Multi-fit leiding groot genoeg?

Koral

  • #1
In april wil ik met de badkamer beginnen en af en toe doe ik alvast wat voorbereidend werk.
Ik heb multi-fit buis gekocht van 16mm. dat ik aan ga sluiten op het koper van 15mm. Het speciaal benodigde gereedschap heb ik al en ook een aantal multi-fit koppelingen.
In de nieuwe badkamer komt o.a. een regendouche en daarvoor heb je natuurlijk een grote hoeveelheid warm water nodig. In de oude situatie heb ik de douche op 12mm. koper aangesloten, maar daar wil ik straks 15mm. voor gebruiken. Dit komt al vanaf de cv, maar is ergens in een koker verlopen naar 12mm.
Nu zag ik dat bij de multi-fit koppeling het 'doorvoer' gat wel erg klein is dankzij die koppeling. Het lijkt wel een 10mm. pijpje te zijn. Heeft iemand ervaring met de doorstroming van multi-fit? Ik ben namelijk bang dat of de doorstroming te klein is, of dat er misschien geluid uit de leidingen zal komen bij hoge/veel druk gebruik.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De doorstroming zal voldoende zijn.
Tegenwoordig wordt bijna alleen nog met kunststof leiding gewerkt.
En een normale regendouche met bv een doorsnede van 20 cm, heeft niet zo veel water nodig.
De naam geeft het al aan "regendouche" of het moet zijn dat het een regendouche paneel is, van 80x80 cm, dan heb je wel wat meer water capaciteit nodig, maar ook vaak een grotere warm water voorziening.
 

Koral

  • #3
Bedankt voor je reactie Peter.

Als jij zegt dat de doorstroming voldoende zal zijn, vertrouw ik daar op. Het gaat om een 18cm. regendouche van Grohe, dus geen groot paneel.
Ik was met name bang omdat de koppeling de doorstroming zo krap maakt dat alleen het gaatje voor de inbussleutel open blijft. Als ik dat vergelijk met een pijpje van slechts 10mm. lijkt het eerder kleiner dan gelijk te zijn.
Mijn ketel is cw6, dus de capaciteit zou geen probleem moeten zijn.
 

TMi

  • #4
Hoi Koral,

Hoe is het afgelopen met de krappe opening in de koppeling?
Toch geen probleem of heb je het uiteindelijk anders opgelost?
 

Koral

  • #5
Ik heb alles aangesloten met de multifit slang en koppelingen.
Uiteindelijk heb ik vanaf de cv een nieuwe leiding getrokken van 15mm multifit, omdat de 12mm koper te smal was naar mijn zin. Dat gaat ook erg makkelijk met dat multifit natuurlijk.
Inmiddels zit het nu ruim een jaar en alles werkt zoals het hoort. Wel heb ik een douchekraan en regendouche van een a-merk genomen, misschien dat dat nog scheelt.
De waterdruk is goed en voor de regendouche hoeft de kraan maar halverwege open te staan om een goede regenval te krijgen. Mijn cv ketel is wel cw5, dus dat betekent dat er bij mij voldoende waterdruk is.
Al met al makkelijk te monteren en goede werking, dus voor herhaling vatbaar ooit....
 

TMi

  • #6
OK, dus toch de kleinste multi-fit gebruikt ondanks de kleine doorstroming in de koppeling. Ik heb een grohe smart met 1/2
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu