lijkt.

Tevens heb je dan een betere ventilatie omdat je dan een open geheel hebt.


Zoals ik het zou doen:
- Egalisatievloer uitgieten behalve in de douche waardoor je later met tegelen daar je afschot kan creëren.
- Douche muur plaatsen en alle hoeken met pasta behandelen om zo lekkages te voorkomen.
- Tegelen, en afschot creëren met tegellijm in de douche.

Tip: Misschien handig om de douche op tegelmaat te maken waardoor je geen / minder snijstukken in de douche krijgt? (drain is te bestellen op meerdere afmetingen.)
 

Fiesiekus

 • #5
Voor het visuele effect zou je de glasblokken al ter hoogte van de wastafel kunnen laten beginnen.
 

Turesnuur

 • #6
Fysiekus & Sander, beide bedankt voor jullie feedback!

Oorspronkelijk wilde ik de glasblokken ter hoogte van de bovenkant wastafel laten beginnen - maar dan zat ik met de spiegel:Als het niet nodig is voor de stevigheid dan laat ik inderdaad het liefst de bovenkant open. Is ook makkelijker met de aansluiting aangezien de glasblokken smaller zijn dan de muur * of 10 cm).

De tip voor de tegels is een goede. Worden dan waarschijnlijk tegels van 40*40, zodat de douche 80 breed wordt.

Klinkt het volgende plan van aanpak enigszins logisch? (We hebben overigens nog geen toegang tot het huis, de oude bewoners wonen er nog)

 • 1. Verwijderen van het bestaande bad en de wastafel.
  2. Bestaande wandtegels verwijderen (want op de oude tegels tegelen = nog kleinere badkamer, bovendien zal het gedeelte achter het bad niet getegeld zijn en komt er een extra muur)
  3. Bestaande vloertegels verwijderen
  4. Ruimte voor drain (tegen de muur of aan het eind van het scheidingsmuurtje) maken
  5. Sleuven maken en leidingen plaatsen voor toe en afvoerleidingen douche & wasbak, rekening houdend met voldoende afschot
  6. Egaliseren
  7. Muurtje plaatsen
  8. Vloer, muurtje en wanden tegelen
  9. Kranen etc. aansluiten

Eventueel zouden de tegels van de linker wand en raamwand kunnen blijven, maar de vraag is of dat mooi staat.

Is het ook technisch gezien aan te bevelen om de tegels volledig te verwijderen?

Arthur
 

S4nd3r

 • #7
Is het ook technisch gezien aan te bevelen om de tegels volledig te verwijderen?
Wanneer de bestaande tegels goed vastzitten kun je eroverheen kunnen tegelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu