Monumentale wand en platdak

Stijn81

  • #1
Beste mensen,

Ik heb de vele onderwerpen op dit forum geraadpleegd die er zijn over isoleren buitenwanden en warme daken. Ook ben ik langs de verschillende sites gegaan die zich bezig houden met isoleren monumenten.
Eea spreekt zich wat tegen en ik heb de situatie dat een platdak later toegevoegd is met nieuwere materialen. Daarom zou ik mijn conclusie eens met jullie willen delen en jullie vragen om met jullie expertise een menig te geven.

De situatie (zie tekening):
Betreft een buitenwand van een monumentaal pand (1890) met een dubbelsteens volle buitenmuur (40cm). Daarop een platdak. Deze is in 2008 voorzien van een warm dak isolatie met een pirplaat (en ik neem aan een dampscherm) en bitumineuze afwerking. Exacte diktes kan ik niet zien zonder door te boren.
Extra isoleren bovenop deze platen gaat niet ivm noodzakelijke opstaande randen van toegang naar een dakterras en hemelwater afvoer. Extra isolatie zou dus aan de warme kant, binnenzijde moeten.

Voor de zijmuur moet isolatie ook aan binnenzijde, ivm monumentaal aanzicht en gebrek aan een spouw. de Rd waarde van een volsteens muur is dramatisch...

Mijn aannames zijn als volgt (zie tekening)
- Volgens diverse sites en een forum post hier die een expert heeft geraadpleegd kan (moet) je PIR platen aan de zijwanden van een 40cm dubbelsteens muur) koud op de wand verlijmen. Een luchtspouw zou juist vocht naar binnen kunne trekken. De wanden zijn netjes droog en de PIR is voorzien van alu cachering om vocht van binnen niet bij de muren te laten komen
- Het dak is wat lastiger: Ik wilde initieel de 40cm die tussen het gipsen plafond zit en het dakbeschot, vullen met cellulose. dat geeft een Rd van wel bijna 10. De huidige gipsplaten laten zitten, klimaatfolie aanbrengen en dan nieuwe gipsplaten er op om te laten stucen. Echter, de draagbalken liggen op de buitenmuur en daar zit een boeiboord tegen. Ik ben bang dat daar wellicht een vochtprobleem door kan ontstaan. Of is dat niet zo omdat dit juist vocht kan afvoeren en de koude zijde is?
Ik zou eventueel ook een dunnere PIR plaat met alu cachering tegen het plafond kunnen monteren en laten stucen. Hiermee heb ik wel een dampdichte laag, maar behoud ik tevens de 40cm luchtspouw tussen gips en dakbeschot.

Hoor graag jullie meningen!
dank!

HUIDIGE SITUATIE.png
VOORSTEL.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Stijn81 schreef:
Een luchtspouw zou juist vocht naar binnen kunne trekken.
Is dit de mening van een expert of denk jij dit. Een warmtestroom gaat altijd van binnen naar buiten.
Vocht of water zou van buiten naar binnen kunnen komen. Wat van buiten naar binnen komt gaat meestal dezelfde weg weer terug.
Die tekeningen, zou je fotos kunnen plaatsen. Kan me niet voorstellen dat het zo gebouwd is.
 

Stijn81

  • #3
Hoi Wgb,

Dank voor je antwoord. En nee, dit is geen eigen mening.

Op dit forum had FDJ een ingenieur benaderd en gepost. Die melde mbt een spouw (maar dan wel een geventileerde):
" Dat zou ik zeker niet doen. De gedachte is dat de muur (het metselwerk) dan sneller droogt, maar droging van een muur gaat voor 80-90% aan het buitenoppervlak en vrijwel niet via de spouw.
Er ontstaat juist kans op drukverschillen waardoor ook soms van binnenuit de kamer vochtige lucht de spouw wordt ingezogen als er kieren/naden in de binnenbeplating zijn over gebleven.
Of zelfs meer doorlaat van regenwater."


Op monumententoezicht.nl en kennisbank.regionaalenergieloket.nl en sommige sites stelt men voor om PIR direct op de muur te lijmen, indien de muren aan de binnenzijde nu droog zijn.

Ik vraag juist contra expertise op dit punt, omdat op diverse fora gemeld wordt dat er een spouw nodig is, terwijl anderen zeggen dat bij een steens (of in mijn geval zelfs dubbel = 40cm) dat niet nodig is. Momenteel heb ik geen last van vocht aan binnenzijde, dus water van buiten komt gelukkig niet aan binnenzijde terecht. Wanneer ik de isolatie er tegenaan zet, voorzie ik wel dampremming van binnen naar buiten dmv de alulaag opde pirplaten en juiste afdichting van naden).

Wbt dak, baseer ik me op wat ik met een camera kan zien door kleine openingen in plafond. Foto's kan ik proberen te maken, maar constructie is nu dicht. Hoor graag waar je twijfelt, dan kan ik bekijken wat ik specifiek moet bekijken.

dank,
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Stijn81 schreef:
Ik vraag juist contra expertise op dit punt, omdat op diverse fora gemeld wordt dat er een spouw nodig is, terwijl anderen zeggen dat bij een steens (of in mijn geval zelfs dubbel = 40cm) dat niet nodig is.
Ja wat nu. :lol: Wie is er voor en wie is tegen.
 

Stijn81

  • #5
ja, haha... inderdaad! misschien hebben mensen inmiddels ervaring? Ik zie wat posts van 2008-2014 staan, dus misschien zijn er die zeggen: geen problemen gehad, of juist: "vocht slaat door de muren !"

En wat betreft dak: zie je een issue in gewoon een alu gecacheerde (daarmee dampdichte) plaat onder het gipsplafond hangen? Is dit gangbaar als extra isolatie van een warm dak? Kon dat dan weer niet vinden:roll:
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Stijn81 schreef:
Momenteel heb ik geen last van vocht aan binnenzijde, dus water van buiten komt gelukkig niet aan binnenzijde terecht.
Dat kan een gevaarlijke en/of verkeerde conclusie zijn. Als je stookt, droogt eventueel doorgedrongen vocht aan de binnenkant vrij snel en goed op. De kans bestaat dus dat er wel vocht binnenkomt, maar dat je dat niet ziet. Een plaat PIR zal de droging naar binnen toe blokkeren, waardoor een vochtophoping kan ontstaan.

Extra isolatie onder een warm dak gebeurt doorgaans met dampopen isolatie (steen/glaswol of inderdaad cellulose) in combinatie met klimaatfolie. Nogmaals PIR aan de onderzijde is een slecht idee, omdat je dan je dak hebt ingesloten tussen twee dampdichte lagen. Vocht wat daar ooit in komt, kan er dus niet meer uit.
 

Stijn81

  • #7
Dank, duidelijk verhaal mbt plafond.

Mbt wand struggel ik nog even.

Maar wellicht kan je wel stellen dat een kleine, niet geventileerde spouw sowieso geen kwaad kan mits de damp uit huis geblokkeerd wordt door een dampscherm. Het mogelijke vocht uit de buitenmuur kan dan via de buitenmuur ook weer weg? Of heeft dat een dampopen verbinding naar de woonkamer nodig? Dat is niet het geval bij een PIR plaat, maar zou een steenwol met klimaatfolie kunnen zijn.
Ventilatie in wand naar buiten mag niet ivm monumentale gevel en wordt blijkbaar ivm juist vocht aantrekken, afgeraden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu