Motorloze afzuigkap op de balansventilatie

Hp5

  • #1
Hoi. Ik heb een WTW-installatie in mijn woning waarin ik sinds kort woon. De keuken van de vorige eigenaar is 18 jaar oud. Als ik naar de afvoer van de afzuigkap kijk, dan lijkt het erop dat het aangesloten is op de balansventilatie. De afvoerkap heeft een schakelaar voor het kiezen van de ventilatiesterkte, maar er gebeurt niets als ik het gebruik. De afzuigkap is hol van binnen met alleen 1 kastje met 2 stroomdraden, o.a. voor de verlichting. Ik weet niet of dit kastje alleen een doorgeefluik van stroom is of dat het meer zou moeten doen. Het lijkt niet op een motor. Ik vermoed dat het een afzuigkap met motorschakelaar is die wordt gebruikt als motorloze afzuigkap, aangesloten op de balansventilatie. Ik heb er foto's van gemaakt:





Is deze opzet acceptabel? De filters (merkloos) krijg ik niet helemaal schoon (baking soda/afwasmiddel ingeweekt, daarna uitgebreid geborsteld en herhaaldelijk in de vaatwasser in het zwaarste programma).

Ik heb een open keuken met spierwit gespoten muur die doorloopt tot en met de woonkamer. Ik wil het risico niet lopen dat de afzuiging ineffectief is waardoor mijn muren verkleuren. Ik kook voor de zekerheid alleen kipfilet in water en gebruik mijn eierkoker. Heftig koken en braden van voedsel die kleuren afgeven aan waterdamp doe ik niet omdat ik niet weet of de afzuiging deugt. Tijdens en tot 2 uur na het koken laat ik mijn balansventilatie op de hoogste stand.

Alle info en tips zeer gewaardeerd en alvast hartelijk dank!
 

TomPieter

  • #2
Als je de balansventilatie uitzet, voel je dan nog een bepaalde afzuiging in de afzuigkap?

Als de afzuiging weg is, lijkt het inderdaad gekoppeld....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een afzuigkap mag niet op de balansventilatie. Je kan beter eerst checken of deze er echt wel op zit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat mag je eens uitleggen.
 

Bernhard

  • #5
De werking van een afzuigkap is afhankelijk van:
- de positie in een woning, aan de zuigzijde van een woning
kan onderdruk ontstaan
- de hoogte boven de kookplaat, een motorloze afzuigkap
mag lager worden geplaatst de luchtsnelheid op de kookplaat
wordt dan hoger
- de oversteek van de kap tov de kookplaat is belangrijk
- de capaciteit van het systeem moet zijn150m3/h in de
hoogste stand
- voldoende luchttoevoer.
Het effectief afzuigen van de kooklucht is niet haalbaar.
Het afvoeren van de kooklucht ontstaat door het verversen van de ruimte met buitenlucht. bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De 3 standenschakelaar is wel vaker aanwezig op een motorloze afzuigkap. Meestal heeft deze geen functie omdat de centrale afzuiging op een andere manier wordt geschakeld. Bijvoorbeeld met een driestandenschakelaar in de muur.

In mijn woning is ook een motorloze afzuigkap aangesloten op de wtw unit. In de praktijk voldoet dit prima en valt de vervuiling in de wtw unit zelf ook reuze mee.

In mijn optiek een betere oplossing dan een recirculatie afzuigkap met een koolstoffilter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik verander mijn antwoord in dat ik het erg afraadt ;)
Vanwege de vervuiling van de kanalen en de capaciteit. Ik denk dat een afzuigkap altijd een veel grotere capaciteit heeft dan de afzuiging. Soms is dat ook nodig (bv. bakken van vis).
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
De vervuiling van de kanalen valt mij mee, al hangt dat natuurlijk ook samen met de kwaliteit van de filters die in de afzuigkap zijn gemonteerd. Verder ben ik het ook met IJkenhout eens dat de capaciteit van een afzuigkap met eigen motor in de regel veel groter is.

Als de mogelijkheid bestaat om een afzuigkap met eigen afvoer naar buiten te plaatsen, zou ik daar ook zeker voor kiezen. Soms gaat dat echter niet, zoals in mijn huis, en dan kan een afzuigkap op de wtw een goed alternatief zijn.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Het hangt vaak ook een beetje af van de situatie. Kook je bijvoorbeeld elektrisch, dan heb je niet zoveel capaciteit nodig als voor gas, want je hebt de rookgassen niet.

Je hebt ook speciale afzuigkappen voor op ventilatie, die bijvoorbeeld lucht naar beneden blaast langs de rand, en zorgt zo voor effectievere afzuiging.
 

TomPieter

  • #10
Zou handig zijn om te weten of TS nog heeft onderzocht of de afzuiging nou wel of niet op de balansventilatie zit aangesloten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik zet de afzuigkap altijd hoger als de kookluchten en dampen (bakken) daarom vragen. Heb niet het idee dat de verbrandingslucht maatgevend is.

Alternatief is een losse recirculatiekap. Die kan je ook vol laten "af"zuigen.

De genoemde kap speciaal voor op balansventilatie kende ik nog niet. Vreemd dat er op sommige motorloze kappen een standenschakelaar zit.

TS kan makkelijk controleren of de kap op het systeem zit, want je moet een luchtstroom voelen, die toeneemt als je de ventilatie harder zet.

Om zeker te weten of de capaciteit voldoende is, kan je een meting laten doen. Veel balansventilatie wordt sowieso niet ingeregeld. Dus dat een keer later controleren kan geen kwaad.
 

DSR9500

  • #12
Kzou toch liever geen vettigheid in de WTW willen hebben.
 

Hp5

  • #13
Als ik mijn hand in de afvoerpijp van de afzuigkap steek met de schakelaar van de WTW aan, dan voel ik luchtstroming. Als ik de schakelaar van de WTW uit zet, dan voel ik daar geen luchtstroming meer. De afzuigkap is dus echt op de WTW aangesloten. De stroming is wel zwakjes, ook als ik mijn hele hand in die luchtkoker steek. De test waarbij een vel keukenpapier op de afzuigkapfilter blijft als de ventilatie aan staat faalt dus.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Er hoort eigenlijk geen uit-stand op de wtw te zitten :denk:

Gaat ie wel harder afzuigen als je de andere standen gebruikt?
 

Hp5

  • #15
Ja, hij zuigt harder als je hem op een hogere stand zet. Ik vind stand 3 niet hard zuigen in de afzuigkap maar de WTW is dan wel duidelijk luidruchtiger. Een tijdje geleden heb ik onderhoud laten doen op de WTW en het schijnt in orde te zijn.

De WTW kan bij mij niet uit, behalve als de stekker eruit is. Stand 1 is de laagste stand.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Mooi, door deze zin leek het zo ;)
Hp5 schreef:
Als ik de schakelaar van de WTW uit zet
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu